Wednesday, March 12, 2014

Kerja sendiri ke kerja makan gaji?


Balik kelantan hari tu sempat lah jumpa sepupu ak konon bincang pasal bisnes.
Ombohh bisnes teruih. Hahha.

Tipu lah kalau ak kata ak tak minat bisnes.
Memang dah keturunan suka berniaga kot.
Tapi politik ak memang tak minat.
Tak macam anak sepupu ak, siap jadi mpp lagi kat utem.
Dia lah yg paling ketara, semangat politik arwah atuk ak jatuh kat dia.

Ak selalu pikir kalau ak buat bisnes, tak payah susah2 nak kerja makan gaji dengan orang.
Pastu anak2 ak nanti pun ak boleh jaga sendiri.
Tak payah pening2 pikir nak hantar taska mana.
Last sekali, terpaksa menyusahkan mak ayah kita jugak.
Mungkin lah mak ayah kita tak kisah kalau jaga cucu dia.
Lagi2 kalau dapat cucu first. Eksaited terlebih pulak kan mak ayah kita.
Tapi kesian jugak mak ayah kita.
Kalau dulu susah payah besarkan kita, bila dah tua pun kena susah payah jaga cucu pulak ke?
Bagilah peluang mak ayah kita rehat.
*sekarang pun, kalau ak balik cuti, mak ak goyang kaki je depan tv. ak yg masuk dapur, masak. haha.
*pastu kadang2 jadi drebar ayah ak. haha. sebenarnya ak yg gatal nak drive. lesen P fresh dari ladang katanya. kihkih.

Tapi sepupu ak selalu pesan, bisnes ni banyak risiko.
Paling penting, kena kuat dan banyak bersabar.

Persoalannya, sampai sekarang ak tak sempat lagi nak buat. Hukhuk.
Tapi sebenarnya ak cuma suka2 je nak tolong bisnes online sepupu ak.

Dan kebanyakan punca rezeki datang dari sumber perniagaan.
Wallahualam.


New catalyst. Mula2 tengok, macam tak lawa. Bila dah sarung kat kaki, chantekk lah pulak. Terus rembat. Hosmate semua puji. Alhamdulillah.





#prayforrain
#prayformh370

4 comments:

Fatin ✿ said...

Alhamdulillah anak solehah..
Kalau akak nak buat bisnes, saya doakan semoga murah rezeki.
Fighting !

dayu_myself said...

kite nak kje sendri...dengan dunia sekrng ni, rasa takut nak biarkan anak tnpa bimbingan kan...:(..
jadi suri rumah je la..kih3...:P

budak kecik said...

fatin: insyaAllah :)

dayu: muda2 ni cari pngalaman dulu. pastu nanti dah boleh slow2 buat plan nak jd suri rumah yg berkerjaya kot. hihi

budak kecik said...

fatin: insyaAllah :)

dayu: muda2 ni cari pngalaman dulu. pastu nanti dah boleh slow2 buat plan nak jd suri rumah yg berkerjaya kot. hihi