Wednesday, October 22, 2014

macam lauk kat kedai.


hari tu pergi lunch dengan bebudak ofis, ak bawak bekal ak sekali.
tujuan ak bawak bekal sebab malas nak menghabiskan masa lunch kat luar plus nak jimat tapi dah dorang ni beria ajak, ok lah fine, i ikut uolls.

pastu masa makan, mula lah dorang dok mengomel makanan ak.
"syikin ni masak macam lauk kat kedai"

err habis tu korang masak lauk yg bagaimana?
macam lauk kat rumah?
lauk kat rumah tu macam mana? haha.


*happy diwali guys!! mohon bos tak merajuk kami tak pergi makan2 kat tepi kolam around sunway club katanyaa


Saturday, October 18, 2014

Rendang versi Kelantan.


Meh nak share resipi rendang dari kelatee. Tapi ni yg minggu lepas punya juadah, baru sempat nak update sini. ish3.
Buat pertama kalinya ak buat sendiri kot. 
Alhamdulillah rasa dia sama dengan air tangan mak ak. hehe.
Selalunya kena mak ak yang bimbing untuk buat rendang terutama masa raya. hihi.

Disebabkan teringinnnnnnnn nak makan rendang, pastu teringat besday boyy pulak, ok meh lah ak masak benda yang susah sikit.
Sebenarnya tak susah pun nak buat rendang, cuma kena ambik masa yang lama nak tunggu rendang tu kering. Itu sajoo. 
Dari segi preparation untuk bahan2 tu sangat mudah hokayyy.

Bahan2 tumbuk/blender:

1. 11 biji bawang merah
2. 4 biji bawang putih
3. halia (dalam 3 inci kot- hentam kromo sajo. jangan ambik yang gedabak besar tu pulak)
4. 21 tangkai cili padi (kalau nak yang betul2 pedas ala2 n9, taruk lah dalam 37 tangkai kot. depends)

*selalunya ak blender je bahan2 ni, tapi disebabkan rumah sewa takde mesin blender, maka ak gagahkan diri untuk tumbuk je semua bahan2 tu. haha. tapi orang kata, yang tumbuk lagi sedap. cuma ambik masa lah sikit sebab banyak benda nak kena tumbuk. dan ak ni kalau nak guna bawang ke cili padi ke, ak suka ambik dalam kuantiti yang ganjil sebab orang kata, kuantiti ganjil ni boleh menyedapkan masakan. tak taw lah betul ke idok. tapi ak selalunya kalau masak kena ada cili padi, so selalunya cili padi ni sama ada ak ambik 7 tangkai atau pun 11 tangkai. antara dua nombor ni je yg ak suka. tak taw lah kenapa, sebab nombor feveret Rasulullah s.a.w. jgk kot. hehe.

Bahan2 lain:

1. 1 ekor ayam 
2. Setengah kotak santan paket besar (yg ni pun ak hentam kromo je. haha. nasib baik jadi jgk rendang ak)
3. Kerisik
4. 4 helai daun kunyit (hiris nipis)
5. 7 keping daun limau purut (hiris nipis)
6. 2 batang serai (tumbuk hujung)
7. Rempah rendang

Cara masakan:

1. Masukkan bahan2 yang ditumbuk beserta dengan 2 batang serai yang telah ditumbuk ke dalam kuali.Tumis sehingga naik bau dan sedikit garing. Kemudian, masukkan rempah rendang.
2. Masukkan ayam ke dalam bahan yang ditumis. Biarkan selama beberapa minit dengan api kecik supaya ayam tu diperap elok dengan bahan2 tumisan dan rempah rendang.
3. Masukkan santan ke dalam ayam yang telah diperap dengan bahan2 tumisan tadi.

Sebelum kerisik dimasukkan.
4. Kacau sehingga warna santan tersebut kelihatan sedikit berubah, kemudian baru masukkan kerisik. Kemudian, kacau lagi.
5. Bila kuah rendang dah nampak berubah warna kehitaman (disebabkan kerisik), masukkan hirisan daun kunyit dan juga daun limau purut. Kacau sehingga kuah rendang kering.
6. Siap!! Sedia dimakan bersama dengan nasi panas atau pun nasi impit.


Selamat mencuba! ;)


*hari ni, makan roti cicah air kopi sajo. ak ni kalau dah betul2 malas, memang malas betul. haha. lagipun, malam ni ada dinner kat hotel, makin bertambah2 kemalasannyaaa. tadi kemas peti, baru perasan, tempe yang ak beli minggu lepas dah expired. hukhuk. minggu lepas, ak tak masak langsung, sampai tempe dalam peti pun ak dah lupa. huuu. 


Sunday, September 28, 2014

hikmah tawakal.


setiap hari rabu ada pasar malam kat kawasan flat ak.
dan setiap hari rabu, ak gelisah sebab pikir mana nak cari parking bila dah sampai rumah.

hari rabu hari tu, ak tak taw kenapa ak penat yang amat.
mula2 ak pikir macam nak redah je jem tapi hujan.
memang konpem lah jem kan.

pastu pikir2 balik, baik ak stay je lah kat masjid daripada ak redah jem yang tak tentu hala.
cuba bayang, ak keluar dari ofis pukul 6.30petang, sampai rumah dalam 7.45 camtu.
lagi bagus ak terus menyimpang ke jalan masjid after keluar ofis.
at least, lepas solat, kau nak jem sampai pukul 9malam pun takpe. janji solat maghrib dah settle. ye dak?

lepas keluar dari majid masa hari rabu hari tu, ak memang tawakal je lah dapat parking ke tak bila dah sampai rumah.
ak pikir ak nak balik tenangkan minda dan badan je.

sampai je dalam kawasan flat tu, ak terus masuk dalam pusing2 cari parking.
sampai depan blok ak, ak nampak ada kosong!
walaweh cun2 depan pintu masuk blok ak pulak tu.
mula2 ak was2 jugak kot lah tu tempat parking oku ke sebab selalunya depan tu memang awal2 dah full kot.
dengan hujan lagi, gelap lagi, lama jugak ak dok tengah jalan tu. haha. nasib takde kereta lalu.

lepas dah yakin tu memang parking bukan oku, ak nak pusing lah stereng nak masuk park, sekali aiseh teksi yang double park kat tepi tu makan sikit ruang parking kosong tu.
garu kepala lah pulak ak acane nak masuk ni?
mula2 memang ak nak give up dah, memang ak nak terus cari parking yang lain je.

tapi bila ak dah maju ke depan, ak pikir balik maybe boleh kot kalau ak masuk park ikut bontot kereta dulu tapi kena masuk senget dulu lah sebab teksi tu makan ruang parking tu. huhu
*err ak ni sebenarnya tak pernah2 masuk parking ikut bontot kot.
memang cabaran betul untuk ak masa tu.

ok then, ak cabar jugak diri ak supaya masuk je parking ikut bontot.
masa tu ramai kot budak2 muda dok melepak kat depan tu.
bukannya nak tolong ak tolak teksi tu ke belakang sikit.
semuanya berpeluk tubuh nak tengok ak masuk parking.
korang ingat ni perlumbaan masuk parking ke apa? adoii

lepas tu, alhamdulillah berjaya jugak ak masuk parking sempit tu walaupun kena masuk senget dulu.
yang bagusnya ak takde pun nak ke depan pastu ke belakang lagi betulkan sudut kereta ke apa.
kali ni, memang ak terus masuk pastu kawal stereng je. fuhh lega hati bila dah berjaya masuk parking bontot camtu. haha.

ya Allah, betul lah bila kita dah betul2 tawakal, insyaAllah Allah akan mudahkan urusan kita.
ak bersyukur sangat malam tu ak dapat parking yang paling dekat dengan blok ak.
tap payah ak nak pusing 2,3x cari parking. huhu.

lepas tu, malam tu encik bakal suami bagi bihun pulak.
rasa sejuk je hati bila tengok dia datang dengan baju melayu putih.
orang baru balik dari masjid kan. terus hilang rasa penat. hihi.


*minggu depan straight berkampung kat cyberjaya. semoga ak dapat pengetahuan yang baru dari sana. amin.








Tuesday, July 22, 2014

Ramadhan 1435H.


wah dah lama betul ak tak membebel kat sini. haha.
ak sebenarnya tak sabar nak balik kelate jumaat pagi ni. sobsob.
nak cium bau kereta baru lagi. hihi.

okay meh nak cerita kisah mc ak masa bulan ramadhan tahun ni.
rasanya dah lama tak kena senggugut teruk sampai dah tahap cramp paha ak.
selalunya senggugut yang biasa2 tu memang dah alah bisa tegal biasa dah pun.

hari jumaat hari tu, ak mc (hari tragedi MH17. takziah untuk ahli keluarga mangsa)
memang ak suka kalau cuti hari jumaat.
sebab apa? sebab ak boleh follow segala program agama kat tv9.
tapi masa ak mc tu, ak tidur je memanjang sampai tengahari kot. ish3.
bangun2 perut dah ok sikit, pastu lapar.
alang2 tak puasa, kita pergi lah bukak tudung periuk je, ye dak? haha.

bila perut dah ok sikit, ak pergi lah klinik petang tu.
niat nak ambik mc je pun.
bukan teringin sangat nak ambik ubat tu.
taw dah doktor akan bagi ubat tahan sakit.
ubat tahan sakit lah ak paling nak elak.
selagi ak boleh tahan sakit, ak sanggup tahan je sampai tertidur.

masuk2 jumpa doktor, ak hanya cakap "saya senggugut je. datang nak ambik mc"
lepas tu, doktor tu cakap "dik, ubat paling mujarab untuk senggugut ni satu je, iaitu kawen"
ni mitos ke fakta weh? haha.
dah banyak kali jugak ak dengar ubat senggugut tu kawen je. 
ye doktor. esok2 saya kawen lah. insyaAllah.

balik umah, ak campak je ubat tu atas meja.
sampai sekarang, ak pun tak taw ubat tu masih wujud ke ataupun dah ada orang buang. haha.
setakat ubat tahan sakit macam tu, baik ak tidur je.
sihat sikit badan ak dari telan ubat tahan sakit tetiap bulan. kan?

*selamat hari raya aidilfitri uolls. semoga dikurniakan kesihatan yg baik dan kerajinan yg berlipatkali ganda untuk mengejar malam lailatulqadar. siapa tahu, ini mungkin ramadhan kita yg terakhir ke. wallahualam


Thursday, May 22, 2014

susah ke nak buat kerja cara profesional?


orang hantar emel atas urusan kerja, boleh dia ajak ak keluar dating?
buat cara profesional sikit boleh tak?

mula2 memang ak buat emel carbon copy (Cc) untuk bos ak masa ak reply emel dia.
sekali masa dia ajak ak keluar dating, dia dah buang nama bos ak.
konon tak nak bos ak taw lah.

lepas tu, bila ak reply emel dia cakap ak akan hantar senior ak pergi jumpa dia, terus tak reply emel ak sampai sekarang.
dia ni memang nak kenakan ak ke?
konon nak buat yang ak ni memang terhegeh sangat nak cari dia?
konon sebab company dia je yang paling gah dalam malaysia ni, ak memang kena deal dengan dia sorang je lah?

orang macam ni tak payah lah layan.
dorang saja nak test market je.

tapi tak sangka pulak dia guna emel ofis untuk benda2 personal.
berani betul dia.
dia kerja kat company paling famous kot kat malaysia.


*ak wasap senior ak, cakap meeting dengan dia tak payah pergi. biar je dia tunggu. haha. sape suruh tak reply emel ak. rasanya lepas ni, ak mintak tolong senior ak je kot untuk deal dengan company dia. tak hingin ak nak deal dengan orang macam ni. sebab tu, nombor henfon jangan bagi sebarangan kat orang. bagi je nombor ofis. kalau dapat kat orang yg jenis suka test market macam ni, habis hilang privacy. tapi kadang2 ada jugak yang tetiba kol direct nombor henfon ak. celah mana entah dapat nombor ak. main tekan2 je kot. hahah.



Sunday, May 18, 2014

saya baru nak tengok dunia!



nampak tak mulut baby tengah ternganga?
kesian dia. mintak susu 24 jam.
kalau ak pangku dia, mesti dia akan hala mulut dia ke dada ak.
haha. silap orang ni baby.

baru hari ke-4 dia keluar dari perut.
mula2 ni memang kena banyak bagi susu badan kalau tak baby senang nak kena penyakit kuning ataupun jaundice.
orang kata kalau mak ayah dari jenis darah yang sama, nanti baby senang nak kena jaundice.
tak taw lah betul ke tak.

pape pun, susu mak paling terbaik.
bukan susu tepung ye.
patutlah kebanyakan perempuan susah hati kalau susu badan tak banyak.
yg ak taw, produk shaklee esp paling bagus untuk golongan mak2 yang kurang susu badan.

tapi paling penting cubalah jaga pemakanan kita.
kalau boleh kurangkan makan makanan segera contohnya kfc, mcdonalds, domino, pizza hut, a&w, fish&manhattan, nandos dan banyak lagi.
sekarang ni, macam2 jenis restoran makanan segera yg timbul kot.
ingat sihat ke makan benda2 macam tu?
nak makan boleh tapi jangan sampai tiap2 hari.
2 bulan sekali boleh lah.
tak pun setahun sekali. haha boleh ke?

pastu kalau boleh, kurangkan ajinomoto dalam masakan.
masa zaman dulu, mana ada ajinomoto bagai tu.
sebab tu orang zaman dulu boleh hidup lama, pastu tua2 pun tapi kudrat masih ada lagi.
takpelah kalau masakan tak sedap pun, janji makanan tu mengenyangkan dan sihat.
kalau tanya ak, stok ajinomoto memang ak takde ye.
sorilah. tapi gula ak ada. haha.
sebenarnya secubit gula pun boleh ganti ajinomoto.
kiranya secubit gula tu boleh bagi perasa sikit untuk masakan.
tapi jangan terlebih pulak, nanti masalah kencing manis pulak.

pemakanan tu ataupun lifestyle kita kena mula jaga dari sekarang.
jangan nanti dah ada masalah ataupun dah sakit baru terkial-kial nak jaga makan.

jujur ak cakap, ak tak berapa suka makan kat luar.
sebab kita tak taw cara dorang masak macam mana.
kebanyakannya memang ada ajinomoto.
kalau kat kl ni, mahal je lebih, tapi rasa dia hancur.
ada sesetengah tempat tu, ak memang dah cop pengotor.
mintak maap lah kalau nak suruh ak beli lagi kat situ.
silap hari bulan, berulang ke toilet lagi lah ak nanti.

baik masak sendiri je lah.
biaq pi lah tak sedap pun.
perut kita, bukan perut orang lain pun.



Friday, May 16, 2014

zombi dalam kenangan.





orang kata, kucing kita kalau nak mati, dia mesti akan mati tempat lain.
konon taknak bagi tuan dia sedih.

tapi zombi ak, dia mati belakang pokok depan rumah ak.
masih jugak tersorok dari pandangan mata keluarga ak.
mak ak cakap dah 2 hari dia hilang.

kebetulan pagi hari tu, jiran sebelah datang nak mintak limau purut kat rumah ak.
dia yang ternampak macam ada benda kat belakang pokok.
bila adik ak yang si abe tu pergi check, rupanya zombi...

zombi ni kucing jantan yang penakut. tapi pemalu pun ada.
kalau sedara mara ak datang, dia akan menyorok.
langsung taknak tunjuk muka.
dari kecik asyik kena manjakan dengan ak tak pun ayah ak.
dia akan biasakan diri dia dengan orang yang selalu bermanja dengan dia je.
dengan ayah ak dia paling manja.
dari jauh dia boleh detect bunyi serena ayah ak.
lepas tu mula lah tercongok depan pagar tunggu tuan dia balik.
nampak tak manja dia macam mana?

masa dia kecik, dia manja sangat.
nak tidur atas riba orang je.
ak sanggup bangun pagi2 sebab nak tengok dia berlari sampai panjat pokok, panjat bumbung.
pagi2 kucing memang terlampau aktif.
masa ni lah paling seronok nak menyakat kucing.
satgi dengan kau sekali dia kejar. haha.

lepas tu ak perasan lah jadual zombi, dalam pukul 8 pagi macam tu, dia akan berjemur siap guling2 gituh.
kadang2 kalau ak tengah jemur kain ke, dia datang bergolek kat kaki ak.
kalau ak pakai baju kelawar, lagi dia suka main tarik2 hujung kain tu.
haihh pantang betul ak kucing yg suka main kaki.
gelilah! kucing. kalau dia tahu kelemahan kita, lagi dia nak buat.
tu yg sampai ada yg kena kejar dgn kucing. haha.
tak puas hati gamaknya tak dapat geletek kaki ak.

zombi sentiasa dalam kenangan :'(



Saturday, May 10, 2014

No last episode for water.



hari tu, kawan ak dah bagi warning management apartment ak tak bayar bil air.
tapi ak macam tak percaya, so ak abaikan je lah warning dia.

tapi bila ak terjaga pagi2 buta nak masuk toilet, tengok2 takde air!
ak ni kalau bab air jangan main2 dengan ak.

ak memang dah tak senang duduk.
ok takpe. sabar dulu. tunggu subuh tengok ada air ke tak.

bila dah subuh, air langsung tak menitik.
ak terus kol hotline puspel.
mengikut kata operator puspel, pihak dia takde terima apa2 amaran pasal paip bocor ke apa kat area rumah ak.
then dia suruh ak kol management apartment ak, dia kata mungkin ada masalah teknikal.

ok fine. nasib baik air simpanan dalam tong ada lagi.
kiranya pergi kerje pun boleh mandi lagi.
ok takpe. mood ak stabil lagi.

tepat pukul 9 pagi, ak cuba kol management apartment ak tapi langsung tak berjawab.
ok cool. 
kol lagi sekali. tapi kali ni talian busy pulak dah.
ok takpe. cool kejap.
buat kerja sikit.
lepas tu kol lagi, nasib berjawab.
katanya, "maaf puan. kami ada errr sedikit masalah teknikal. errr petang ni akan kembali pulih"

gagap rupanya dia. 
memang lah gagap sebab tak bayar bil air.
tak bayar bil pun kira masalah teknikal jugak kan? *asah pisau*

masa tu ak rasa macam nak berasap je bila dia cakap "masalah teknikal".
ak nak tanya dia lagi. tapi tuptup dia dah letak telefon.
mengucap panjang ak dengan orang macam ni.

lepas tu, ak saje je pergi mengadu dengan ofismate bahagian legal.
cakap dengan budak law ni memang semua akta dia keluarkan.
ak dah pening. haha.

ak mintak dia cakap dengan management apartment ak tu.
tapi bila dia kol, memang takde orang jawab.
panas pulak hati kita.
lepas tu, dia tolong ak buat surat.
then, dia emelkan kepada pihak management. dia forward emel tu untuk pihak berkuasa jugak.
baru puas hati ak.

kepada pihak yang berkenaan,
jangan nak makan duit sorang2.
sepandai-pandai tupai melompat, jatuh ke tanah jugak.
hidup nak mewah aje. tapi orang sekeliling awak menderita pun takpe.
ada ak kisah? kataaaaaaaanya.

orang lain mungkin tak kisah.
tapi ak kisah.
bila dah banyak terlibat dengan mesyuarat pihak industri, pihak berkuasa, sikit2 ak dah taw bahagian mana ak nak menyelit untuk aduan.

kalau kita tak buat aduan, sampai bila2 orang bermasalah macam ni akan hidup dalam dunia dia sendiri.
konon orang lain tak nampak dia buat kerja jahat.
tapi lama2 terbongkar jugak.

kepada yang terasa, baguslah.
siapa yang makan cili, dia lah yang akan terasa pedasnya.
takkan makan durian boleh rasa cili pulak *angkat kening*

selamat meningkatkan prestasi kerja anda. peace yaww


*anyway, balik kerja petang semalam dah ada air. syukur.


Saturday, May 3, 2014

Kepentingan komunikasi.



Minggu lepas, masa ak naik kereta dengan super senior ak nak pergi meeting.
Tetiba dia keluarkan soalan yg ak tak pernah jangka akan keluar dari mulut dia,
"Syikin, bila you nak kawen?"

Oh my.. fengsannn.
Apehal boleh keluar soalan peribadi macam ni?
Ak memang tak rapat langsung dengan dia. 
Setakat nak borak dengan dia pasal kerja boleh lah.
Tapi kalau nak tunjuk perangai gila ak dengan dia, memang tak lah.
Lagipun dia bukan dalam lingkungan umur ak.
Satgi kalau dia kata a, ak akan kata b. And so on.
So, we have to make a distance for each other. I guess so.

Mungkin dia nampak ak dok main mesej masa tu kot.
Sebab tu terkeluar soalan peribadi cenggitu.
Ak mesej mak ak kot masa tu. Haha.
Ak kalau nampak ak pegang fon tu, sama ada ak mesej mak ak atau pun nurin, atau pun baca wasap group.
Tu je. 
Kalau mesej dengan mr virus tak main lah sms ke wasap ke. 
Terus inbox fb je. Haha.

Then, ak sengih je.
Pastu dia nampak ak macam tak selesa kot dengan soalan peribadi macam tu.
Kemudian, baru dia explain.
Dia cakap, selalunya kawan2 melayu dia akan kawen awal. 
Selalunya dalam lingkungan umur macam ak lah, kawan2 melayu dia akan kawen.

Ak sengih lagi.
Lepas tu, dia ulang lagi soalan tu.
Dia tambah pulak soalan yg makin mencekik leher ak, "Awak dah ada pakwe ke?"
Tak puas hati gamaknya ak asyik sengih tanpa jawapan. Hahah.
Kawan ak yg duduk depan, seat sebelah dia dah gelak2 dah. 
Hamboi sakan gelakkan ak nampak. 

Ok lepas tu ak jawab, " Planning dah ada. Cuma rasanya tak perlu lagi nak heboh. Tunggu je lah kad kami"
Lepas tu, dia cerita lah masa mula2 dia kawen dulu, dia dgn wife dia gila bercuti.
Dorang memang dah buat family planning tak nak ada anak untuk 2 tahun awal perkahwinan.
Senang nak bercuti. Gituh perancangannya.

Lepas tu, sekarang dah ada anak sorang.
Katanya, bila dah ada anak ni masing2 kena banyak berkorban lah. Jangan harapkan satu pihak je untuk jaga baby. Nanti tengah2 malam baby menangis nak susu, pandai2 lah bergilir bangun bagi baby minum susu.
Komunikasi sangat penting dalam perkahwinan.
Ok ak highlight, "KOMUNIKASI"
Yg ni ak memang setuju 100%

Untung betul dapat nasihat percuma dari orang yang dah ada pengalaman.
Kadang2 kita boleh belajar dari pengalaman orang lain jugak.
Tak gitu?




Thursday, May 1, 2014

Feel fresh.


Semalam penat yg amat. 
Banyak benda kena buat.
Bila dah stress, inilah hasilnya:


Chicken dum briyani!
Mula2 bila tengok nasi tu macam nak pengsan sebab banyak sangat.
Tapi lepas tu abes kot ak makan. 
Bila dah stress, selera makan pun macam dinosor kot. Haha.
Paling suka yang kuah yogurt tu. Slurppp


Pastu bila badan dah penat, otak dah penat, mulalah ak nak cari benda yg boleh menyegarkan badan.
Pusing2 kat bahagian mandian tu, terus nampak yg ini:


Setakat ni ak memang stick dengan mandian shurah.
Wangi kot bau dia.
Satu hari pun badan still bau mandian tu.
Saje je nak try in shower conditioner pulak.
In shower conditioner ni tambahan untuk kulit je.
Sama lah macam hair conditioner.

Sekali pakai terus jatuh cinta.
Badan rasa makin rileks sebab kulit rasa segar kot.
Lepas mandi terus tidur.
Hilang semua rasa penat.

This is how I pamper myself (:






Monday, March 24, 2014

crack.



crack day. huuu

bangun pukul 3.30 pagi pun takde air lagi.
ok husnuzon. subuh nanti adalah kot air.

tuptup subuh pun takde air jugak. rasa nak menjerit je pagi tadi. huwaaaaaaaaaaa.
ak sebenarnya penat yang minggu lepas tak habis lagi kot.
lepas melaka-johor-pd-kl, pastu terus kena buat kerja-kerja sekretariat untuk event running lagi.
memang gigih betul ak minggu lepas.
ak rasa weekend yang ini baru ak rasa betul2 weekend.
nak kena synchronize balik waktu tidur ak yang kucar-kacir.

lepas subuh tadi, terus tergolek atas sofa.
berkira-kira nak ambik cuti sebab ak memang ada replacement leave untuk yang minggu lepas.
memang dah nak terlelap balik dah pagi tadi tapi lepas tu baru teringat ak ada meeting, ada appointment dengan datuk lagi.
waaa mana boleh cuti.
banyak benda penting nak buat hari ni. hukhuk.

last sekali, ak mandi kat tandas lrt je.
memang selesa habis mandi situ sebab tandas lrt yang tu je yang ak rasa bersih.
so nak mandi 15 minit pun tak kisah. haha.

tadi memang dah rasa malas gils nak mandi.
buat macam orang tu kan, tak mandi pagi pun takpe katanya. haha.
tapi ak memang tak boleh lah.
mesti nak jugak mandi.
badan kena jugak ada bau sabun mandi. baru rasa fresh je pagi2.
ak memang jenis bangun je pagi, mesti kena mandi.
takdenya ak nak peram sampai petang baru nak mandi.
kalau weekend, paling lambat pun pukul 10 pagi ak dah mandi.
paling kurang pun 2x kali ak kena mandi dalam sehari.

tapi kalau musim sejuk, lagi2 kalau kat kelantan boleh consider lah nak mandi tengahari sikit. haha.
air kat kampung sejuk dia lain macam sikit. macam mandi ais kot.
ak ni jenis tak tahan sejuk. sampai mak ak kata, nasib baik tak dapat sambung belajar obersee.
gituh kata mak ak. haha.

pape pun, alhamdulillah balik kerja maghrib tadi dah air.
yeayy! terus mandi sejam. ok ak tipu.



*syikin, kalau dia tak puas hati, satgi dia cakap direct je. takde dah nak simpan2 dalam hati- ofismate. waaa sejak bila ak jadi sarkastik nih? tapi sampai bila ak nak main angguk je. sekali-sekala kena jugak bersuara. tak semua benda kita boleh pendam dalam hati. 


Wednesday, March 12, 2014

Kerja sendiri ke kerja makan gaji?


Balik kelantan hari tu sempat lah jumpa sepupu ak konon bincang pasal bisnes.
Ombohh bisnes teruih. Hahha.

Tipu lah kalau ak kata ak tak minat bisnes.
Memang dah keturunan suka berniaga kot.
Tapi politik ak memang tak minat.
Tak macam anak sepupu ak, siap jadi mpp lagi kat utem.
Dia lah yg paling ketara, semangat politik arwah atuk ak jatuh kat dia.

Ak selalu pikir kalau ak buat bisnes, tak payah susah2 nak kerja makan gaji dengan orang.
Pastu anak2 ak nanti pun ak boleh jaga sendiri.
Tak payah pening2 pikir nak hantar taska mana.
Last sekali, terpaksa menyusahkan mak ayah kita jugak.
Mungkin lah mak ayah kita tak kisah kalau jaga cucu dia.
Lagi2 kalau dapat cucu first. Eksaited terlebih pulak kan mak ayah kita.
Tapi kesian jugak mak ayah kita.
Kalau dulu susah payah besarkan kita, bila dah tua pun kena susah payah jaga cucu pulak ke?
Bagilah peluang mak ayah kita rehat.
*sekarang pun, kalau ak balik cuti, mak ak goyang kaki je depan tv. ak yg masuk dapur, masak. haha.
*pastu kadang2 jadi drebar ayah ak. haha. sebenarnya ak yg gatal nak drive. lesen P fresh dari ladang katanya. kihkih.

Tapi sepupu ak selalu pesan, bisnes ni banyak risiko.
Paling penting, kena kuat dan banyak bersabar.

Persoalannya, sampai sekarang ak tak sempat lagi nak buat. Hukhuk.
Tapi sebenarnya ak cuma suka2 je nak tolong bisnes online sepupu ak.

Dan kebanyakan punca rezeki datang dari sumber perniagaan.
Wallahualam.


New catalyst. Mula2 tengok, macam tak lawa. Bila dah sarung kat kaki, chantekk lah pulak. Terus rembat. Hosmate semua puji. Alhamdulillah.





#prayforrain
#prayformh370

Saturday, March 1, 2014

Makanan jiwa.



Ak kalau masuk kedai buku, first sekali yang ak terjah ialah rak buku agama atau buku motivasi.
Kadang2 jiwa kita pun perlukan "makanan".
Manusia biasa macam kita ni, lumrah hidup lah tu kadang2 rasa down, stress, jiwa kacau.

Tapi bila dah rasa semangat macam hilang tu, cubalah baca something yang positif atau dengar ceramah motivasi ke.
Jujur ak kata, nanti korang akan rasa nak senyum je memanjang bila dah bagi "makanan" kat jiwa kita.
Macam dah jumpa semangat yang baru orang kata.

Minggu lepas minggu kritikal ak, dengan bulan mengambang lagi.
Perasaan down tu jadi double.
Bos ak siap bagi pujian top ten dengan hasil kerja team work ak, tapi entah. Ak macam takde perasaan je.
Jenis tak makan saman. Takde pun rasa nak berbunga.
Serius rasa lemau je nak buat kerja.

Tapi bila ak dah dapat "makanan" jiwa ak, diri ak ni macam attract molekul positif.
Betul lah kot apa yang ak baca tu.
Kadang2 kita selalu ucap syukur alhamdulillah, sentiasa berterima kasih.
Tapi kadang2 ak tak rasa benda tu datang dari lubuk hati ak.
Once kita dah belajar untuk bersyukur secara ikhlas, insyaAllah kita akan sentiasa positif.
Dan kita akan sentiasa dikelilingi dengan orang yang positif.

*Alhamdulillah walaupun first time pergi pudu sentral, dengan perasaan seperti alien di situ tapi banyak lah benda yang Allah mudahkan urusan ak hari ni. Ak nak pergi jpj kat utc, tapi pudu sentral tu takde rupa pusat transformasi negara pun. Semua orang pun pelik tengok ak mungkin sebab ak blur, sampai terberhenti tengah jalan, keliru nak pergi arah mana. Haha. Ak nak tanya pun takut sebab ramai sangat orang asing kat situ. Anyway, pudu sentral lagi besar dari hentian putra bak hang! Ak rasa utc tu memang tip top lah. Perkhidmatan yang bagus untuk rakyat yang takde masa nak settle urusan penting disebabkan kekangan waktu kerja. Ni baru betul, "berkhidmat untuk rakyat". 


Gambar pasport zaman sekarang dah takde gambar biru tu, gituh katanya. 



Sunday, February 23, 2014

Bukan taste ak.


lelaki lembut pun boleh cair tengok ak pakai baju kurung cotton.
maksudnya dia masih boleh pergi ke jalan yang benar.
mohon Allah bagi hidayah kat dia.

sayang betul.
muka dah hensem tapi lembut pulak.
epic fail.
atau mungkin dia buat2 lembut kot.

*tapi muka jambu cenggitu bukan taste ak lah. kalau ak kenalkan dia dengan kawan ak yang gila korea mungkin boleh tersangkut lah kot. mungkin.





Tuesday, February 18, 2014

busted.



balik dari meeting pun dah pukul 12.30 tengahari. 
tetiba terasa macam nak tengok fon.
tuptup dapat mesej dari bos ak pukul 11, dia nak ak buat research pasal kandungan ammonia dalam air minuman.
dia nak ak emel kat dia pukul 2 petang!! 

alamak bos ak ni.
time ak nak makan luar ni lah dia nak bagi ak task. hukhuk.
ak kalau ada meeting, ak malas nak bawak bekal dari rumah.

bila dah kena buat research mengejut ni, takde mood lah pulak nak pergi lunch.
tapi ak memang lapar gila tengahari tadi sebab ak breakfast karipap dengan old town white coffee je.
disebabkan perut lapar menggila, ak pergi lah jugak tapau nasi.
tapi bila dah sampai ofis, ak tak terus makan pun tapi pc dulu yang ak terjah.
nasi ak letak tepi.

bila dah dapat idea yang mencurah-curah tu, ak terpandang jam pc.
tengok jam dah pukul 1.50.
tetiba ak teringat petikan dari satu majalah mengenai solat di awal waktu.
katanya, "ramai orang suka melambat-lambatkan solat demi urusan kerja. kenapa perlu kita mengagung-agungkan pujian daripada orang atasan sedangkan tugas kita sebagai hamba Allah pun kita sanggup abaikan? urusan duniawi sentiasa didahulukan ke?"
sebenarnya redha siapa yang kita cari?
redha manusia ke redha Allah?
tepuk dada tanya iman.


alhamdulillah masih ada rasa perasaan itu.
perasaan bersalah melambatkan waktu solat.




kerja memang tak pernah habis.
siap satu, sepuluh yang datang.
konklusinya jagalah waktu solatmu.
renung-renungkan. peace ^^

*lepas solat zohor, rupanya baru ak tahu, bos ak pun tolong cari bahan research sebab meeting dia postpone pukul 3.30 petang. sebelum bos ak keluar meeting, bos ak pesan suruh budak intern yang buat research tu. dia suruh ak bagi artikel2 yang ak dapat kat budak intern. nampak tak Allah sedang tolong ak? tak mungkin ak boleh siapkan research tu dalam masa sejam lebih. hukhuk. bos ak bagi masa seminggu untuk dorang siapkan. terus ak makan nasi dengan riang-ria. nasib tak gastrik je hari ni. syukur ya Allah :)


Sunday, February 16, 2014

Pakcik FBI.



Dua hari berturut-turut ak jogging sorang kat taman jaya.
Malam tu bukan main semangat lagi nak jogging ahkak umah ak ni.
Tapi setiap kali kejut bangun pagi, semua ke laut. Haha.
Tapi ak ok je jogging sorang. Tadehal lohh.
Lagi best kot. Hihi.
*Tenang je hati tengok langit Allah pepagi.

Sabtu memang ramai gila orang.
So ak kuar pukul 6.40 pagi camtu pun dah ada yang start jalan2 ke taman jaya.
Takdelah takut sangat nak jalan sorang2 kat lrt tu.

Cuma hari ahad macam ni tak ramai sangat orang.
Ak aim nak aerobik sebenarnya tapi malangnya hari ni takde aerobik.
So ak jogging je lah alang2 dah sampai taman jaya.
Masa ak mula2 sampai kat taman jaya tu ak perasan lah ada pakcik melayu dalam lingkungan 50an kot (tapi pakai short pants uolls), dok usha2 ak. Nampak muka macam educated.
Tapi ak buat dek je lah.
Mungkin dia ingat ak ni anak dia ke apa kan.

Tapi lepas tu, masa ak nak start jogging tu tetiba dia tegur ak tanya ak dah berapa round lari?
Pastu tetiba terus tanya ak tinggal kat mana.
Aik ak macam pelik lah kan.
Sebab soalan dia tu macam nak sangat taw ak tinggal area mana.
Ak cakap ak tinggal area pj.
Pastu terus ak diam, malas nak cakap pape.
Pakcik tu pun terus lari ke depan.
Fuhh selamat ak.
Risau jugak kang soalan pelik apa pulak yang dia tanya.
Manusia sekarang bukan boleh percaya sangat.
Lagi2 kalau kau jalan sorang.
So berhati-hati ye korang.





Berhujung minggu dengan segala dokumen yang berkaitan dengan standards.
Esok,17hb February 2014 ada lawatan daripada pihak NSB sebelum mengakreditasi company kami jadi SIRIM kedua.
Diharap semuanya berjalan dengan lancar dan mudah. Amin.



**Dapat jugak merasa golden wrap chicken kepsi hari ni. Nampak tak betapa kunonya ak. Kesian. Haha. Terima kasih awak :))


Wednesday, February 12, 2014

anjak lagi?


katanya tahun ni tahun penjimatan kerajaan.
ak mampu sedekah senyum sinis je dalam meeting tadi.
dah funder kata gitu, kena redha je lah.
tapi yang tak syioknya banyak planning dah kena anjak ke depan lagi.
dari februari ke mac. pastu dari mac ke april.

adoii ingat kami ni takde keje lain ke nak buat?
kalau projek tu nanti tak cukup berkualiti jangan saling tuding menuding pulak.
dah banyak benda kami sacrifice demi projek tujuh digit ni.
nasib baik ada budak intern dua orang.
logo, slide after effect, poster semua kami pass kat dorang je.
sorry lah dik.
kalau bagi ahkak memang tak terdaya nak dapat idea buat benda alah ni.

hai lelaki, havoc betul idea korang.
cantik pulak ak tengok benda2 yang dorang design.
lepas ni, terus apply keje kat company kami lah senang.
ambik position program designer ke.
lari teruihh dari background sains.
tapi kalau dah minat punya pasal, ada korang kisah ke?
at least, banyak benda korang boleh belajar kan?
tak semestinya nak kena stick dengan background study korang kan?
tak gitu uollss?


*ak pantang betul bila lelaki bangla berdiri belakang ak masa beratur nak naik lrt. sebab dorang suka berdiri rapat2 belakang perempuan. motif kau buat gitu dah kenapa? kang ada jugak makan penyepak ak ni nanti. sekarang dah lah memang panas membahang, memang panas je hati kita ni tadi. tapi ak senang je bila dah nampak geng bangla ni makin rapat dengan ak, ak pergi menyelit sana sini, tup2 dah berdiri belakang lelaki yang gagah perkasa. haha. bajet bodyguard gituhh.




Wednesday, February 5, 2014

roadblock.



pergi berarak kenduri kawen sepupu kat tumpat minggu lepas, ada satu benda yang ak tak puas hati.
kampung tu ada satu jalan short cut boleh terus keluar main road.
jalan tu kena lalu bawah jambatan kereta api.

kalau tempat ak tanah merah pun ada jugak short cut kena lalu bawah jambatan kereta api.
tapi yang ni lori pun boleh lalu.
kampung ni, paling tinggi pun mpv grand livina.
honda crv pakcik ak pun sikit je lagi nak tersangkut bawah jambatan tu.
kau bayang van serena ayah ak nak lalu bawah jambatan tu, mana lepas oii.
bumbung serena tinggi kot.
ayah ak degil nak cuba jugak.
ak memang dah nampak bumbung serena tak lepas dengan ketinggian jambatan tu.
pastu pakcik ak suruh ayah ak slow2 ke depan jugak.
bila dah ke depan tu memang tak lepas dengan rel jambatan tu.
pehhh masa tu ak risau kereta api lalu je.
unser sepupu ak pun tak lepas.

dua buah kereta stuck kat situ.
masa tu kenduri kawen pulak, semua kereta nak ikut jalan short cut sebab nak elak jem.
serena dengan unser nak undur balik memang susah lah sebab jalan tu jalan kecik je, lepas tu betul2 lepas selekoh jalan. dengan sebelah kanan semak samun, sebelah kiri tempat pembuangan sampah.
kalau nak tunggu kereta lain undur memang sampai ke malam lah.
last sekali ayah ak park serena kat tepi semak tu, sepupu ak park unser kat sebelah sampah tu nak bagi kereta belakang lalu.
kalau tak, memang jem jalan short cut tu ak rasa.

ak memang dah geram gila masa tu.
at least kau taruk lah papan kat simpang jalan, had ketinggian kenderaan yang boleh lalu bawah jambatan tu. 
kalau dah kedekut sangat nak keluar duit, kau sembur je lah spray kat papan recycle, pastu pacak kat simpang jalan tu. 
nak tunggu kemalangan dulu baru nak bertindak ke??
dah terhantuk baru nak tengadah. pfttt.

lepas tu ak dapat idea, kena block dulu kereta kat belakang2 tu sebab nak bagi space untuk serena dengan unser buat u-turn.
masa tu, adik2 laki ak tak ikut pergi kenduri.
sepupu ak pun anak2 dia semua perempuan.
so siapa lagi yang nak block kereta tu kalau bukan ak?

dengan baju kurungnya, dengan heels nya, ak pun jalan pergi ke belakang.
semua tengok ak pelik.
apehal pulak budak baju kurung ni jalan dari arah semak kan.
ak peduli apa.
ni kalau ak tak block kereta belakang memang sampai ke malam stuck kat bawah jambatan tu.

lepas tu, ada lah budak kampung naik motor gelak2 tengok ak.
masa tu nak je ak hempuk dengan kasut tumit tinggi ak.
masalah ketidakprihatinan kampung kau, kau boleh gelak pulak kan.
bukan nak tolong ak block kereta yang dah makin banyak bersusun.

bila ak dah rasa space jalan muat2 untuk serena dengan unser buat u-turn, terus ak berdiri tengah2 jalan tu.
tak pepasal buat roadblock tengah2 tu. 
nasib engkorang lah.
tapi lepas tu ada sorang pakcik tolong ak pergi inform orang kampung yang kat hujung simpang suruh dia block jalan dari sana. 
nasib baik ada jugak pakcik yang tolong ak. 
kalau tak, sampai hujung simpang ak nak kena jalan. huuu


my lovely cousins. semuanya nak buat iklan colgate. hekhek


Sunday, January 26, 2014

macam tak percaya.


semalam lepas balik makan, sambung buat kerja sikit sampai pukul 1 pagi.
lepas tu, bila dapat arrange playlist lagu feveret ak, tetiba terbukak hati nak jogging kat taman jaya.
dah setahun kot tak jogging.
habis lemak terkumpul sana sini. hadoiii.

pukul 6.45 pagi, ak keluar rumah dengan sorang roomate ak,kak amy.
yang lain semua terbongkang lagi.

lepas lari 3 pusingan, baru perasan ak tak pancit langsung.
selalunya satu pusingan dah macam semput kot.
wahh hebat betul stamina badan ak. padahalnya dalam masa setahun ni kerja asyik ternak lemak je.
nak buat senamannya memang ke laut.

lepas habis 3 pusingan tu, ak ternampak orang tengah aerobik.
ak apa lagi terus join sekaki.
benda free beb, siapa taknak. hihi.
mula-mula sikit je yang join, lepas tu makin lama makin ramai yang join.

aerobik ni korang kena pandai ikut rentak muzik dia.
kadang2 memang lah nampak susah gerakan instructor tu, tapi lepas dapat catch up gerakan dia, pastu korang just ikut rentak muzik dia je.
kalau korang malas jogging tapi korang suka muzik dan lenggok tari menari tu, aerobik memang solution yang terbaik untuk keluarkan peluh.

kiranya ak hari ni dapat buat aktiviti dua dalam satu.
lepas setahun tak beriadah, pagi ni memang lencun habis baju ak.
balik rumah memang tergolek depan tv dulu dengan towel sebelum mandi.
konon nak guling2 je, tapi lepas tu terlelap lah sekejap. hahah.

so bagi sesiapa yang nak join aerobik kat taman jaya tu, bolehlah datang setiap hari ahad pukul 7.50 pagi ye. instructor dia memang sporting habis bak hang.

*senior ak whatsapp ak nak terus pergi perlis lepas raya cina nanti. alamak banyak lagi benda yang tak settle. mana mungkin lepas raya cina nak terus kick off projek jelajah. dengan dua meeting besar kat putrajaya lagi. draft invitation letter pun baru siap jumaat lepas. tu pun, nasib baik ak check balik dalam minit mesyuarat yang lepas. macam nak gila buat draft tu dalam masa 3 jam. kalau macam ni gayanya, ak memang kena breakfast like a queen. lepas tu, nak skip lunch pun dah tak kisah langsung. position paper pun macam kena hold dulu je. nampak tak work load ak macam mana? syukur alhamdulillah ^^



Monday, January 13, 2014

kelas menari ke senam robik?





ingat nak book kelas aerobik kat menara tm.
sebab bayaran dia affordable.
dan ak dah lama gilaaaaaaa tak jogging.

kenapa tak joging je?
sebab ak malas. haha.
kalau kelas aerobik, ada lagu.
boleh initiate ak untuk menari sambil bersenam.
yang ini lagi kena dengan jiwa ak.

tapi sekali kelas dia start pukul 5.45 petang setiap hari isnin dan rabu.
haalamak ak sampai rumah pun dah pukul 7 gituh.
celah mana nak aerobiknya. hailaaa

*maka bulan februari bakal menjelma. debaran makin terasa.