Saturday, August 31, 2013

afraid?


you've got the words to change a nation
but you're biting your tongue.
you've spent a lifetime stuck in silence 
afraid you'll say something wrong.
if no one ever hears it
how we gonna learn your "song"?




you've got a heart as loud as lions
so why let your voice be tamed?
maybe we're a little different, 
there's no need to be ashamed.

you've got the light to fight the shadows
so stop hiding it away.
come on!

"I wanna scream till the words dry out"



read. think. DEEPLY.

*taken from emeli's song-read all about it.


walaupun dia hanya seekor kucing.



satu hari, masa kat kedai makan.
ak ada ambik lauk ayam masak merah yg bahagian isi sekali dengan kepak.
selalunya ak tak suka kepak.
tapi entah macam mana, ak rasa macam nak makan kepak hari tu.

masa kat meja makan, ada sekor kucing dok mengiau kat kaki ak.
disebabkan kesian punya pasal, ak potong bahagian kepak yang tak sempat diratah.
lepas tu, ak basuh bahagian kepak tu sekali.
rasa macam terlalu zalim kalau bagi dia makan pedas.

ak tahu ada manusia yang kurang senang dengan kehadiran makhluk manja yang satu ni.
ada yang sanggup terajang kot kalau ada kucing mengiau kat kaki dorang.
ak memang pantang kalau nampak manusia hantu macam ni.
tiba-tiba boleh rasa sebak kalau nampak kucing kena sepak terajang.
ye air mata ak boleh menitik disebabkan kucing.
mana pergi sifat belas kasihan korang?
mana pergi sifat penyayang korang?
mana?

jadi lepas siap basuh, ak bagi dia makan kat tepi penjuru kedai.
supaya dia boleh makan dengan aman.

lepas tu, ak perhati je dia dari jauh.
mula2 dia jilat2 isi kepak tu.
tak lama lepas tu, dia lintas jalan sambil bawak kepak ayam tu.
kemudian, hilang di sebalik lorong perumahan.

kalau korang nak tahu, macam ni lah gaya seekor ibu kucing.
kalau dia dapat rezeki makanan, dia tak akan mengadap makanan tu sekor dia je.
tapi sebaliknya dia akan pentingkan perut anak2 dia dulu.

ya Allah sedihnya masa ak tengok dia lintas jalan terkedek-kedek bawak kepak ayam.
jauh kot dia berjalan cari makanan untuk anak2 dia.
nasib baik besar jugak bahagian kepak yang ak bagi tu.
dah memang rezeki kucing :')

boleh termenung sekejap sebelum habiskan suapan nasi yang terakhir.
betapa kasihnya seekor ibu untuk anak.
walaupun dia hanya seekor kucing!


Monday, August 26, 2013

power ranger ke lone ranger?



baru nak upload gambar pengapit. dah berzaman kenduri kawennya.
pehh make up tu mengalahkan pengantin. haha.
kak zaza (sepupu) lah yg beria nak make up ak.
dari ak kecik sampai ak besar, suka beno make up muka ak.
selalu je jadi bahan eksperimen dia. 
tapi kalau kak zaza make up, serius lawa.
no wonder ramai bakal pengantin booking dia sesiap.

masa ni ak tetiba migrain.
mood bergambar langsung berkecai.
yg ni pun ak cilok dari fb sepupu ak.



baru ak tahu apa itu maksud hidup menyendiri.
kat sini, semuanya buat hal sendiri.
ada sorang housemate pun macam takde.
kawan lagilah ak takde kat area danau kota ni.
ak ni memanglah nampak pendiam.
tapi ak kena jugak ada sorang kawan pun jadilah.
ada jugak yg boleh dengar ak nak membebel apa.
ni kucing lagilah takde.
kalau dapat membebel dengan kucing pun dah ok sebenarnya.
paling best, bila part dia tenung je kita bila mulut kita dok potpet depan dia.
mesti dia kata' "apa bendalah perempuan ni dok membebel. karang ak menjawab, dia pulak yg pengsan"
hahha

*sekian saja berita daripada lone ranger. peace!

Thursday, August 22, 2013

ABE dah jadi lagenda kampung.



bila dengar kak ira cerita pasal jatuh bangun bisnes, ak teringat masa zaman ayah ak bukak kedai mini market.
masa itu lah kami sekeluarga jatuh bangun bersama.
paling ak bangga dgn ayah ak, dia bukak kedai guna duit simpanan dia sendiri.
ayah ak langsung tak buat pinjaman bank. 
*kan senang hidup takde hutang. alhamdulillah.

sebelum ni, ayah ak pernah jadi pengurus kedai kasut kat subang parade.
lebih kurang 10 tahun jugak lah ayah ak menimba pengalaman sebagai pengurus.
bertitik tolak daripada situ, ayah ak beranikan diri untuk bukak kedai sendiri.
tambah pulak ekonomi tengah gawat masa tahun 1998.
jadi, kami sekeluarga pindah balik negeri asal kami, kelantan.

ABE mini market.
nama kedai yg sangat legend kat kampung sireh. hehe.
nama je kampung tapi kampung ni dlm bandar kb tahu.
sampaikan bebudak ni buat teka teki, kampung apa yg dlm bandar?
jawapannya: kampung sireh! haha.
5 minit je kalau nak pergi kb mall.
kampung sireh pun dah maju sekarang, siap ada tesco lagi kau.
terminal bas semua kat situ.
tapi bila dah moden macam ni, perkataan kampung pun dah takde. tukar jadi lembah sireh.

daripada tahun ke tahun, ABE makin mendapat perhatian.
daripada satu kedai jadi dua kedai.
ayah ak pulak bila dah jadi big boss mula lah dia nak berjinak masuk dunia politik.
*jiwa dia memang jiwa politik sebab arwah atok ak dulu pun aktif jugak dlm dunia politik.
nasib baik mak ak suri rumah je, so bahagian cashier memang mak ak yg jaga.
sebab tu ayah ak syok je pergi meeting siang malam.
lepas tu, duit semua pun menghala ke dunia politik dia.
ayah ak masa tu dah boleh jadi ketua pemuda parti X (maaf terpaksa dirahsiakan. nak tahu lebih lanjut sila pm ak. haha).
berapa kali jugak muka dia masuk paper.

hampir 9 tahun jugak kedai ayah ak mampu bertahan
siapa tak sayang tutup kedai yg dah lama bertahan?
memang banyak pengalaman yg ak dapat dari bisnes ayah ak.
tapi alhamdulillah even ayah ak pernah ada masalah nak rolling modal dia, ayah ak still tak buat pinjaman bank.
setiap kali ada masalah akan ada sinar petunjuk yg Allah bagi.
pilihan paling last, ayah ak jual rumah kami kat gombak utk buat rolling modal.
tapi bila pasaraya tesco yg terbesar di asia muncul kat kawasan lembah sireh tu, bisnes ayah ak makin down.
masa tu ak form 4. 
kalau ak balik cuti je (budak hostel), ayah ak dah bagi green light utk take over cashier. 
so bila ak dah handle cashier, ak dah boleh nampak kadar merosot jualan dari hari ke hari.
harapkan weekend je lah yg tinggi sikit kadar jualan.
tapi setiap kali malam raya paling best, kami sekeluarga sanggup berjaga sampai pukul 3 pagi sebab customer memang tak putus2. 
lagipun ak kesiankan ayah ak. apa salahnya kalau ak teman dia sekali sekala berjaga malam. ye dak?
dan tahun 2008, ayah ak buat keputusan tutup terus kedai.

tapi sampai sekarang, orang akan guna term ABE tu walaupun kedai tu dah tak wujud.
sebab ABE mini market ni dulu betul2 kat lorong nak masuk lembah sireh.
so kalau sesiapa nak pergi lembah sireh, mesti orang akan kata "ala, yang lorong ABE mini market tu"
agak terharu lah bila penduduk kat situ still ingat ABE mini market. huhu.

there's always a hope. insyaAllah.

sekarang ni ayah ak lagi selesa jual baja kat pasar tani.
ak cukup kesian dgn ayah ak sebab dia sanggup keluar pepagi, sanggup berpanas kat pasar tani.
ak pernah slow talk dgn ayah ak suruh ayah ak join balik semula kedai kasut, jadi pengurus.
pakcik ak pun semua dah bagi idea yg sama.
tapi ayah ak tolak.
kata ayah ak" pa dah tua. kalau dulu, pa banyak habiskan masa dgn bisnes kedai. tapi bila pa dah join pasar tani macam ni, sekurang-kurangnya petang pa dah ada masa free dgn family. pa boleh selalu pergi masjid, dekatkan diri dgn Allah".
kata2 ayah ak memang betul2 menusuk kalbu ak.
setiap kali ak teringat kata2 ayah ak, ak rasa sebak.

mungkin betul kata ayah ak. 
bila ada kedai, susah nak cuti.
nak pergi terawih satu keluarga pun jauh sekali.
kau cuti, kau rugi. 
bila ada kenduri-kendara, keluarga ak memang susah nak join sama sebab bahagian cashier hanya mak ayah ak je yg jaga.
kami tak harapkan pekerja yg lain.
nak makan sama2 pun susah. 
sorang ke hulu sorang ke hilir.
masa berkualiti dgn keluarga tu memang kurang.

alhamdulillah sekarang kami sekeluarga dapat spend masa bersama-sama.
mak ak pun dah kembali jadi housewife. itupun boring katanya sebab anak2 semua dah besar panjang.
*ma tunggu cucu ke ma? haha.
kami dapat pergi pantai, berhibur dgn kucing, pergi masjid sama2, dapat ziarah sepupu sepapat ayah ak.
*dah besar panjang baru nak kenal sepupu sepapat belah ayah ak. semuanya muka sepesen: muka cina. kuat betul genetik cina mendominasi genetik belah ayah ak.

ayah ak pun nampak happy bila dah join pasar tani.
ramai jugak kenalan yg dia dapat.
baja yg ayah ak jual ni memang berkualiti.
sampaikan ada customer datang rumah nak beli baja.
pokok mulberry ak yg hampir2 nak mati, terus hidup sampai sekarang lepas ayah ak letak baja dia.
setiap kali berbuah, ayah ak lah yg selalu mengutipnya.
*patotlah beria ayah ak suruh sambung genetik tumbuhan. tp ak lebih minat genetik manusia. ak curious dgn sedara mara belah ayah ak. apesal lah semuanya muka cina. nak kata kawen sepupu takdepun. genetik tu macam tak berkembang. 

alhamdulillah jatuh bangun kami takdelah sampai kena ikat perut nak makan nasi.
Allah sentiasa ada jalan untuk hambaNya.
semua ujian yg Allah bagi ni telah menunjukkan bahawa rezeki yg kita dapat bukan milik kita tapi itu semua milik Allah yg abadi. 
jadi jangan kedekut utk membantu insan yg lebih memerlukan.
kerana mereka pun berhak utk merasa rezeki kurniaan Allah.

alhamdulillah ayah ak pun dah boleh merasa duit kwsp dia lepas penat lelah dia zaman muda dulu2.
syukur ya Allah. alhamdulillah.
kalau nak hidup sentiasa dipermudahkan Allah, cuba amalkan baca al-fatihah dgn surah 3 qul setiap kali lepas solat subuh dan asar. tak rugi cuba. selamat beramal :)


*so lepas ni jangan nak mengada kata ak ni perempuan high standard ye awak. nak ajak ak makan warung pun ak on je :P


Monday, August 19, 2013

rugi tak layan The Conjuring.



The Conjuring- orang dok sibok kata filem ni paling seram di abad ini.

ak ni memang peminat filem seram.
maka, jumaat lepas ak rasa terpanggil nak tengok The Conjuring kat tesco Kepong Village.
layan sensorang tu beb. kau mampu? herher.

seat kiri kanan ak memang kosong. depan pun kosong.
heaven gila panggung wayang tak penuh tapi...
bila datang part seram dia, ak rasa macam nak lari keluar dari panggung. hahaha.

ak memang susah nak rasa seram kalau tengok filem seram.
kalau orang lain siap tutup mata dengan tangan, nak lagi selesa dengan bantal *baik tak payah tengok cerita hantu kalau cenggitu. haha.

tapi kalau dengan movie The Conjuring, memang rasa lah seram dia.
mungkin sebab ak layan sensorang je kot masa tu, pastu manusia pun tak ramai dalam panggung wayang.
tambah rasa sejuk air-cond pulak. memang menggigil-gigil ak masa tu. kihkih.

ak malas nak cerita lebih-lebih.
korang patot tengok sendiri The Conjuring dengan mata kepala korang.
filem seram lagi syiok kalau korang layan kat panggung wayang. tanpa berteman. hehe.


*semalam sempat bermalam kat hotel sakura dekat bandaraya ipoh lepas penat jelajah negeri perak dengan sepupu ak. kami tempah dua bilik. satu bilik untuk sepupu ak dengan husband dan anak2 dia. satu bilik lagi untuk ak dengan adik ak. fuhh nasib baik ada adik ak. kalau tak, seram jugak tidur sensorang dalam bilik hotel pulak tu, seram The Conjuring pun tak habis lagi kau. haha.



sampai jugak ak ke perak. meh ambik mood datin lah kejap yobb.




Friday, August 16, 2013

peluang kerja TERgolek.


hari ni saja2 terjah ofis adik ak.
bising gila ofis dia.
maklumlah adik ak je yang perempuan muda kat situ.
sakan ler engineer yang muda2 mengusiknya.

dan otomatik adik ak boleh jadi hot stuff kat ofis dia.
bila tetiba kakak dia pulak yang muncul kat ofis tu, semua dok kata, "oo ni ke kakak mek?"
haaa mek kau dorang panggil adik ak.
asal kelantan je, mesti panggil mek. hehe.

yang bestnya, tetiba datang peluang kerja bergolek dari langit.
bos zura konon ingat ak ni degree holder yang relate dengan engineering, terus kau nak bagi ak kerja.
*nampak sangat bebudak engineering atau kemahiran ni laku di pasaran.

tapi encik, saya ni budak biotek.
kalau bab engineering ni saya pandang sebelah mata je.
*lepas spm, utp pun ak tolak. huhu.

insyaAllah ada rezeki lain untuk ak :)





Monday, August 12, 2013

soalan raya.

say cheeseeeeeeeeee!




Keluarga besar belah papa.
Yang ini baru dengan keluarga kakak ayah ak, tu tak termasuk dengan keluarga abang2 ayah ak lagi. 

Kalau korang perasan ada 2 orang minah salleh kat situ.
Bukan Minah bin Salleh. haha. orang putis lah senang cerita.
Orang putis dua orang tu kawan sepupu ak.
Mereka datang dari Rusia.
Datang untuk kenal culture Malaysian, lebih spesifik Kelantanese.
Sepupu ak mungkin bermertuakan orang Rusia. Mungkin.

Bila dah berkumpul reramai cenggini, soalan paling hot adalah "ikin bila nak kawen?"
Sepupu perempuan ak yang tua sikit dari ak, semuanya dah selamat diijabkabulkan.
Makanya, sekarang semuanya tengah menunggu cerita pasal diri ak dengan mr. perfect ak pulak.
*tapi yang sebenarnya dorang ni saje nak bergosip je lebih. haha.

Cakap pasal kawen ni, ak teringat pulak isu hantaran kawen yang tengah panas sekarang.
Tak masuk akal langsung hantaran kawen sampai RM50000.
Ni dah macam nak jual anak tahu.
Ye ak paham, mungkin ada sesetengah perempuan yang ada degree tergugat dengan perempuan yang belajar setakat spm tapi hantaran kawen mampu cecah sampai RM10000.
Nenek sedara ak pun pernah jugak cakap kat ak, hantaran kawen ak kena lebih RM10000 lah sebab isteri sepupu ak yang belajar setakat spm pun dah RM8000. Tapi itu kata dia.
Kata ak pulak, ak langsung tak kisah hantaran kawen ak berapa.
Ye ak memang jenis tak kisah nak letak berapa pun hantaran kawen ak.
Mak ayah ak pun langsung tak pernah terfikir nak letak berapa hantaran kawen anak dara dia.
Sebab sebenarnya benda ni kena bawak berbincang dengan pihak lelaki.
Bukan main suka suki je nak tetapkan harga.
Jangan lah bebankan pihak lelaki dengan hantaran kawen yang langsung tak masuk akal.

Nak buat apa sampai RM50000?
Kalau dah teringin sangat nak buat "wedding of the year", tapi korang kenalah pikir tahap kewangan korang macam mana.
Jangan pikir pasal mana nak jaga standard lah apa lah, tapi akhirnya korang merana di kemudian hari.
Nauzubillah..

Semoga Allah permudahkan urusan majlis perkahwinan untuk kita2 yang dah memang ada niat untuk berkahwin. Amin.


*rasanya belum terlambat untuk ak ucapkan "Selamat Hari Raya Aidilfitri"  (: