Thursday, July 26, 2012

pengalaman jem untuk laluan pantai timur.


alhamdulillah dapat jugak ak tiket nak balik raya.
setakat pukul 11.30 tengahari tadi:
i) bas sani still ade satu seat kosong untuk 15/8 malam.
ii) bas mahligai still ade 15/8 pagi, 17/8 pagi dan petang.
iii) transliner dah abes.
iv) darul naim tak sempat nak usha sebab takde pekerja kat situ.

sesiapa yang belum beli tiket untuk pulang beraya ke pantai timur, korang try je pergi serbu kaunter tiket kat hentian putra. tak payah la dengar cakap2 orang pasal kehabisan tiket.
kalau dah rezeki korang tu, mesti dapat jugak balik beraya tahun ni. jangan risau.

tiket bas ak 17/8 petang.
ak sengaja beli tiket 17hb sebab after exam 14hb tu, ak nak singgah rumah makcik ak kat gombak.
dah lama ak tak bermalam kat sana.

rasanya 17hb tu, laluan ke karak, bentong, raub, gua musang dah mula jem.
selalunya 3 hari nak raya tu, laluan untuk ke pantai timur dah mula sesak.
para pemandu memang kena bersabar la sebab tahap kesesakan dia memang tahap paling maksima.
kereta memang bergerak macam siput. *siput pun lebih laju kot.

banyak la cabaran untuk perantau yang nak pulang ke negeri pantai timur terutama yang ade kenderaan sendiri.
#sebelum beraya dah terpaksa meredah jem dari karak sampai gua musang.
#masa raya, selalunya raya kedua, kelantan pulak yang akan mengalami jem tahap paling maksima. nak2 laluan machang, kuala krai, pasir mas. *semuanya berpusu2 nak ziarah sedara-mara.
#lepas beraya, laluan nak balik kl pun jem, dari gua musang sampai la karak. *yang kesian orang raub. kata k.ally, dorang nak keluar pergi bandar raub je pun sampai 2 jam.

apa kata korang share pengalaman jem korang untuk pulang beraya kat ruangan komen ak.
nak jugak tahu pengalaman jem daripada negeri lain. terima kasih :)


*9 pagi esok test bioinfo. suka sangat buat benda surprise. lepas jawab test, terus gerak pergi One Utama. sesiapa yang nak beli baju raya, rajin2 la pergi booth El-Humaira collections ek. kat sana ade baju kurung moden jenis satin, jacquard, creepe. jubah pun ade. diskaun pun ade :)



15 comments:

haz said...

kalau haz pulak, dr putrajaya nk blik kampg dekt n9 pn jem gile gak kt highway.. huu.

wah.. sempt lg die promote tmpt nk bli bju rye.. hikhik. dah beli ke bju rye?

Jiwa Perempuan Gila said...

awalnyaa tiket habis ..

budak kecik said...

haz: sbb sy tlg jge booth butik sepupu sy. sbb tu kna promote skali. hehe. bju raya dh lama siap. so skrg ni xpyh nk pening2 kpala nk carik bju raya.

jiwa perempuan gila: nk buat camno. org kelantannya berterabur kt key el ni. huhu. kalau nk tahu, sebulan nk puasa lg dorang dh bukak tiket kaunter utk raya.

haz said...

ooh.. haha. bgs lah kalau cmtu.. haz x bli lgi. hee >.<

budak kecik said...

haa, kalo camtu boleh la haz g usha2 bju kt butik sepupu sy ek. butik tu kt new wing, btul2 dpn cold storage.

tp kalo nk recycle bj raya thn lps pn boleh. nnti cuba2 la gayakan ngn tudung kaler lain plk. pas2 buat stail tudung lain sket. slmt mncuba. hee

haz said...

haha. inshaAllah~ ^^

tq diatas tips yg diberi. hikhik =)

chot ok..! said...

cptnya tket hbs..huhu..rindu zmn nk jd pljr blik plak rasanya..hee

dtg sini utk pertama kali rasanya..http://chot91.blogspot.com/2012/07/jatuhbangkit-semula.html

fifie said...

Kalau time time macam tu memang rasa nak balik berbasikal je. Tapi agak agak larat ke tidak eh ? hehe.

Nurulee said...

Ni yang taknak belajar jauh jauh ni, penat nak balik raya. kekeke =D

http://thenurulee.blogspot.com/2012/07/three-things-in-one-e.html

budak kecik said...

chot ok: smbung belajar lg! :)

fifie: naik basikal fixie. hee

nurulee: tp yg bestnya, nnti bru rasa semangat nk beraya tu lbh. perantau kan. hehe

laskar pelangi said...

lewatnya balik kampung.kita ni pun tak tau lagi balik berapa haribulan,sebab takut 16hb masih ada kelas. aduhai -___-
nasib baik awak sempat beli tiket,dengar dak kelas saya,mmg tiket balik kelantan dah sold out,tak taulah camne nanti.tapi,saya tak risau,sebab drive sendiri.hihihi
aritu balik untuk raya haji pun dekat 10jam baru sampai kb,sakit montot duk drive.ohooo.kalau balik raya ni jem jugak, penat jugak lah,sebab puasa,nak kena tahan ngantuk lagi..takleh nak mnom nescafe -_____-

Boni Kacak said...

saya tak ada pengalaman, sebab kampung saya dekat dengan rumah je.. alangkah teringinnya nak merasa balik kampung macam orang lain...

budak kecik said...

laskar pelangi: alhamdulillah sy still dpt tiket. huhu. tu la psl. yg naik bas pun sakit bontot whoa. smpai pinggang kot. nnti drive hati2 ea. jgn teguk air nescafe plk. hee

boni kacak: kalo camtu, kawen ngn org jauh2 sket ek. hehe

ღKekunangpelangiღ said...

Biasalah tu, time raya memang jem. Hari tu raya cina lagilah, 15 jam nak sampai Johor dari Utara. Selalu 9-10 jam ja.. :P

si para para said...

selamat pulang.. jangan lupa nanti, balik bawak buah tangan untuk orang kampung. mereka semua menanti dengan penuh senyuman..

:)