Sunday, April 29, 2012

terkesan.



tak tahu kenapa lambaian kanak-kanak perempuan tengahari tadi sangat terkesan di hati ak.
ak sentuh dia sebab dia macam terlalu asyik dengan dunia teddy bear di sebalik cermin tu.
lepas tu, mak dia panggil dia.
dia sempat lambaikan tangan dia kat ak dengan muka yang sememeh sebab tak puas hati dengan mak dia yang tak nak beli teddy bear untuk dia.
dan budak tu sangat comel. ade chinese look sikit.




kanak-kanak. sangat BERSIH daripada segala masalah.
sebab tu bila dapat tengok muka kanak-kanak, segala masalah boleh lesap. untuk seketika.
dan kucing juga boleh membuatkan ak rasa terhibur. masalah? tolak tepi!



p/s: hari ni dah berapa juta kali ak asyik sebut perkataan "bersih". 

Tuesday, April 24, 2012

ini boleh dikatakan sebuah kejaiban dari Dia.

alhamdulillah. aturan Dia sangat cantik
suatu kebetulan yang ajaib.
dan rupanya keterlupaan ak telah membawa hikmah.

dan ya. tak semua benda yang kita rancang akan berjalan seperti yang kita harapkan.
sebab rancangan Dia lagi tersusun dari rancangan kita.
Allahuakhbar!

semoga urusan kami akan dipermudahkan pada hari tersebut dan berjaya mendapat hasil yang memberangsangkan. amin.

Saturday, April 21, 2012

keling tu dah terkantoi dengan ak. yes!


keling tu dah terkantoi dengan ak!!
kalau sebelum ni, ak takde bukti nak tuduh dia.
tapi hari tu, memang terang2, ak dan rumates ak nampak dia pakai selipar toilet rumate ak pulak!
masa tu, ak dah nak rasa terbakar.
sebab tak cukup dengan selipar ak, dia pergi cilok selipar toilet rumate ak pulak oii!!

hari tu memang hari ak beli selipar toilet yang baru hokaayy.
*bata masjid jamek tu. tapi sebenarnya ak aim nak beli kebaya. alang2 keluar, terus beli selipar yang baru*
 ak dah memang niat nak sedekah je la selipar toilet ak yang dia selalu rembat tu. tapi hari tu, dia biarkan je selipar toilet ak tu tergolek depan bilik ak tapi dia pergi rembat selipar toilet rumate ak pulak.
macam sengaja je nak sakitkan hati ak kan.

bila sampai kolej petang tu dari masjid jamek, dan2 kami terserempak dengan keling yang tengah bergumbira pakai selipar toilet rumate ak.
nasib kau la keling. 
at least ak dah ade bukti nak sembur kau kan.
ayat yang paling best keluar dari keling tu: SAYA TAK TAHU!
pergh2. dah terang2 kau pakai selipar rumate ak, boleh pulak kau kata TAK TAHU??
heh. selipar tu tersarung secara automatik kat kaki kau gamaknya.



lepas ni, jangan kau rembat selipar toilet ak yang baru pulak keling oii.
kalau tak, ade jugak ak baling mercun bola dalam bilik kau nanti.





Tuesday, April 17, 2012

keling ni memang suka sangat bergurau senda dengan ak.






patut la sejak akhir2 ni, kedudukan selipar toilet ak asyik berubah.
ak parking baik punya kat depan bilik ak.
bila keluar bilik, tengok2 dah parking ngadap tepi bilik india.
aik? mula2 ak dah syak, budak keling sebelah bilik ak ni macam pernah rembat selipar toilet ak je.
tapi ak buat dek je la dulu.

dan tiba la hari yang paling mencabar kewarasan minda ak, bila keling tu rembat selipar toilet ak dan parking betul2 depan bilik dia.
paling dahsyat, dia parking selipar toilet buruk dia yang licin tu kat depan bilik ak!!
pergh. bijak betul keling ni.
saje je dia nak suruh ak jatuh guling2 dalam toilet.
sedangkan dia syiok je pakai selipar toilet ak yang selesa tu kan.

tapi ak ni baik. (eh yeke?)
ak pergi senyap2 amek balik semula selipar toilet ak dan ak biarkan je selipar toilet dia yang buruk tu.
biar dia sedar diri sikit.
lepas tu, elok je dia guna selipar toilet dia yang buruk tu. huahua!

sejak daripada peristiwa tu, ak parking selipar toilet ak sebelah bilik budak melayu.
tapi semalam, tetiba selipar toilet ak bertukar kedudukan, daripada sebelah kanan dinding bilik ak boleh bertukar arah jadi sebelah kiri dinding bilik ak.
maknanya, selipar toilet ak ngadap bilik keling tu lagi sekali!
ok fine. ak amek sarung selipar toilet ak pergi bilik nurin.

lepas tu, ak balik bilik ak semula, ak parking selipar ak sebelah bilik budak melayu.
ak rasa bontot ak pun tak sempat panas lagi kat atas kerusi bilik ak, tetiba kawan ak cakap selipar toilet ak dah takde!
bila ak check, selipar toilet ak dah parking depan bilik geng2 dia. (geng keling la)
patot la, dia amat gemar dengan selipar toilet ak tu, rupa-rupanya geng2 dia pun pakai selipar toilet kaler biru sebijik macam ak!
adeh geram betul ak dengan keling ni.
dah la pakai selipar ak. lepas tu, jalan depan ak buat muka berlagak.
siapa tak panass oii??
jangan sampai ak mencarut depan keling tu.
eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!

ok fine. geli ak bila ak tengok kaki dia yang 'sangat putih' tu membaluti selipar toilet ak.
memang nak kena beli yang baru.
for the next one, i would prefer the pink color because its my favourite color and of course the pink color not the ideal color for the keling's foot!
yela. cuba bayang kalau keling pakai selipar kaler pink yang terang benderang tu dalam gelap.
tak ke nanti kita nampak selipar tu je yang bergerak? hahaha.



Saturday, April 14, 2012

malay genome mapping.


KAJIAN PEMETAAN GENOME MELAYU.
atau pun lebih dikenali sebagai GENE MAPPING. *ingat lagi tak korang dengan gene mapping ni?

pada mulanya, kawan ak pernah cadangkan supaya pergi dengar talk ni.
tapi ak macam, hah? tajuk apa ni? pelik je bunyi dia.
lepas tu, entah macam mana ak terpikir, hei ni pasal GENOME MELAYU!
dan ak melayu! haruslah untuk join sekaki kan.
majlis ilmu. tak rugi pun kalau ak join. pahala pun dapat. insyaAllah.

dengar je talk ni, ya ak paham.
dan amat berat untuk mencerna setiap perkataan dia.
nasib baik kami pernah belajar pasal gene. plus ak sangat berminat dengan gene manusia sebab manusia sangat unik. Dia Maha Besar. Maha Hebat.
ciptaan Dia sangat hebat.

ak sangat bangga dengan Prof Zaki Salleh sebab beliau telah berjaya menyiapkan Malay Genome Mapping.
dan tak lama lagi, genome kaum Melayu bakal menjadi salah satu Human Genome Project database. BANGGA :)

kajian ni adalah untuk meningkatkan tahap kesihatan kaum Melayu.
sebagai contoh, kaum Melayu kelantan sangat terkenal dengan penyakit kencing manis.
dan keturunan mak ak tak terkecuali.
dan ya, ak pun mungkin ade membawa gene penyakit tersebut.
ayah ak selalu pesan, kurangkan minum teh tarik feveret ak.
secara teori, penyakit akan dipengaruhi 30% dari faktor genetik dan 70% dari faktor environment.
kononnya bila ak dapat tahu keseluruhan genome ak, maka ak boleh tentukan diet pemakanan dan ubatan yang bersesuaian dengan diri ak.

dan siapa tahu, 10 tahun dari sekarang, masing-masing ade ubat sendiri yang mengikut tahap metabolisma badan masing-masing.
tidak mustahil untuk bakal biotechnologist macam kita kan? :)
ade beran? hehe





Saturday, April 7, 2012

ak dan 22 tahun.



7 april 1990, terlahir seorang puteri sulung yang amat dinantikan oleh pasangan suami isteri yang hensem lagi cantik.

puteri sulung itu adalah ak!

dan hari ni, genap 22 tahun ak hidup di samping mereka yang tersayang :)
selamat hari tua untuk diri ak!
dah 22 tahun rupanya. macam tak percaya je. wuwu..

syukur alhamdulillah kerana Allah masih beri peluang untuk ak hidup
dan maknanya masih ade peluang untuk ak meningkatkan amal ibadah untuk dijadikan bekalan 'di sana'... insyaAllah.




Wednesday, April 4, 2012

bukan expired cuma limited edition.


balik kelantan. jumpa chong. ak tanya dia, kenapa gedik sangat pass nombor ak kat kawan-kawan dia.
mula-mula dia tak mengaku.
lepas tu, ak pusing-pusing ayat dia. akhirnya kantoi gak.
senang je nak pedayakan chong ni sebenarnya. dah taw dah perangai dia.

kata chong, budak tu calon yang sesuai untuk ak: baik. jaga solat. chinese look.
*chinese look? ok yang tu tak pernah wujud dalam list. dah la muka ak pun dah macam cina. satgi anak ak pun dah macam anak vietnam. eh yeke?*
dah kenapa dia beria sangat nak carikan jodoh untuk ak?
tapi ramai yang pesan kat ak, kena cepat-cepat cari calon kat u. nanti bila dah masuk dunia kerja, susah sebab kebanyakannya dah ada calon.
err, ingat cari calon ni macam jual beli kat pasar ke? heh.

abang si chong pun pernah cakap, perempuan kalau kawen masa umur 28 tahun, yang tu dah expired!
amboi mulut. suka suki je cakap expired.
bukan expired la. cuma secondary oocyte (egg cell) kami ni limited edition.
kalau kawen lambat sikit, maka berlaku la pembaziran egg cell untuk setiap bulan.





terima kasih untuk nasihat itu.
saya sangat hargai dengan keprihatinan anda semua.

dan rasanya ak dah jumpa 'dia'.
dan dia bukan kelantanese.
tapi katanya tekak dia tak boleh nak terima budu.
haa, cane tu?
tapi adik-adik ak pun tak suka budu!
kiranya dia ada geng la.


dan harapan ak: semoga dia benar-benar calon suami yang sesuai untuk agama ak dan masa depan ak. amin.