Tuesday, November 20, 2012

rumah bujang.



6 tahun ak jadi pelajar asrama.
2 tahun mrsm. 1 tahun matrik. 3 tahun universiti.
bila tinggal dalam kawasan asrama, ak rasa kurang berdikari dan kurang mencabar.
rasa terkurung pun ada.

tapi bila dah berpeluang bermalam rumah bujang kak ally, ohh ak dah dewasa rupanya!
*ak dah mampu berdikari lahh.
kau rajin, sila masak.
kau malas, sila turun bawah cari gerai.
*hostel takde masak2. rebus megi tu pasti.

tapi bila tinggal luar kampus, keselamatan kurang terjamin. sendiri pandai jaga meyh.
*angguk kepala.
kalau dalam kampus, ak rasa selamat sikit.
nak joging keliling kawasan um sorang2 pun takde hal lah.

dari segi perbelanjaan, tinggal dalam kampus atau luar kampus sebenarnya lebih kurang je.
cuma yang bezanya, bayar sewa bilik terus untuk satu sem.
bayar sewa rumah untuk bulan2. sebab tu rasa sesak sikit.
tapi sebenarnya kos perbelanjaan tu lebih kurang sama je.
kau jimat, selamat.
kau boros, hancuss. tu je.

cuba bayang kalau kau asyik sibuk jalan2 cari makan kat restoran mewah, memang lah rabak poket kau.
tak payah la nak ikut sangat selera makan kau.
makan sekadar buat alas perut je. *macam orang tu kan. makan roti je  :P


hidup warna warni. ada masa kita sedih, ada masa kita happy. itulah  namanya kehidupan :)


*hari ni takde selera. badan berangin. rasa nak muntah je. teruk jugak sesungut ak kali ni. makan evening primrose oil pun macam takde perubahan. 





9 comments:

Nurin Farhanah said...

macam mana pun hidup, dia punya rules: jangan boros

kalau kaya macam mana pun, kalau boros, sesak jugak akhirnya

budak kecik said...

berjimat cermat lagi bagus.

fifie said...

Hidup di rumah sewa tak best mana, susah nak makan. huhu

koehzzz said...

roti alas perut je.nasi ttp no 1..hehe dah dok luar tu pndai2 jaga diri ek!

budak kecik said...

fifie: knapa susah nk mkn?kalo kt area pantai dalam ni, gerai belambak2. kalo mls masak, turun je bwh cari nasi.

koeh yezza: nama pun org melayu kan2. nasi jgk la pembuka selera.
budu nak? :P okies!

ms ribena said...

haha.. besar la sgt ikin 2... :p baru duk umah akak 2 ari da rase besar.. hahaha

budak kecik said...

hahah. ok ikin memang kecik :P

koehzzz said...

xnak!sian kat taste bud aku nnti..huhu

budak kecik said...

xnak sudahh.. tp kan tempoyak campur budu sodapp. menjilat jari. durian ak kureng tp tempoyak ak gila. acane tu? haha