Friday, December 27, 2013

hati al-Quran.





"sesungguhnya setiap sesuatu mempunyai hati dan hati al-Quran adalah yassin".

kenapa sejak dua menjak ni ak rasa rinduuuuuuuu sangat dengan mak ayah ak?
perangai semakin mengada-ngada, kalah masa zaman u dulu.
masa student dulu, boleh je tak balik rumah 3,4 bulan.
tapi sekarang?
pernah satu malam, sebelum nak tidur pun boleh menitik air mata.
tapi sekali bila air mata tu menitik, ak rasa ak makin kuat.

air mata bukan tanda ak lemah.
tapi ak rasa dengan air mata boleh buat ak semakin kuat.
itu apa yang ak rasa.

*sejak dua menjak ni, dah berapa kali ak jumpa perempuan yang suka tengok body shape ak. apakah? jangan nak kata kau lesbian hoi!




Tuesday, December 17, 2013

stress pun dah tak rasa.


kerja bertimbun tapi nak jugak update blog. haha.
hari ni pukul 6.45 pagi dah bersiap nak pergi kerja. wuwu.

masa tengah tunggu bas kat lrt taman paramount, ada sorang budak laki macam terencat akal sikit, dalam lingkungan umur 20-an, tetiba lalu lalang kat situ sambil tegur semua orang yg ada kat situ.
bila dia lalu depan ak, dia cakap "hai".
ak senyum kat budak tu.
lepas tu, dia kata "eh amoi banyak cantik maaa"
senyum je lah yg ak mampu. haha.
lepas tu dia jalan pun asyik pusing tengok ak.
adoii adik ni. ak risau dia langgar orang je. haha.

ni kalau ada effect kartun, mesti dah keluar bunga sekeliling ak. contohnya macam ni

...
...
...
...
...
...
...
...
...







#tohokbalik #throwback #genting



*pagi ni ada terdengar segmen motivasi prof dr muhaya sebenarnya. sepanjang hari, ak boleh rasa aura positif. bila dah positif, rasa nak senyum je memanjang. haha. walaupun kerja bertimbun tapi ak dah tak kisah pun. jumaat ni nak kena present kat cyberjaya oiii. kbye!




Thursday, November 28, 2013

bukan penutup tapi baru permulaan.


tak cukup yg ini, yg lain pulak dia tambah.
mana ak nak jaga website lagi, mana ak nak edit majalah lagi.
lepas tu, tambah dengan program jelajah sekolah seluruh negeri.
meeting asia bulan april jangan lupa.
pening ak nak request quotation dengan hotel.

dan spss!
walaweh last ak guna spss masa final year project kot.
tapi takpe.
inilah masanya nak aplikasikan balik apa yg kita dah belajar dulu.
untung2 boleh jadi expert in statistic.
ilmu baru lagi tu! insyaAllah.
takde benda yg mustahil ;)

ni tak masuk tahun 2014 pun dah memang betul2 kick off 2014.
minggu ni memang banyak kali ak skip lunch.

balik rumah, memang ak nak rilek je.
tak nak laptop, tak nak fail. tak nak pegang pen pun.
makan pun rasa macam malas je. boleh tak?
tapi lepas tu, bangun pagi macam dinosor je lapar dia.

bulan depan memang ak tengok je jam tu pukul 6.
takdenya ak nak balik on time.


*and roses are red, i'm going to bed. nite!






Friday, November 22, 2013

adaptation.


dulu kemain kan ak mengadu rumah sewa ak ni bersepah lah apa lah.
tapi sebenarnya tak bersepah mana pun.
cuma barang banyak sangat.

tapi bila dah main susun2, ok je rumah ni.
housemates alhamdulillah semua ok.
nak dekat 2 minggu lebih ak stay sini, dah boleh klik habis dengan akak housemates ak.
ye ahkak. kebanyakannya umur dalam lingkungan 25 tahun ke atas.
tunggu masa nak kawen je ahkak2 ni.

dorang baik.
perangai gila macam ak jugak.
selalunya malam lah time kami tercongok sama2 depan tv.
dalam rumah ni, ak je yg selalu balik lambat.
punch out dah pukul 6 petang.
pastu tunggu bas lagi nak pergi stesen lrt, memang lah ambik masa.
sebab tu kadang2 ofismate hantar ak terus kat stesen lrt.

paling best kalau ak ada meeting atau talk kat luar.
selalunya pukul 5 petang dah habis.
so masa tu tak payah balik ofis pun, terus balik rumah.
eh ni bukan ak sesaje yg buat rules ek.
bos dah bagi green light, memang laju lah ak balik. hehe.

tapi ak rasa ak perlukan bilik tidur ak sendiri.
maksudnya ak tak nak berkongsi.
at least, bila ak sorang je, ak boleh sesuka hati ak nak tidur pukul berapa, bangun pukul berapa.
sebab kadang2 ada kerja yg ak nak kena bawak balik rumah.
kadang2 ak bangun pepagi buta nak siapkan keje ak tapi ada ahkak yg suka tidur kat ruang tamu.
adoii kang ak bukak lampu kacau dorang tidur pulak.
terus terbantut niat ak nak buat keje.
last2 ak pergi sambung tidur sebelah ahkak tu. haha.

nak pindah ke tak?
kang ak pindah cyberjaya terus kang.
sebab tahun depan ak banyak meeting kat cyberjaya T____T

takpe yg ni tahun depan lah pikir.
tapi sebenarnya ak dah selesa tinggal dengan ahkak2 ni.


*asyik nama ak je yg naik minggu ni. tapi nasib baik minggu depan, bos ak yg nak pergi seminar tu. kalau tak, jawabnya minggu depan, hari jumaat je yg ak masuk ofis.


Saturday, November 16, 2013

ak gayat ke?


petang semalam, sampai2 je rumah terus tidur.
pening kepala oii lepas naik cabel car kat genting.
ingatkan dah tidur, pening dah ok.
tapi makin blur kot rasa.

lepas bukak puasa apa semua, pukul 8 malam ak gerak pergi kl central, teman adik ak zura pergi hentian putra.
jeles tengok dia naik bas balik kelantan semalam.
rasa macam nak beli tiket bas on the spot , balik kelantan sekali. huuu
tapi malas lah pulak nak ulang-alik, penat genting pun tak hilang lagi.
kang ak balik kelantan, ada jugak ak ambik mc hari isnin.
apa barang budak newbie baru kerja 2 minggu dah nak ambik mc?
habis rosak performance ak nanti.
mintak simpang.

anyway, stay 2 hari 1 malam dengan budak2 ofis ak kat genting tu memang dah boleh nampak perangai dorang.
bukan program skema apa pun.
lebih kurang macam ice breaking je.
kami pergi jalan2 taman orkid, ladang strawberry, main paint ball (ak tak main, takut kena hentam dengan dorang. haha), naik cable car, pergi swimming pool (ak tak join sebab ak puasa dan ak tak berapa gemar aktiviti air), dan bbq.

kami memang satu malaysia habis.
melayu, cina, india dah macam family.
dorang macam kakak dengan abang ak.
sebab ak staf paling muda.
sikit2 "syikin, you dah makan? syikin, you ok tak?"
hadoii penat jugak bila dapat orang yg caring sangat.
tapi alhamdulillah dorang semua baik dan happy go lucky!
secara tak langsung, aura happy go lucky dah transfer ke ak sekali. hihi.
pakcik kwsp pun cakap ak ni jenis ceria dan suka senyum. wah, terima kasih. haha.
dia siap bagi ak motivasi lagi.
amboi pakcik, macam taw2 je minggu lepas saya ada masalah dengan ic saya. huhu.

alhamdulillah hari ni ak dapat settle kwsp dengan akaun bank sekaligus.
nasib baik blur dah hilang.
penangan cable car punya pasal.
semalam lepas hantar adik ak hentian putra, ak boleh terlajak stesen sampai ke plaza rakyat. haha.
nasib baik 1 stesen je dari masjid jamek.
takut jugak keluar sensorang semalam, pukul 10 malam pulak tu.
memang lah pukul 10 tu malam masih muda, tapi bagi ak dah tak muda sangat dah haaa.
selalunya pukul 10 lebih2 tu, ak dah kat rumah duduk2 tengok tv je dengan housemate ak.

konon nak tunjuk hero, beranikan diri tengok jurang yg dalam kat bawah.
turun2 pening kepala. haha. ak ada masalah gayat ke apa?
tapi naik gunung ok je. huhu.







Tuesday, November 12, 2013

Lesen kereta ganti ic.


nak dekat seminggu ak kat kl, baru hari ni perasan ic ak takde dalam purse!
kenapa tak tunggu tahun depan je kan.
walaweh nak menangis ak tadi. depan officer bank pulak tuh.
nasib baik encik tu baik, suruh ak cari slow2.
tapi konpem.
semua poket ak dah seluk. takde!

keluar dari bank kat kl central tu rasa macam semua orang ak nak langgar.
lemah betul ak bila ic hilang ni.
macam2 dah ak pikir.
pagi khamis dah nak kena bertolak pergi genting.
memang tak boleh excuse sebab bos pun join.
macam family day company lah.

tapi tiba2 ak teringat, ke dok dalam handbag mak ak?
sebab masa ak pergi interview minggu lepas, ak pinjam handbag mak ak.
ak kol mak ak tanya.
kena bebel sebakul dulu lah tapi. haha.
dan alhamdulillah memang ada dalam handbag mak ak.
maknanya tak hilang. fuhh lega.
ya Allah syukur alhamdulillah masih wujud rupanya ic ak.

sekarang kena pikir macam mana nak dapatkan ic ak ye?
ayah ak nak try bagi kat driver bas yg on the way ke kl.
tapi dorang takut hilang.
nak pos laju alamat umah sewa ak konpem memang tak lah.
semua keje kot.
nak dekat maghrib baru balik rumah.
sape nak ambiknya?

pikir punya pikir.
nurin!
fine. pos laju ke alamat lab nurin lah nampaknya.
nak buat alamat ofis ak tak boleh sebab semua kat genting khamis jumaat.

maksudnya hari khamis baru sampai ic ak.
maksudnya lagi, ak pergi genting bawak lesen kereta je lah. itu pun lesen L. haha.

*masa pergi event launching kat sme corp petang tadi, dia tulis PUAN NUR ASYIKIN AMINUDDIN dalam list name attendance. macam pelik je. macam pelik je. haha. suka suki je bagi title puan kat ak.


Sunday, November 10, 2013

peranan manusia.


masa raya haji hari tu, bila dah berkumpul ramai2, semua dok tanya "bila nak kerja?"
amboi mentang2 anak2 dorang semua senang nak dapat kerja, nak compare dengan ak pulak.

lepas tu, bila tanya adik ak, zura, dia pun dah boleh jawab dengan mudah sebab syarikat tempat dia intern dah berminat nak ambik dia kerja terus hujung bulan november ni.
bila tanya ak, tergagap jugak nak jawab sebab dah bermacam jenis kerja dah apply tapi still takde respon masa tu.

agak stress lah masa tu sebab adik ak dah memang konpem ada syarikat yang berminat nak hire dia.
tapi ak yg si kakak ni masih terkapai-kapai.

nasib baik mak ayah ak jenis tak kisah pun kalau ak nak sambung belajar atau nak kerja dulu.
so ak pun malas lah nak layan perasaan stress ak ni. kerja syaitonirojim je semua ni.
so dalam masa sebulan ak dok rumah tu, adalah jugak ak kongsi ilmu matematik level spm ak dengan budak2 calon spm tahun ni.
semoga dorang boleh applikasi ilmu yg ak ajar tu untuk paper matematik nanti. amin.
seronok taw bila nampak dorang boleh buat bab yg kita dah ajar. alhamdulillah.
at least ak dah buat something yg berguna dari ak dok buang masa tak tentu pasal.
*tapi bergurau senda dgn kucing tu aktiviti riadah yg wajib. haha.

alhamdulillah sekarang ak yg dapat start kerja lagi awal dari adik ak.
padahal zura dapat tawaran kerja lagi awal dari ak.
dan akhirnya ak dulu yg start kerja. alhamdulillah.

memang lah sama2 stay kat kl, tapi susahnya nak jumpa zura.
tetiap minggu ada je aktiviti dengan ofismate dia.
siap lah nanti bila ak dah bawak kereta datang kl tahun depan, setiap hari petang jumaat kena jemput dia kat kepong. paksa dia tidur umah ak je.
mak ak cakap ada hikmah jugak ak dapat kerja kat kl, at least boleh tengokkan zura sekali.
housemate ak cakap, kl ni kan kampung ak. haha.
"kampung" lah sangat.
sampai sekarang area pj, lebih spesifik sg way susah nak khatam.
jalan bersimpang siur oii.

ak rasa kerja ak ni macam boleh sambung master terus je.
sebab kerja ak ni still kena buat research.
siap kena pergi meeting dengan kementerian bagai.
sekejap kat putrayaja. sekejap kat cyberjaya.
doakan ak cepat dan mudah dapat lesen kereta.
tak sanggup dah tumpang2 kereta orang ni.
at least, hujung bulan 1 tahun depan dah boleh bawak kereta sendiri. insyaAllah.
(check list pertama untuk tahun 2014).

dulu ak pernah terfikir, kenapa Allah cipta ak? kenapa Allah cipta manusia?
supaya kita boleh berkongsi ilmu yg kita dapat.
dan sama2 mengaplikasikannya demi kebaikan manusia sejagat.
bukan untuk kepentingan diri. bukan untuk kepentingan kroni. bukan!
tolong manusia. tolong jangan jadi manusia yg pentingkan diri.

tak dapat medik. tapi ak dapat yg ini.
dan ak rasa, di sinilah platform ak.
Allahu. Dia memang dah aturkan yg terbaik untuk kita.
cuma kita lambat pick up.
lepas tu nak meroyan tak tentu pasal.
hailaaa.

kita cuba berlagak tenang je, follow the flow.
tapi yg penting doa ye  ^^


*apabila kebergantungan kepada Allah SWT sangat kuat serta menjaga urusanNya, maka Allah SWT akan menjaga urusan dunia kita. Deep.




Friday, November 8, 2013

bukan degil tapi tegas.


mak ak kata ak degil?
macam tak kena je dengan diri ak.

ak bukan degil.
tapi kalau bab nak menyusahkan orang ni ak tak berapa suka.
ak memang selalu bertegas dengan diri ak, selagi ak boleh buat benda tu by myself, ak akan buat tanpa bantuan dari sesape.
independent tu memang kena dengan ak.
nama pun anak sulung.
ofismate ak pun dah boleh teka ak ni anak sulung.
*masa zaman u, ramai yg kata ak ni anak bongsu. haha. apa benda lah yg menyebabkan dorang pikir ak anak bongsu?

mungkin bila dah masuk zaman bekerjaya ni (ecehh), sifat anak sulung dah makin terserlah. kot?
kalau tak mak ak, mesti kawan ak yg bebel. haha.
hidup kat kl ni kena berani.
sebab akan ada masa kau kena berdiri atas kaki kau sendiri.
tapi betul jugak kata mak ak; berani pun kena berpada.
baik mom! 



*kerja tak sampai sebulan, dah kena ikut trip pergi genting minggu depan. katanya ofis club punya event. ak ni nak berjimba pun ada cara ak. dan genting bukan tempat kegemaran ak. so how? tarik diri. maybe.




Sunday, November 3, 2013

alhamdulillah. alhamdulillah. alhamdulillah.




alhamdulillah memang dah tertulis rezeki ak kat situ.
tak payah nak tanam anggur lama2 kat umah.

orang kata rezeki after konvo.
syukur ya Allah.





sekarang tengah menghabiskan sisa cuti yg masih berbaki sebelum mula kerja 6 hari bulan.
malasnya nak packing barang. haihhh


*thanks nurin sebab sudi  bagi ak bermalam rumah kau .

**thanks mr virus sebab tolong carikan rumah untuk ak dan tengokkan rumah untuk ak sekali. 



Monday, October 28, 2013

meh nak share pengalaman berharga.



atas permintaan cik nurin farhanah, meh ak share pengalaman sebagai backpacker dengan train.

first sekali, kita cerita pasal harga tiket.
untuk seat, harga dia rm41.
untuk katil pulak, jenis yg double decker. so harga katil atas bawah ada beza sikit.
katil bawah, rm51. katil atas, rm47.
setiap katil akan ada langsir.
katil bawah dan katil atas guna rel langsir yg berbeza.
so takdelah nanti bila orang bawah tarik langsir, otomatik langsir atas pun tertarik sama sampai nampaklah gaya tidur korang yg ala2 otomen ke apa kan. haha.
ak pun cuak jugak bila nak beli yg katil sebab yelah ak naik tren sorang2.
lepas tu bukannya ak taw pun katil bawah ak tu laki ke pompuan.
sebab beli tiket tu memang random habis.
satu coach tu memang campur laki pompuan.
nasib baik, katil bawah ak sorang nenek.

tapi at least, dengan langsir tu ada lah sikit ruang privasi korang.
dan ak nak nasihatkan untuk korang yg berbadan besar dan tinggi macam galah tu, better beli katil bawah.
sebab ruang nak panjat tangga untuk katil atas punyalah comel.
ak yg kecik ni pun punyalah susah nak panjat tangga dia.
tapi pape pun katil atas paling best sebab tak rasa lemas macam katil bawah.
beg pun better bawak yg jenis backpack, senang nak simpan atas katil je.
taruk je lah kat hujung kaki pun.

lagi satu, pastikan korang pakai baju tebal2 dan bawak sokin.
mula2 naik memang lah tak rasa sejuk.
tapi pukul 1 pagi tu, korang akan rasa sejuk dia macam nak cecah tahap beku.

soal makanan pun jangan bimbang.
sebab akan ada orang yg menjual kat dalam tu dengan troli makanan.
korang hanya perlu tarik langsir dan beli directly dengan dorang.
mudah kan?
bangun tidur je, dah ada makanan depan mata.
tapi ak tak beli lah sebab ak dah tapau mcd kat kl central sesiap.
sebab ak pikir, kalau nak makan kena pergi kantin dia.
tapi rupanya ada je orang menjaja setiap coach tu.

dan nanti akan ada tukang kejut korang. haha.
yelah bila dah dapat katil tu, memang tidur tak hengat dunia lah kau.
maksudnya, kalau korang nak turun stesen gua musang, lepas tu nanti, pekerja dia akan datang kejut korang.
so nanti takdelah kes terlepas stesen ke apa.

masa nak naik train tu, korang kena get ready 30 minit sebelum berlepas.
macam ak.
ak sampai depan gate pelepasan tu dalam pukul 7.50 malam.
tiket ak pukul 8.30 malam.
tapi ak tengok dah ada yg check in.
ak pun pergi lah konon nak check in sama kan.
sekali dorang cakap, yg tu nak pergi ipoh.
ak nak balik tanah merah. balik ipoh buat apa. balik umah mertua? ehh?
haha punyalah gelojoh nak naik tren kan.
orang takde pengalaman naik tren macam ni lah kisahnya.
meraban tak tentu hala.
at least ak berdiri dengan kaki ak sendiri lah.
jenis yg lone ranger ni memang kena pandai survive.
dan berdoalah semoga diri kita sentiasa dilindungi Allah. amin.


*so nurin. lepas ni, takde masalah kalau nak backpacking dengan train. beli katil atas eh. sebab tak rasa lemas. dan boleh baring sambil menikmati suasana pagi yg sangat tenang. selamat mencuba :)

Thursday, October 24, 2013

we grew stronger because of Him.


semalam, sebelum maghrib ak ada singgah masjid klcc. sorang diri.
ye ak tahu kat situ ada construction area besar-besaran.
memang agak seram lah kau nak jalan sensorang time senja pulak tu.

tapi alhamdulillah.
mungkin disebabkan ak percaya Allah ada dengan ak.
tup tup masa ak berjalan tu, ada ramai sangat manusia tengah berjalan guna jalan tu jugak.
pekerja klcc kot.
siap ada 2 orang lagi orang arab berjalan depan ak. 
ala-ala bodyguard gitu. haha.
rasa selamat lah sikit.

ok selesai perjalanan sebelum maghrib.
nah lepas tu, ak risau perjalanan selepas maghrib.
masa tu kan langit dah gelap.
lepas tu, lorong2 kat situ pun bukannya banyak lampu pun.
tambah dengan pekerja buruh yg pandangannya meliar semacam.
dan ak serah kepada Allah je.

maka berjalanlah ak menuju jalan keluar.
dan sekali lagi alhamdulillah.
sepanjang perjalanan tu pun ramai orang yg guna jalan tu jugak.
padahal masa ak pergi dengan kawan ak dulu, sunyi kot jalan tu lepas maghrib.

kesimpulannya, jangan lah pikir benda yg menyerabutkan otak korang.
buat tambah masalah je.
bukan makin tenang, makin berserabut dan makin berselirat.
Allah kan ada.
kalau kita selalu ada dengan Dia masa susah dan senang, insyaAllah Allah akan selalu melindungi kita.



Saturday, October 19, 2013

always with me.


Bring Quran everywhere,
In your heart.
In your hand.
InsyaAllah He is always with you.

*thanks for the tafsir al-Quran. hadiah paling bermakna (:
alhamdulillah.





Thursday, October 17, 2013

kucing pun mampu selfie.


raya haji sepatutnya penuh dengan gambar lembu.
tapi lain yg jadinya.
penuh dengan gambar kucing selfie. haha


disebabkan adik ak ni si zura suka bergambar selfie, maka ak dengan dengan kucing ak xixi pun menyibok sekali.
hambek kau. dia bagi pose maut tuh, terlentok habis kepala dia. kalah zura. hahaha


anak xixi yg ni memang super duper aktif. susah nak pegang dia.
tapi sekali dapat pegang dia, akhirnya dia kalah dengan kuasa ala-gosok-lampu-aladdin.
terlena terus dia. haha. gosok jangan tak gosok.


jangan ingat uolls je yg boleh ambik gambar selfie, iolls pun mampu lah.


lena betul dia dapat tidur atas riba ak. alololo



nampak tak sifat kebayian kucing ak? manja tahap giga!


berdiri sebelah adik ak ni menampakkan saiz ak yg sedia comel. haha.
adib ni adik bongsu ak dan dia paling besar dan tinggi dalam family ak.
dia ikut baka belah ayah ak.
pakcik2 ak semuanya tinggi2 dan besar.
cuma ayah ak dengan makcik ak je yg kecik2.
kadang2 bila berkumpul dengan sepupu sepapat ak, ak dengan adik ak zura agak tenggelam lah. hehe.



*pagi petang siang malam mengadap kucing. orang kata muka pun dah macam kucing. ehh?




Sunday, October 13, 2013

my baby.


bukan manusia je yg ada masalah sakit saraf.
kucing pun ada.

kesian kucing kesayangan ak, xixi :'(
sakit saraf dia tak kira waktu.
kalau sekali kena mahu sampai 2,3 hari.
setiap kali dia kena, hilang habis catwalk dia.
gaya jalan macam kucing mabuk.
nak lompat pun tak larat.
jalan tepi longkang pun boleh jatuh.

ayah ak dah bawak dia pergi jumpa doktor.
doktor pun tak boleh buat apa.
bagi injection pastu bagi ubat tahan sakit.
itu je.

pernah satu hari, masa tu ak nak masak untuk makan tengahari.
ak nampak xixi dah jalan tak betul.
sebelum ak masuk dapur, ak riba xixi.
gosok2 dia sampai dia tidur.
lepas dia dah tidur, ak letak dia atas kerusi.

ak masuk dapur nak start masak, dia dah mengiau.
pastu ak riba dia balik.
gosok2 dia sampai tidur.
walaweyh rasa macam baby pulak kucing ak nih.
tinggal kejap je, dah memanggil.
hahaha.

tapi masa dia sakit, dia macam mintak perhatian sikit.
selagi orang tak pegang dia, selagi itulah dia akan mengiau.
bila ak dah riba dia, terus senyap sampai tertidur.
serius macam baby yg merengek.
adoi mek xixi ak nih.
manja overload!
that's my baby!

keesokan harinya, terus dah boleh berlari dengan anak2 dia yg 5 ekor tu.
haaa itu petanda dia dah sihat.
lepas dah sihat, mana dah nak datang dekat ak.
sibuk melayan anak2 nakal dia pulak.
lepas tu, sambung rutin harian dia: aktiviti memanjat.
lepas beranak, makin aktif pulak dia.


*rumah ak tak pernah sunyi dengan karenah nakal kucing2 ak.
mereka penyeri hidup keluarga ak :)




Friday, October 11, 2013

dekat sini ak banyak belajar erti hidup- um.

111013
updated-pics


officially graduated! alhamdulillah.
semoga Allah aturkan yg terbaik untuk ak dalam segala hal. amin.


terima kasih pa, ma sebab sentiasa paham dengan diri kakak :')
terima kasih untuk segalanya.



kami berdua je. wonder girls yg lain semua dah grad tahun lepas.
keep in touch girls!



one of my bff.
embryologist-to-be.
-nurin-
yg ini pun salah sorang ahli wonder girls. hihi.
dia sebenarnya sanggup lari dari lab kejap untuk datang konvo ak.
thanx nurin. terharu :')



kak farhani pun datang sama dengan nurin! thanx kak farhani :)



err bakal suami mungkin. hehe.
thanx mr virus sebab sudi datang, jumpa mak ayah ak sekali.
dan terima kasih untuk minion. dengan cokelat!
*sangat tak sangka dia boleh buat ayah ak interested untuk borak dengan dia. gaya macam dah lama kenal. haha.
dia memang agak pendiam tapi dia pandai ambik hati orang tua.
kiranya pendiam bertempat.
yg ini paling ak respek.


terima kasih untuk yg sudi datang. 
yg tak sempat jumpa tu terutama kak ally. mintak maaf sangat2.
hari tu dah macam lautan manusia.
tak larat nak berenang dah.
lepas keluar dari dewan, semua dah berterabur ke mana-mana.
anyway, photoshoot untuk wedding pun boleh kan kak ally? :P
insyaAllah.



mari panjat tangga kejayaan :)
insyaAllah.





Friday, October 4, 2013

standing in the eyes of the world.




syukur ya Allah.
berjaya jugak ak jadi graduan um. alhamdulillah.
alhamdulillah. alhamdulillah...




lepas majlis konvo, sempat lagi singgah i-city. hehe.
kesian nana kempunan nak jumpa dia. 
sabo ye nana  :P



mak ak dah penat.
ayah ak je yg semangat lagi nak bergambar.
tapi itu pun mata dah tertutup sikit dah haaa. hihi.



sempat upload sikit je dulu.
*clear version kena tunggu ahmed syahril upload.
sekiang!




Tuesday, October 1, 2013

cara ak.


sebab tu ak malas nak mulakan conversation dengan orang yg takde kepentingan dalam hidup ak terutama lelaki.
kejap lagi memang sah kau akan berdepan dengan soalan penyiasatan dorang.
hal peribadi ak tolong jangan masuk campur boleh?

ak malas nak layan, terus ak potong cakap dia,
"encik, saya dah lambat ni. saya nak jemput anak saya kat taska"
terus dia diam seribu bahasa sambil jeling ak atas bawah.

apa?
ingat perempuan kecik macam ak tak layak jadi mak budak ke?
tapi setiap kali ak dukung anak buah ak memang boleh mengundang pelbagai persoalan. kihkih.
sampaikan ada salesman kat giant batu caves sanggup datang dekat ak.
ingatkan nak promote barang dia ke apa, sekali dia datang tanya "ni anak ke adik?"
haha.

tapi mudah je cara ak.
kalau dah ada petanda macam nak menyimpang ke arah soalan peribadi, laju je ak cakap "saya dah kawen!"
kan senang. tak payah nak main tarik tali lagi dah.
terus diam seribu bahasa.
tapi air muka tu nampak lah berkerut seribu sebab macam tak logik kot.
ada ak kisah?


tengahari tadi lepas habis kelas memandu, ak terus pergi ambik anak buah ak zafran, zahra kat taska.
*fefeeling jemput anak sendiri kat taska. hiksss.


Sunday, September 29, 2013

nantikan rekaan tudung terbaru- tudung blossom.



tudung blossom. terdapat dlm pelbagai kaler blok yg menarik. sekali pakai, pasti tertarik :)

setakat ni, tudung blossom masih dijual secara ekslusif di 1Borneo Hypermall bersempena Promosi Kraf Malaysia 2013.
tapi tudung blossom juga boleh dibeli secara online tidak lama lagi.
jadi, nantikan jualan tudung blossom online kami :)
 #ElHumaira



Saturday, September 28, 2013

ubat ak adalah tidur.


hari ni ak buat janji melayu.
dari mana kau belajar syikin?
senggugut. fullstop.

kak ally, dayah sorry :'(

siapa suka janji melayu?
ak tak suka orang yg buat janji melayu.
tapi ak terpaksa sebab sakit yg amat. takde mood.
kawan perempuan mungkin paham.

ubat untuk senggugut?
tidur. bukan painkillers.
ak bukan tak suka makan ubat cuma tak nak biasakan diri dengan dadah.
tak kira migrain ke, senggugut ke, ak tak akan makan ubat.
ak cuba lawan dengan tidur je.

memang lah susah nak tidur bila terasa dinding uterus macam kena rentap.
sakit dia sampai bahagian peha sampai ke kaki rasa lenguh.
badan pun rasa sejuk macam nak demam.
ak dah jarang2 kena senggugut tapi sekali kena memang parah.
tapi ak cuba untuk tidur sambil berzikir.
ternyata ak boleh tidur dengan nyenyak- feeling awesome!
alhamdulillah.
tapi bila bangun, rasa lapar!

mana mahu makan ye malam ni?


teka lokasi.



cuba teka ak snap gambar ni kat mana?
yg pasti bukan um!





Wednesday, September 25, 2013

hikmah.


bila dah dapat jubah konvo tadi, tetiba rasa sebak.
betul ke ak bakal graduan um?

dulu antara nak taknak je masuk um sebab dapat kos yg menyimpang terus daripada cita2 ak.
dah malas ak nak kenang cerita lama.
tu macam ak tak redha je dengan qada dan qadar Allah.
mungkin ada hikmah ak dapat um.
mungkin 2,3 tahun kemudian baru ak nampak hikmah dia.





*hei hari ini ada rama2 datang singgah kat jari ak. orang tua2 kata, ada petanda orang nak masuk meminang. apa kaitan entah rama2 dengan perkara meminang. haha. nak masuk kereta pun, dia terbang singgah kat lengak ak pulak. adeyh apa hal dengan rama2 sesat ni entah. ak syak sebab ak pakai body butter yg bau oren. bau oren tu yg menyebabkan rama2 berminat dengan ak gamaknya.

Tuesday, September 24, 2013

motivasi diri yg terbaik: air mata kerana Allah.





nana cakap: "Selalunya org yg baik2 ni akan diuji dulu. Pasti ada yg terbaik"

hati ak dah mula tersentap.
mata ak dah panas.
akhirnya kolam air mata terpecah dengan sendirinya.
"ikin baik ke nana?"



*ak yakin Allah akan bantu ak. janji Allah itu pasti! insyaAllah.



Monday, September 23, 2013

perempuan jangan murah sangat.


ak cukup tak paham dengan perempuan yg suka bertepuk tampar dengan kawan lelaki dia.
memang kalau nak bergurau senda dengan kawan lelaki tu nak kena bertepuk tampar dulu ke beb?
tapi yelah kadang2 benda ni unconscious. tiba2 je tangan dah bertindak dulu.
tapi kalau dah tetiap hari kau buat macam tu, bukan nama unconscious dah tu.
tapi koma terus.

"eleh kolot betul minah ni. bukan kena kulit dia pun. yg kau nak kecoh kenapa?"
ak memang kolot sikit kalau bab macam ni.
sejak sekolah menengah sampai masuk zaman u, ak memang kurang mesra dengan lelaki.
apa lagi nak bertepuk tampar dengan dorang. 
tengok wayang dengan dorang? jauh sekali.
karaoke dengan dorang? mimpi je lah.
bukan ak sombong. malu tu satu hal.
tapi ak rasa macam takde sebab kot ak nak rapat dengan lelaki.
macam dah takde kawan perempuan lain je.

tapi tipulah kalau ak takde langsung kawan lelaki.
ada tu memang ada.
tapi boleh bilang dengan jari je lah.
betul. ini serius.
sebenarnya tak salah nak kawan dengan dorang.
cuma... kena pandai jaga batas.
macam ada border line gittewwhh antara perempuan dengan lelaki.
itu je.

ramai yg cakap kawan dengan lelaki ni lagi bagus dari kawan perempuan sebab lelaki tak sensitif macam perempuan.
"yg perempuan ni asyik nak terasa je memanjang. rimas ak. pastu lelaki ni jenis open. easy-going orang kata"
eleh kau. kalau dah gatal tu gatal lah jugak.
konon hot stuff lah bila lelaki senang nak kawan dengan kau? easy goingggggg lah sangat.

FirmanNya: Dan apabila kalian meminta sesuatu kepada mereka (para wanita) maka mintalah dari balik hijab. (Al-Ahzaab:53)

nampak tak betapa Allah suruh kita jaga batas kita dengan lelaki ajnabi, tapi kau siap tepuk tampar lagi haaa.
kelas kau jah!

alhamdulillah BFF ak semuanya jenis macam ak jugak.
even housemate ak yg dekat pantai permai dulu pun sangat jaga batas pergaulan dengan lelaki.
housemate ak yg rusia pun sama!
nak ajak keluar jenjalan pun ajak kami. haha.
cuba bayang orang rusia pun perangai macam kami.
walaupun dia bukan Islam tapi perempuan ni kalau masih ada perasaan malu dia, insyaAllah dia akan jaga batas pergaulan dia sebaik mungkin.

betullah kata prof dr muhaya, kalau kita jenis manusia yg sentiasa positif, insyaAllah kita akan tarik orang sekeliling kita yg jenis positif jugak ^^





walau moden macam mana pun dunia kita, tapi still kena berpandukan Al-Quran.
supaya jalan yg kita lalui adalah jalan yg lurus. insyaAllah.
dan perempuan, walau moden macam mana pun gaya hidup kita, selagi lelaki itu adalah lelaki ajnabi, tolonglah jaga batas pergaulan kita. plus maruah diri.


*ak sekadar nak bagi pendapat ak. tapi kalau korang ada nak share pendapat korang, boleh share kat sini. mungkin kita punya persepsi yg berbeza :)


Saturday, September 21, 2013

Segmen 1st Mama.



inilah nama dia Segmen 1st Mama.
nak join?
dipersilakan klik di sini :)




kemain ak join segmen mama. hehe.
ak bujang lagi tapi pernah jaga budak yg bernama mohd harith iskandar, 2tahun (sekarang dah masuk 3tahun).
ak jaga dia macam ak jaga anak ak.

tahun lepas, hari nuzul al-Quran, family harith terlibat dengan kemalangan.
papa harith iaitu sepupu ak, meninggal di tempat kejadian.
al-fatihah untuk arwah mohd azua.
dan mama harith agak kritikal masa tu.



hati mana yg tak keruan bila tengok anak kecik ni keseorangan?
korang mampu?
sebagai saudara yg terdekat masa tu, memang rasa bertanggungjawab untuk jaga makan minum dia masa tu.
besar pahala jaga anak yatim. insyaAllah.

masa tu harith still breastfeed mama dia.
tapi bila mama dia pun dalam keadaan tak sedar, dia macam paham.
dia langsung tak mintak susu mama dia.
kita orang hanya bagi dia minum susu soya.
sampai sekarang, soya tu jadi feveret dia.
tengok. Allah dah mudahkan kami untuk jaga harith.

ak ingat lagi masa ak terpaksa berpisah sekejap dengan harith sebab mama dia kena transfer ke hospital selayang, dari husm kubang kerian.
ak pergi kl keesokan harinya.
so masa tu makcik ak yg tolong jaga dia sekejap tapi tu pun siang hari harith kena duduk dengan jiran makcik ak sebab dia kerja.

bila ak sampai je kl, ak terus ajak mak ayah ak jemput harith kat rumah jiran makcik ak.
ya Allah, masa ni memang sebak sikit.
sebab bila ak dah sampai je depan pintu rumah tu, lepas tu ak panggil harith.
bila harith dengar je suara ak, dia terus berlari ke arah ak sambil menangis mintak dipeluk.
ak pun tak pasti kenapa dia menangis teresak-esak macam tu. serius rasa macam drama masa tu.
dia rindu ak gamaknya. 
ak tak tahu macam mana nak ungkapkan perasaan tu.
tapi ak macam dah dapat rasa sifat keibuan.
rasa macam dia memang anak ak :'(

kepada mama harith,
ikin bukan nak mengungkit.
tapi ikin memang sayang harith.
walaupun sekarang semuanya dah kembali normal, satu je ikin nak pesan: jangan lupakan kami.
dan jangan pisahkan harith dengan kami.
walaupun dapat jumpa dia sekali setahun pun dah cukup baik untuk ikin.
sekiangg



gigih bersebab.


adik bongsu ak si adib ni dah memang rindu tahap meroyan ke dengan kek coklat kukus ak?
sampai sanggup dia buat sendiri kot.
adib buat kek? biar betik! hahhaha.

mulanya mak ak memang tak percaya tapi lepas tu dia beli semua barang2 nak buat kek.
mak ak biarkan je dia kat dapur sebab mak ak nak tengok hasil tangan dia sendiri.
haha kejam betul mak ak.

tapi mak ak cakap, kek dia kerah kekung (baca: keras).
rasa pahit pulak tu.
wakakak. adeyh adik ak ni.
kot ye pun nak sangat makan kek coklat tu, tunggu lah ak balik nanti.

insyaAllah after konvo, ak balik kelantan.
sabar naaa adib.
nanti kakak buat lah kek-coklat-kukus-feveret-adib-forever.

alamak mulut ni rasa nak makan macam2.
balik nanti kita buat lontong nak?
lets.


*konpem sudah nama ak tak tercalon. putus asa? hadoii hidup ni tak gempak lah beb kalau semua benda dapat dalam sekelip mata. putus asa jangan sekali :)




Thursday, September 19, 2013

comel kuasa infiniti.


kenapa comel sangat?
siapa tak geram hoii bila ada kucing buat muka cenggini?

kucing ak ada lah yg jenis nakal tak ingat dunia.
jenis nak merungkas (baca: memanjat) pokok je kerja dia.
tak pun datang sergah ak secara mengejut. 
memang lah nak kena jentik dengan ak.
tapi bila nampak dia buat muka comel macam ni, terus rasa sejuk je hati. 
pandai jugak ek kau kucing nak sejukkan hati orang. hahaha.

tapi kenapa sampai ada yg sanggup bagi racun kat kucing?
apa masalah dorang sebenarnya?
apa salah makhluk Allah yg comel ni? T____T




*senarai nama utk calon top 5 keluar esok bak hang. berdebar tak terhingga! nama ak tercalon ke tak, ak terima seadanya. kerana ak tahu Allah dah aturkan yg terbaik utk ak :)
Wallahualam.




Monday, September 16, 2013

muak dengan makanan cap beli.


patotlah mak ak selalu pesan bila dah kawen nanti kena rajin masak untuk suami.
suami mana mampu tahan kalau dah hari2 asyik mengadap makanan cap beli?
memang ak mengakulah, agak mual bila tetiap hari asyik makan kat kedai.
kadang2 tengok nasi pun tak lalu.
ak lagi rela dinner makan fries je.

bukan ak taknak masak tapi rasa macam penat memasak tu tak berbaloi kalau setakat untuk perut ak sorang baik tak payah masak.
baik ak tapau je senang.

dan untuk kaum hawa yg tak pandai memasak, jangan risau.
sebab benda ni boleh belajar.
korang ingat ak dulu terer ke memasak?
nama pun budak hostel.
balik rumah, qadha tidur lah jawabnya.
setakat tanak nasi, goreng telur boleh lah.

err tapi kalau yg jenis tanak nasi pun tak pandai tu memang dah tahap bahaya.
benda paling basic kot. adoiii.
ak kalau tanak nasi pun tak reti, memang dah kena tarik telinga dengan mak ak.

bila dah masuk u, baru ak ada perasaan teringin nak memasak.
*err lagi tepat bila dah ada catalyst sebenarnya. ehemmmmmmm
jujur ak kata, once korang dah pandai masak, korang memang akan jadi manusia yg suka mencuba segala jenis masakan.
ak paling suka buat sambal nasi lemak.
tak tahu kenapa tapi kalau breakfast dengan family ak, ak memang suka buat sambal nasi lemak cicah lempeng.
pehh mantap!

ak pun tak tahu hantu rajin memasak mana yg masuk dalam diri ak sekarang ni.
semua jenis masakan ak dah cuba dan semuanya lulus.
even first time buat. alhamdulillah.
kunci dia, korang kena RAJIN dan berani mencuba.
kalau jenis takut2, sampai bila nak maju? hailaa

tapi kalau ak balik kelantan lah, baru teruja sikit nak masak.
duduk sorang macam ni, kau pergi je lah tapau pape yg nampak berselera sikit di mata kau. sobsob.


*sampai satu tahap, korang akan rasa gian nak memasak bila dah lama sangat tak masuk dapur.


Sunday, September 15, 2013

supo ghima (baca: suprima)



"nak tidur tak jeneral, duk main klip pas klip pas"
#KelateKecekKL.
selok ko'o ak suko. ngahahha.

kalau di"kelantan"kan, bunyinya:
"nok tido tok jenegho, dok main klip pah klip pah"
maksudnya: tak boleh nak tidur sampai tak taw nak buat apa.

banyak sebenarnya dialek kelantan yg ak tak berapa reti nak guna.
so bila dengar orang cakap kelantan yg jenis pekat tahap dewa, memang ak gelak.
sebab cara penyampaian dia lucu kot.

tapi kalau lelaki kelantan serius pekat woi dialek kelantan dorang. haha.
tengok adik ak lah si abe.
pastu sepupu sepapat ak yg lelaki.
kalau berkumpul dengan dorang memang boleh pecah perut ak.



ni lah abe kito. jange saloh pehe. abe tu panggilan manja adik ak. 


pernah masa kawen sepupu ak kat gombak tahun 2008.
family ak semua turun kl cuma ak je yg terlepas sebab masa tu ak dah nak final exam kat matrik kuala nerang.

masa tu, hidangan makanan semuanya pakai orang catering je.
alkisahnya adik ak si abe ni nak makan tembikai tapi dia tengok kat meja makan tetamu dah habis.
so dia pergi kat orang catering tu, kononnya nak mintak tambah tembikai.
"bang, saya nak timun boleh?"
sekali orang tu bagi dia timun batang yg panjang tu.
hahahahahahhaahahha.
nak terguling ak bila teringat balik kisah ni.

kelantan, terengganu, kedah memang panggil buah tembikai tu "timun".
atau nak panjang lagi, "timun cina".
so kalau kita orang cakap nak timun cina tu maksudnya buah tembikai.
tapi kalau kita orang cakap nak timun batang tu maksudnya timun yg makan dengan nasi lemak tu lah.

sekian saja kelas bahasa kelantan kita untuk hari ni.
nak tahu lebih lanjut, kawen lah dengan ore kelate.
katanya ore kelate ni comeyy2 belako.
ehh? hahaha


*hari ni tak jadi lone ranger sebab adik ak, zura tidur rumah ak. wahh, memang laju je ak masuk dapur buat bihun tomyam sebab dah ada tukang peghabih makanan. nampak tak betapa excited nya ak masak untuk adik ak? T____T





Friday, September 13, 2013

contengan jalanan: realiti hidup.


one step closer.
tapi ingatlah rezeki kita terletak di tangan Allah. bukan di tangan manusia.
mari kita berdoa.
dan percaya hanya pada Dia yang satu (:

ak tak tahu kenapa sejak dua menjak ni, ak selalu terserempak dengan golongan tua.
Allah bagi ak peluang untuk buat pahala mungkin.
and yet everything happens for a reason.

banyak langkah ak maka banyak lah jugak benda yg ak dapat.
sebab tu kadang2 ak suka guna public transport (even dalam hati meronta-ronta nak beli kereta sebijik!)
bila ak dah turut bersesak dengan orang yg nak pergi keje, ak dalam hati "oo macam ni rupanya gelagat ciptaan tuhan. macam2 pesen hado"
dari pagi stesen universiti--> kl central--> ktm klang--> klang central--> setia avenue (demi interview).

sampai ktm klang, ak dah terkulat-kulat depan tu.
"alamak mana ak nak pergi ni?"
okay fine sepupu ak kata kalau nak jimat naik bas pergi klang central.
fineee ak pun cuba tanya pakcik teksi tambang nak pergi klang central berapa? 
pakcik tu jawab 30 hengget. hambik kau!

baik ak naik bas je kalau macam ni.
lagipun ak sampai awal kat sana.
takdelah rushing mana.
sambil2 tu boleh lah jugak usha bandar klang. yedak?
banyak makanan jowo oii.
pehhh ak memang suka makanan jawa ni.
paling suka kalau ada tempe.
pastu masak sambal taruk ikan bilis sekali.
wahhh sedap hingga menjilat jari!
*tp bdk jawa tu tak suka tempe lah pulak. baru berangan nak hidang tempe je kat dia tetiap hari. haha.

pastu ak cuba tanya pakcik tu lagi, stesen bas kat mana?
takde nampak bayang bas punnn.
pakcik tu kata jauh lah jugak, kena naik jejantas depan tu.
"alamak macam jauh je"

pakcik tu pancing ak lagi, katanya boleh nak naik teksi, tujuh hengget je.
"takpe pakcik. saya rasa nak buat aktiviti sihat pepagi. jom jalan!"

masa ak dok jenjalan tu, ak dah nampak sorang uncle india ni kat depan sana.
dia bawak plastik berisi makanan kot.
jalan macam terhencut sikit. macam ada gaya orang sakit kaki.
kesian lah jugak tengok uncle tu.

ak biasalah kan.
jalan macam flashman.
sedar2 dah jalan belakang uncle tu.

pastu ak tanya uncle tu stesen bas kat mana.
pastu dia kasi lah direction jalan tu.
okay fine ak pun jalan je lah.
sekali nampak dia ikut ak.
pastu ak tanya lah uncle tu nak pergi mana.
dia kata dia kerja kat klinik depan sana tu.
yg ak peliknya dia tunjuk depan sana tapi jalan ikut ak.

sampai kat stesen bas tu, ak nampak uncle tu berjalan masuk ikut lorong orang jual barangan basah, macam pasar tani lah tapi kecik sikit.
pelik jugak ak. uncle ni nak pergi mana?
rasanya dia cakap dia kerja kat klinik yg simpang kanan tu tapi apesal dia jalan masuk ikut lorong tu?
fine ak pun dah nampak kelibat bas kat situ.
terus ak tanya orang kat situ, bas pergi klang central nombor berapa?
sekali dia jawab, nak naik bas klang central kena jalan ikut lorong tu.

okay sekarang ak paham kenapa uncle tu jalan ikut lorong sana.
rupanya dia nak hantar ak sampai kat stesen bas menuju ke klang central!
haiyyo. cepat2 ak jalan ikut lorong tu, sekali memang dah tak nampak kelibat dia.
serius takde. huwaaa.
agak terkilan sebab ak tak sempat nak ucap terima kasih!
ya Allah kesiannya uncle tu.
dah lah kaki sakit tapi still nak tolong ak :'(



pantai ODEC UMS- 2010


sampai kat klang central, terkulat lagi kat depan tu.
lepas tu, nampak pakcik teksi dok berkumpul kat pondok situ.
terus ak tanya macam mana nak pergi setia avenue?
pastu pakcik tu kata setia avenue belakang tesco ni je.
okay lega. boleh jalan kaki je lah kot.
pastu ak tanya lah boleh jalan kaki kan?
pakcik tu kata, "jalan kaki apa, awak tu dah lah perempuan, bawak beg lagi, pegang fon lagi. bahaya!"
"ok saya naik teksi pakcik je!"

bila naik teksi pakcik tu, siap kena lalu ikut highway lagi kau.
hahah patotlah tak bagi ak jalan kaki.
dah tu jawab macam dekat je.
tp sebenarnya memang dekat pun dari klang central tu nak ke setia avenue.
tak sampai 15 minit pun.
cuma agak bahaya sebab kena guna highway nak masuk simpang setia avenue.
tapi dekat2 pun 15 hengget kena!
teksi kat sini tak pakai meter yg macam kat kl.
so suka hati dorang je lah nak taruk berapa pun. hailaa.
tak kisah lah pakcik janji sampai on time untuk interview.

tapi nasib baik jugak ak ambik nombor telefon pakcik teksi tu.
sebab kat situ memang susah nak dapat teksi atau bas.
lepas siap interview, punya lah ak sabar menunggu bas kat bus stop sebelah tesco.
*setia avenue bersebelahan dengan bangunan tesco.
sejam ak tunggu!
nampak tak betapa sabarnya ak tunggu bas kat situ. dah lah hujan lagi. padahal nombor pakcik teksi tu ada je tapi saja degil taknak kol.
rela menyusahkan diri sendiri.
lagipun masa tu, kat bus stop tu ada budak2 uitm puncak alam. freshie kot!
teringat zaman hingusan dolu2. haha.
*dah nak masuk alam kerja rupanya ak  t-___-t

kesian jugak bebudak tu.
dah lah tak berapa biasa lagi dengan bandar setia alam tu. ak kan kakak *tuanya ak!*
kelantanese pulak tu.
*kelantan lagi? dah lah calon interview pun ramai kelantan. mana2 pun mesti terselit. haha.

tapi last sekali ak memang dah tak tahan menunggu.
ak kol je lah pakcik teksi tu.
lagipun budak2 tu dah taw bas nombor berapa yg nak balik puncak alam.
baik ak naik teksi je.
takut jugak ak menunggu sensorang kat bus stop tu.
dah lah setia alam tu memang isolated habis.
depan bus stop tu ada hutan yg dah kena gondol.
projek apa entah dorang nak buat kat situ.
pastu kereta yg lalu lalang asyik dok hon je memanjang.
yg lelaki gatal tak payah cakap lah.
siap toleh kepala sampai 360 darjah. haaa macam mana tu? hahha.

seriously, korang kalau dapat tawaran kerja kat kawasan bandar setia alam ataupun meru tolonglah simpan duit buat beli kereta especially yg perempuan.
public transport sangat susah kat sini. huhu.
kalau yg jenis lone ranger macam ak ni, memang tak kisah langsung kalau dapat tempat yg macam tu.
lagi2 kalau dah ada kereta. ehem!


*rezeki Allah ada dalam pelbagai bentuk. percayalah pada kehendak Dia. contengan jalanan hari ni memang buat ak sebak. sebab Allah sentiasa tolong ak tapi ak je yg tak reti bersyukur. Astaghfirullah..

-contengan jalanan. bukan novel. bukan rekaan. tapi realiti hidup-





Tuesday, September 10, 2013

kecik2 cili padi.



budak perempuan paling nakal zaman mrsm ak dah kawen oii! 
pehhh dia punya tahap nakal sampai cikgu pun surrender. haha.
tapi tak sangka pulak dia kawen awal.
tercabar pulak ak  =,='

dia ni kecik je, lagi kecik dari ak kot sebab dia versi keding.
ak versi tembam. so ak takdelah nampak kecik mana pun. haha.
tapi kalau kawan ak ni memang nampak kecik sebab dia kurus.

dan paling excited bila dapat tahu dia dah pregnant!
subur betul minah nih. bunting pelamin gamaknya.
macam mak ak, kawen tak sampai sebulan dah mengandungkan ak. hihi.
disebabkan majlis sanding mak ayah ak kena tangguh sebab ayah ak busy sangat dengan kerja dia sampai tak boleh cuti, so dorang bersanding sebulan lepas nikah.
maknanya masa mak ayah ak bersanding, ak pun bersanding sama lah masa tu. 
untung dapat merasa pengalaman bersanding. ehh?

tak sabar nak tunggu kandungan dia sampai 6 bulan.
macam mana lah ghope kawan ak yg kecik ni bawak perut dia?
mesti super duper comel!
jaga diri dan jaga kandungan sekali ye wak.
jangan lupa mengaji.
supaya baby kat dalam sana tu tenang bila dengar ayat2 cinta Allah :)


geram pulak ak nengok muka kucing bertiga nih. rasa macam nak buat bantal golek pun ada
.

Saturday, September 7, 2013

dua dalam satu.


satu malam, lepas ak kecewa dinner planning dengan kawan ak terpaksa cancel disebabkan kesibukan-kalah-menteri, ak pun makan lah sensorang kat kedai mamak kondo ak ni.

yg tak tahannya, ada 2 orang aney berebut nak ambik order ak. 
nampak sangat malam tu tak berapa ramai kat kedai dia, sampai berebut nak ambik order ak.
tapi yg salah sorang tu memang gatal habis lah.
setiap kali ak pergi kedai dia, adalah nampak gaya flirty dia.
tapi maap ler. ak ni bukan jenis suka melayan. 
kadang2 ak kesian tengok perempuan yg jenis melayan lelaki gatal ni, nampak macam errr murah mungkin?

tapi malam tu kemain romantik haaa suara dia.
eee geli ak.
terus putus selera makan ak malam tu.
nak menangis ak makan main sumbat je. haha.

tapi aney tu boleh tahan educated kot.
lepak dengan budak2 student k.l.m.u. amboii kemain. haha.
setiap kali ak singgah kedai tu, mesti nampak dia duduk semeja dengan student2 k.l.m.u.
tangan asyik dengan fon je kau.
ak syak dia online fesbuk atau twitter.
takkan main game boleh sengih2 kot.
ngahaha.

nasib dia tak pernah mintak fesbuk ak.
kalau dia mintak, ak bagi fesbuk mr.virus je terus.
kihkih.

ok habis cerita si gatal.
masuk cerita si pelik pulak.

lepas makan, masa kat lobi lif tu hanya ada ak dengan sorang laki cina.
masa ak naik lif pun berdua je dengan dia.
yg ak musykil, dia ni level mana?
rumah ak level 22, so ak dah memang tekan butang 22.
yg laki cina ni bila dia tengok ak tekan butang 22, dia buat rilek sambil sambung tengok surat2 yg dia baru ambik kat peti surat.

setahu ak lah, level ak ni banyak pak tam dengan mak tam je (baca: orang kulit hitam).
pastu perempuan cina. melayu pun adalah sikit.
ak saja sedapkan hati, dia pergi rumah makwe dia kot.

tapi bila sampai level 22, dia tengok je ak keluar dari lif.
bila ak dah jalan depan sikit, ak saja toleh nak tengok dia keluar ke tak.
sekali dia tak keluar pun. 
dia stay je dalam lif tu sampai pintu lif tertutup.

aik??
lelaki cina ni dah kenapa?
dia nak turun level mana sebenarnya?
dah lah dia pakai baju t-shirt hitam yg tight dengan jeans.
sekali tengok dah memang ada gaya bodyguard.
muka dia ak tak perasan lah pulak sebab ak ni jenis yg jaga pandangan. ehh? haha.

sampai sekarang ak tertanya-tanya.
siapa lelaki cina tu sebenarnya?
muka dia memang langsung ak tak pandang, so macam mana ak nak ingat muka dia?

tapi nasib baik jugak dia tak ikut ak sampai depan pintu rumah ak.
fuh legaaa. tapi lepas ak tengok si pelik ni, berpeluh lah jugak ak nak bukak pintu rumah ak.
cuak punya pasal.

*errr siapa yg tolong upah bodyguard utk ak ni?
hahahah




ada makna di sebalik gambar.
permulaan untuk si kecik ;)



Friday, September 6, 2013

it's all about tribal! ;)





tribal blouse giveaway? yeayy i love tribal's pattern. it doesn't matter either for the blouse or maxi skirt. and even tudung! hehe.

sila klik di sini untuk join ;)




This is one of my tribal's blouse collection ;)))
It is in fish tail style.
Rasa sungguh sopan bila pakai blouse ni.

Ak pernah masuk butik pakaian kat one utama, saja nak window shopping je.
Sekali sales promoter dia pergi tegur blouse ak cantik. Siap pergi belek2 lagi blouse ak.
Okay ni siapa yang nak jual baju sebenarnya? Hahaha