Sunday, December 30, 2012

gigit kang!



kucing memang makhluk tuhan paling comel. 
bukan sikit comel dia.
tapi saaaaaangat comel! rasa macam nak gigit2!!

saya zombi. saya kucing jantan.
*pandai pulak dia senyum. haha. sebenarnya, mulut dia ade luka. tapi tengok sekali macam dia senyum. say cheese! 


saya xixi. saya kucing betina.
*yang ni mase dia kecik, kureng comel. tapi bila dah besar, dia lah paling comel dan saaaaaangat manja.

romantik tak kami? hikhok.
*okay yang ni memang dorang betul2 berpegangan tangan. nasib baik ak sempat snap.
huarghhh coooooomelnya! gigit kang!!

yang ni cara dorang bermanja. alahai comelnya kamu!
*muka xixi redha je. hahah

haaa lepas tu tidur pun sama2. sangat comel okayh cara dorang tidur.
* rasa macam nak lenyek2. ak memang pantang tengok aksi comel kucing nihh

tidur pun nak peluk teddy bear ak. hihi
*yang ni masa hujan 24 jam kat kelantan minggu lepas. masa hujan, dia memang suka tidur atas riba ak. kau kacau lah dia tidur macam mana pun, dia memang tetap statik pejam mata tidur. punya lah nyenyak dia tidur. bhahha


semua gambar2 di atas memang gambar candid.
kucing ak memang pandai posing.
*pendek kata, semua kucing lah pandai bergambar.
ak kalau dah nampak dorang buat aksi gedik2 macam tu terus snap!
mana nak dapat oii gambar candid comel macam ni.
ak kalau dah geram sangat dengan kucing ak, ak peluk dorang ketat2 sampai dorang pun naik rimas.
haaa itulah kau. kenapalah comel sangat wahai kucing2 sekalian?



Wednesday, December 26, 2012

banjir dan ular. huk alosss



setakat ni, keadaan banjir kat kelantan masih terkawal.
kawasan tanah merah, lebih specific taman adabi takde seteruk banjir kat rantau panjang.
kalau ade air pun, itu disebabkan keadaan longkang yang tak berapa nak berfungsi. heh.
makanya bila berlaku kejadian hujan yang mencurah 24jam macam semalam, jawabnya air hujan akan melimpah-limpah depan pagar rumah sampai ke jalan.
tepi rumah, padang tempat bebudak main bola pun boleh jadi anak sungai segera.

bila banjir macam ni, satu je yang ak ingat.
ular!
sebab ak pernah kena kejar ular masa banjir besar tahun 2004.
alkisahnya masa ak sibok tengah redah air banjir dengan sepupu2 ak, masa tu lah jugak anak ular menyibok nak follow ak dari belakang.
sepupu ak jerit suruh ak lari.
haaa memang tak lah ak nak mencicit lari redah air banjir paras peha kann.
ak yang penat2 redah air, ular pulak yang makin aktif berenang ke arah ak. huhu.
nasib baik masa tu ade batang kayu tengah hanyut, terus sepupu ak sambar batang kayu tu pastu lilit anak ular tu kat kayu.
masa tu ak panik, nak pengsan pun ade.
ak tak tahu mana dia buang anak ular tu.


banjir2 macam ni, semua benda yang panjang2 tu hadoo.
termasuk lah pacat dengan lintah! lemah beteii kalau jumpa benda alah macam ni.
pagi tadi, masa kucing ak sibok nak duduk atas riba ak, ak nampak ade pacat kat kaki dia!
terus ak pass kucing kat mak ak. haha.
memang tak lah ak nak pegang benda2 macam tuh. blerghhh


*tengok topeng ultraman harith kat dalam rumah ni, rindu budak kecik tu T___T rugi betul ak tak kidnap harith balik kelantan. sobsob







Friday, December 21, 2012

dory fillet zombi.



akhirnya berjaya jugak buat dory fillet zombi even masuk dapur pun kena pakai stokin. alhamdulillah.
*zombi nama kucing kesayangan ak. ngee

bangun pagi tadi, urat kaki sampai ke pinggul rasa sengal.
dah macam orang tua T_T *akibat dah lama tak joging gamaknya.
sejuk kat kaki memang menggila. berstokin la jawabnya.
masa kat dapur, badan ak masih berkelakuan baik.
lepas makan, rembat rambutan 2,3 biji, kepala berdenyut macam nak pecah. ya Rabbi...
terpaksa jugak telan panadol. ak tewas.
*demam urat memang berbisa.

ok abaikan pasal demam ak.
sekarang ak nak share resipi dory fillet zombi ak.
ak pun tak pernah tahu pasal dory fillet.
ayah ak tetiba beli dory fillet sebab dia kata dia pernah nampak dalam majalah hari tu.

dory fillet

terpaksa la ak google. cari idea macam mana nak cari pasal dengan dory fillet.
dan akhirnya tercetus idea dory fillet zombi.
*sedut idea daripada blog mat gebu. yang selebihnya ak cincai sendiri. bak kata arwah iwa, campak je pape, janji kena berani.

meh ak share resipi dory fillet zombi:

antara bahan-bahan:
dory fillet, limau nipis, sos lada hitam, tepung jagung, telur, 3 ulas bawang putih, 2 inci halia, sos tiram, sos cili, dan 1 biji bawang besar untuk hiasan.

cara-caranya:
1. basuh dory fillet dengan perahan air limau nipis.
2. kemudian, hiris dory fillet secomel-comelnya. dan lumurkannya dengan sos lada hitam.
3. sediakan tepung jagung satu bekas dan telur satu bekas. kemudian, celup dory fillet dalam tepung jagung dan telur untuk digoreng. makanya jadilah dory fillet celup tepung. lepas dah kekuningan, toskan dan letak kat tepi dulu yang tu.
4. untuk kuah pulak, mula-mula tumbuk bawang putih dan halia.
5. tumis bahan yang ditumbuk sampai garing, kemudian masukkan sos tiram dan sos cili. kalau nak kuah banyak, taruk air secukupnya. untuk rasa masam, ak perah setengah biji limau nipis (ikut citarasa masing-masing). kemudian, masukkan dory fillet celup tepung dan gaul sampai rata. untuk hiasan, ak taruk sebiji bawang besar yang dihiris bulat-bulat. nak lagi cantik, boleh taruk capsicum dan lada macam mat gebu punya gambar :)

dan siappp! sedia untuk ditelan. selamat mencuba!

mat gebu, pinjam gambar sat naa ;)


Thursday, December 20, 2012

sejuk!






ni namanya tengah berangan nak jadi baby!



kelantan sejuk!
baju kelawar ak memang menjadi kegemaran kucing untuk musim sejuk macam ni.
meowww O.o





Thursday, December 13, 2012

too hot!



disebabkan saya bakal terbang balik kelantan, maka korang yang dari area bangsar, pantai dalam, petaling jaya, kelana jaya, subang jaya, shah alam, dan puchong boleh contact sepupu saya, azzue: 014-6404475.


Alpha lipid slimming diet 2 (ALSD2)


untuk orang kelantan yang berminat nak cuba ALSD2, boleh contact saya: 017-9230036.

saya akan bertapa kat kelantan sampai bulan satu tahun depan sebelum terbang balik kl semula.
*ceh macam lama je ak nak bertapa kat sana. padahal 3 minggu je. ish3*

demo buleh beli direct dari sayo lah dehh. duit postage pun tok payoh lah awok ehh. 
*sebab dengar cerita, kat kelantan still susah nak cari ALSD2.
ehem. boleh lah beli dengan saya kan. 
3 minggu saya kat sana. jangan bazirkan masa anda. deghah2 contact sayo dehh. limited nih!


saya dan kak azzue boleh bagi SPECIAL PRICE dengan HADIAH2 FREE lagi! 
moh ler order dengan kami ;)
antara orang kuat ALSD2. dari kiri kak lin, dan sepupu saya kak azzue  yang semakin kurus dari  minggu ke minggu ;) tahniah!






Wednesday, December 12, 2012

rugi tak cuba.



ini antara testimoni yang saya dapat:

sebelum dan selepas. perubahan yang sangat ketara! peha dan pinggul pun dah mengecil :)

lelaki pun boleh cuba. jangan segan2.

sebelum dan selepas. perut dah kempis u'olls!


sesiapa yang berminat boleh pm saya. terima kasih.
dan berita baik untuk orang kelantan.
luso sayo kelik kelate dehh! ohhoi!
makanya ore kelate boleh beli direct daripada saya tanpa wang postage :)

bagi mereka yang tinggal area bangsar, pantai dalam, petaling jaya, kelana jaya, subang jaya, dan puchong boleh beli direct daripada sepupu saya, azzue: 014-6404475. juga tanpa wang postage :)

kami boleh berikan anda dengan HARGA YANG PALING ISTIMEWA dan HADIAH PERCUMA sedang menanti anda!



*12.12.12 tarikh keramat untuk sepupu ak, miji dan pasangannya. tahniah bro! semoga jodoh berkekalan hingga ke anak cucu. hari ni tak sempat nak pergi majlis akad nikah dia. sabtu ni insyaAllah sempat nak pergi bekwohs dio. dah lama ak tak pergi bekwohss. nok make gulai T_T  (bekwoh= kenduri kawen). sekiang.




Saturday, December 8, 2012

berita baik untuk orang yang berbadan comel ;)



alhamdulillah. kebanyakan sepupu saya yang cuba Alpha Lipid Slim Diet 2 (ALSD2) telah menunjukkan perubahan yang sangat ketara dalam masa seminggu je! pehhh. rugi sesiapa yang tak cuba nih.
dalam masa seminggu, berat badan mereka turun 3-5kg. paling penting, mereka dah nampak sedikit kurus daripada yang biasa.
sangat ketara perubahan bentuk badan mereka. 
perut yang selama ni membuncit, dah mula kempis. dalam masa seminggu je!

saya tak pernah terpikir nak promote produk slimming bagai ni.
tapi bila dah depan mata saya sendiri, mereka dah mula kelihatan kurus, saya percaya produk ini akan menjadi berita baik untuk mereka yang berazam untuk kurus :)
saya sangat suka tengok perubahan yang berlaku pada orang yang berbadan comel nih. serius..
kebanyakan golongan ni sedikit segan dengan keadaan fizikal mereka. keyakinan diri pun selalunya kurang.
insyaAllah produk ALSD2 mampu merubah hidup korang :))
tunjukkan pada orang2 yang selalu kutuk korang, bahawa korang pun boleh bergaya macam mereka! ape ade hal der.


AMARAN DAN PERINGATAN:
Produk ini mengandungi komposisi bahan yang memberi kesan penurunan berat badan kepada orang gemuk.

kenapa perlu cuba ALSD2:

1. TAK PERLU BERLAPAR. boleh breakfast, lunch, hi-tea, dan dinner. TAK perlu sekat selera makan korang. vitamin dan mineral dalam badan sentiasa cukup :)
2. MURAH. tak perlu susahkan badan ke pusat slimming sampai habis $$$$$$$.
3. SELAMAT DAN EFEKTIF.
4. PENGURANGAN BERAT YANG MAKSIMUM.
5. PEMBAKARAN LEMAK SECARA SEMULAJADI. say no to spare tyre. yezza!
6. MENGEKALKAN JISIM OTOT SELEPAS PENURUNAN. kulit tidak akan menggeleber, kulit tidak akan kendur, dan kulit juga tidak akan berkedut. berita baik nih! hehe.
7. AWET MUDA.
8. kenaikan berat badan yang SANGAT PERLAHAN selepas tidak mengambil ALSD2. berat badan sepupu saya maintain even tak sentuh ALSD2 selama sebulan.
9. program diet untuk jangka lama. bukan bersifat sementara sahaja.
10. diimport sepenuhnya dari New Zealand.
11. paling penting: HALAL :)


PROMOSI PAKEJ untuk 2 tin ALSD2:
RM360- semenanjung
RM380- sabah/sarawak
*RM10 postage

FREE:
1. 1pc Turbo Shaker
2. 1pc buku panduan diet lengkap ALSD2
3. 3pcs ujian pembakaran lemak@ketostick
4. register keahlian NZ
5. starter kit & cooler bag


TAPI..
jika masih ragu2 dengan keberkesanan ALSD2, korang boleh cuba 1 tin dulu dengan harga PALING ISTIMEWA dan HADIAH PERCUMA turut menanti korang ;))

ape lagi korang. tinggal berapa hari je lagi dah nak masuk tahun 2013.
mungkin korang boleh masukkan dalam senarai azam tahun baru korang: KURUS DENGAN ALSD2! yabedabeduuu!
untuk bakal pengantin bulan 12 ni pun masih sempat kurus dengan ALSD2! bagi kejutan untuk si dia masa hari akad nikah ye. hihi.


jika berminat boleh hubungi  saya, syikin: 017-9230036. terima kasih :)







Thursday, December 6, 2012

pengakuan 2012.


want to make a confession:
I LOVE YOU :')







greatly thankful to Allah for giving me mama like you (ratu masak, ratu membebel, ratu cubit, ratu kucing, ratu baju berdoyan2, ratu hati pa dan pelbagai ratu).
selamat menyambut hari lahir yang ke-43! 

.me.zombi(si kucing).mama.



*kata ma: semoga Allah panjangkan umur ma.ma nak tengok anak2 berjaya, nak tengok anak2 kahwin, nak tengok cucu. #tetibasebak :'(


semoga Allah panjangkan umur pa dan ma. semoga Allah memberkati kehidupan pa dan ma di dunia mahupun di akhirat kelak. amin...





Monday, December 3, 2012

Kun Faya Kun



banyak benda yang berlaku dalam kalangan sedara mara ak untuk tahun 2012.
bermula dengan pemergian atok ak, sepupu ak, nenek saudara belah ayah ak, atok saudara belah mak ak.
dan juga kemalangan yang melibatkan keluarga makcik ak.
semalam, lagi sekali kemalangan yang melibatkan keluarga sepupu mak ak.
masing2 kritikal. astaghfirullah...

Allah pencipta langit dan bumi, dan bila Dia berkehendak sesuatu, maka Dia hanya mengatakan kepadanya: "Jadilah! Lalu jadilah ia".
[al Baqarah:117]






Thursday, November 29, 2012

betul ke?



tengah khusyuk siapkan lab report, tetiba ade orang ketuk pintu rumah.
dengar suara lelaki pulak tu. dah la kawan2 yang lain pergi kelas. ak je yang ade kat rumah .
heartbeat macam nak pecah. cuak punya pasal.

masa tu ak terpikir, mungkin budak2 nakal kot. saje nak main ketuk pintu rumah.
sebab kat area rumah k.ally ni memang ramai budak2 yang selalu main kejar2. maklum lah cuti sekolah kan.
kawan ak pernah kena usik dengan budak2 ni. dorang mintak duit kot. tak pepasal mintak duit. haha.
so ak ignore je lah ketukan pintu rumah tu. malas nak layan.

tapi makin lama, makin kuat lah pulak dia ketuk. takuuttt!
ak paling takut yang jenis salesman ke, yang tetiba mintak nak masuk rumah, yang pakai ilmu pukau ke.
haa amek kau. semua benda negatif bercampur dalam minda ak.
harus lah kan. sebab ak sensorang je masa tu. cuak beb!


dengan bismillah, ak bukak pintu..


rupa-rupanya orang indah water! haha.
kesian. punya lah lama ak nak bagi respon.
*masa tu pun, still berpikir betul ke kau dari indah water?





Thursday, November 22, 2012

#dietke?



perut berbunyi mintak habuan.
tapi tengok makanan, ak muak. apekah?
kata putus: tak perlu makan.

nasib kau lahh perut.
selera putus. perut dapat masalah.

Tuesday, November 20, 2012

rumah bujang.



6 tahun ak jadi pelajar asrama.
2 tahun mrsm. 1 tahun matrik. 3 tahun universiti.
bila tinggal dalam kawasan asrama, ak rasa kurang berdikari dan kurang mencabar.
rasa terkurung pun ada.

tapi bila dah berpeluang bermalam rumah bujang kak ally, ohh ak dah dewasa rupanya!
*ak dah mampu berdikari lahh.
kau rajin, sila masak.
kau malas, sila turun bawah cari gerai.
*hostel takde masak2. rebus megi tu pasti.

tapi bila tinggal luar kampus, keselamatan kurang terjamin. sendiri pandai jaga meyh.
*angguk kepala.
kalau dalam kampus, ak rasa selamat sikit.
nak joging keliling kawasan um sorang2 pun takde hal lah.

dari segi perbelanjaan, tinggal dalam kampus atau luar kampus sebenarnya lebih kurang je.
cuma yang bezanya, bayar sewa bilik terus untuk satu sem.
bayar sewa rumah untuk bulan2. sebab tu rasa sesak sikit.
tapi sebenarnya kos perbelanjaan tu lebih kurang sama je.
kau jimat, selamat.
kau boros, hancuss. tu je.

cuba bayang kalau kau asyik sibuk jalan2 cari makan kat restoran mewah, memang lah rabak poket kau.
tak payah la nak ikut sangat selera makan kau.
makan sekadar buat alas perut je. *macam orang tu kan. makan roti je  :P


hidup warna warni. ada masa kita sedih, ada masa kita happy. itulah  namanya kehidupan :)


*hari ni takde selera. badan berangin. rasa nak muntah je. teruk jugak sesungut ak kali ni. makan evening primrose oil pun macam takde perubahan. 





Friday, November 16, 2012

peneman pengantin.



baru2 ni ak ada dengar khabar angin je pasal permintaan sepupu ak, kak nora yang nak ak jadi pengapit dia Februari tahun depan.
tapi ak abaikan je la khabar angin tu sebab kak nora pun takde cakap dengan ak pasal tu.
pastu ak pun tak berapa rapat dengan kak nora. dia lagi rapat dengan sepupu belah mak dia.
lagi la tak logik dia nak ak jadi pengapit dia. *ak anak saudara ayah dia.

tup2 semalam ak jumpa kakak dia, kak ja.
kak ja kata, kak nora dah beli kain untuk ak.
kak nora beli kain kaler purple putih sebab tema pun kaler purple.
sebenarnya kak nora nak cari kain kaler greyish purple tapi tak jumpa.
aiseh rugi2. sebab sekarang ak dah tersuka kaler kelabu.
kalau gabung kelabu dengan pink lagi cunnn.
*ak memang hantu pink.

okay takpe. tu majlis kak nora. bukan majlis ak pun.
okay masuk bab baju: stail baju kurung macam mana ak nak buat nanti?
kalau bab tudung, ak dah malas nak pakai selendang. serius malas.
sekarang ak lagi selesa dengan tudung syria. sarung je beb. tak payah belit2.
*ada orang kata ak macam cina mualaf bila pakai tudung syria. ala, comel apa. hak3



pakai gaun je la. already made. senang cerita. *kalah pengantin! huahua.




10/2/13 belah perempuan. 11/2/13 belah lelaki. ala, sama2 kelantan. memang lah ambik masa 2 hari je.
cuba kalau dapat orang luar. memang tak lah nak buat majlis berderet macam tu kannn




Thursday, November 15, 2012

Yasin.



kalau dulu ak mengaji Quran dengan nenek saudara ak, moksu nik tik.
sekarang giliran ak untuk sedekahkan surah Yasin untuk beliau.
semoga arwah moksu nik tik ditempatkan dalam golongan orang yang beriman. amin.

al -Fatihah..

Saturday, November 10, 2012

harith dan kucing.



kucing baru je landing atas riba nak bermanja dengan ak, dia pun datang la terkedek-kedek kat ak.
"nak duduk. nak duduk"
terpaksa la letak kucing kat tepi. permintaan mohd harith iskandar punya pasal.

*hari ni harith banyak meragam. banyak menangis. mungkin rindu papanya. tapi dia tak reti nak luahkan perasaan dia.





Friday, November 9, 2012

evolusi.



tahu pulak dia keadaan seksi tu macam mana.
haih budak2 zaman sekarang.
terlalu banyak evolusi yang berlaku, budak umur 2 tahun pun dah macam 5 tahun gayanya.

Monday, November 5, 2012

@IslamicThinking.




every new breath that Allah allows us to take is not just a blessing,
but also a RESPONSIBILITY.

retweeted by NurNikiysa.




Saturday, November 3, 2012

buaian.



untung betul pergi playground dengan harith sebab ak pun dapat naik buaian sekali. haha.
*ak memang penggemar buaian yang tegar.

nak berebut dengan budak2, takde gamak pulak ak.
maka dengan adanya harith (lagi2 dia takut naik buaian sorang2), semua budak kat situ bagi layanan diraja. first class you. keh3.
ak pun riba la harith sambil naik buaian.

ohh dah lama betuii ak tak naik buaian. akhirnya ada jugak peluang ak.
terima kasih harith.



Zikrullah


sekarang ni harith suka duduk atas riba ak setiap kali ak selesai solat isyak.
selalunya malam2, dia suka kacau acik dia.
tapi sekarang, acik dia dah takde. ak pulak mangsa dia.

tapi kalau dia nampak ak solat, dia tak kacau.
dia tunggu sampai ak bagi salam kedua, kemudian terus dia duduk atas riba ak.
bila ak berzikir, dia senyap je.
mulut yang macam orang tua tu, terus jadi senyap bila dengar ak berzikir.
subhanallah..


*lagu ciptaan dia yang terbaru: "kak kin jangan lari, nanti harith buat susu"
pape je la harith oii. haha.

Tuesday, October 30, 2012

pakcik potong bird.



makin hari makin nakal.
nak kena ugut pakcik potong bird, baru boleh jadi good boy.

lepas accident hari tu, harith takut dengan bunyi2 yang kuat. contohnya mesin rumput.
dengar je pakcik mesin rumput kat depan rumah, mencicit berlari dok tepi dinding.
dan dia sangat sensitif dengan "bird" dia.
bila kelemahan dia terbongkar, maka bermula la ugutan dengan "pakcik potong bird".
*jangan sampai dia fobia nak bersunat nanti. haha.

ak rasa masa accident hari tu, dia sedar.
mungkin dia dapat dengar bunyi kereta berlanggar dengan lori.
sebab tu, harith sangat fobia dengan bunyi2 yang kuat dan bising.

kalau dulu, orang tanya dia," papa mana?"
harith akan jawab, "papa work".

tapi sekarang, orang tanya, "papa mana?"
harith jawab, "papa mati dah".

kalau lalu kawasan kubur, dia akan cakap, "tu kubur papa".
bila dia nampak motor arwah papa dia, dia usap2 motor tu.
paling sedih, bila dia tengok je sepupu dia si zafran dok bergurau dengan abah dia.
mungkin dia terasa, "mana papa ak?"



sedap harith parking kepala dia atas lengan ak.


fiq vertigo. acik harith dah balik mesir :'(
rumah sunyi. dah takde orang yang nak membebel bila zafran dengan harith bergusti.

panjang umur, jumpa tahun depan fiq!
"penantian suatu penyiksaan" bak kata nana.


setengah jam before boarding. gonna miss you fiq :'(



Tuesday, October 16, 2012

kak kin pakai pampers lah. erk!


walaupun dia anak tunggal, tapi sifat penyayang seorang abang memang jelas dalam diri dia. 
kalau tragedi 6 Ogos tu tak berlaku, dia ada seorang adik perempuan yang telah diberi nama oleh mamanya, Nor Qairin.
tapi takdir tuhan. takde siapa yang boleh menghalang. Dia Maha Berkuasa.
Allah lebih sayangkan arwah papa dia dan adik dia. 
kita pun milik Allah jugak.

semalam dia dan zahra tidur dengan ak.
masing2 conquer ruang katil. ak amek sikit je ruang untuk tidur. *nasib baik ak kecik. hihi
bila ak bangun pagi nak mandi, budak 2 orang tu still tidur lagi.
masa dalam toilet, ak dengar dia panggil ak sambil nanges2. 
terpaksa la ak pujuk2 dia cakap ak nak mandi. ak suruh dia sambung tidur lagi.

bila keadaan bilik dah senyap sikit, ak intai budak tu dari dalam toilet.
rupa2nya zahra pun dah bangun.
budak 2 orang tu tengah bergolek malas atas katil. tunggu ak siap mandi gamaknya.
baik pulak zahra. langsung tak menangis.

bila dah siap mandi, ak bukak pintu toilet, nampak dia tengah bergurau dengan zahra.
zahra sengih je bila nampak ak.
pandai pulak dia jaga zahra masa ak mandi. 

dia (harith iskandar), memang seorang abang yang penyayang. *perangai sama dengan arwah papa dia.
walaupun umur nak masuk 3 tahun, tapi dah boleh nampak gaya independent dalam diri dia.
baik untuk anak yatim macam dia.

*bila nampak pad ak, dia kata ak pakai pampers. boleh pulak dia banding2kan pampers dia dengan 'pampers' ak. haa macam mana tu? haha.




Wednesday, October 10, 2012

campur tolak.



banyak pulak isu yang berbangkit bila ak pakai baju kurung.
mungkin ak terlalu anggun untuk pakai baju kurung.
mungkin.


*cuba bayang bila semua perasaan bercampur. empangan air mata macam nak pecah. astaghfirullah.

Saturday, October 6, 2012

so soon.



never skip a prayer as there are millions in their grave's wishing to 
come back to life only to prostrate to Allah. 





Tuesday, September 25, 2012

mengada. lucu. bijak.



betul kata dia, payah bila ketua keluarga dah hilang ke dunia lain.
hanya mama yang tinggal di sisi si anak kecil.
mama si anak kecil masih lagi berkerusi roda.
belum mampu untuk mandikan si anak kecil.

ada ketika si anak kecil sangat memahami bila ak sakit.
dan ada ketika si anak kecil mampu bikin kepala ak pusing.
banyak sangat karenah mengada dia.
bangun tidur mesti nampak ak.
sebelum tidur pun mesti ada ak di sisi dia.

tapi ak tahu dia sedang mencari...
mencari papa yang hampir sebulan lebih hilang ke dunia lain.
dia sangat sensitif lepas kehilangan papa dia.
pantang tengok orang sedih, pasti dia tumpang menangis.


*malam2 si anak kecil selalu ingatkan ak untuk pakai stokin sebab ak memang suka pakai stokin bila nak tidur. harith iskandar*

Thursday, September 13, 2012

perbezaan dulu dan sekarang.


kalau dulu taman sri gombak ni la tempat ak bermain.
ak membesar di sini sampai darjah 2.
masa umur ak dah nak masuk 6 tahun, ak memang selalu hilang.
bukan hilang ke mana pun. tapi hilang keluar bermain.
selalunya ak akan angkut 2 orang adik ak yang umur 3,4 tahun.

weekend la ak selalu hilang. dari tengahari sampai nak masuk maghrib.
balik je rumah, terus kena bebel dengan mak ak.
kadang2 mak ak tak bagi kami adik beradik masuk rumah.
haa masa tu nanges2 ak kat luar rumah *padan muka* haha.

dulu ak memang gila basikal.
paling suka bila bab betulkan tali basikal.
sampai hitam tangan ak dibuatnya.
lepas tu, lap kat pipi pulak. dah macam mekanik daa.

ak suka naik basikal kat jalan yang berbukit. konon nak adventure la sket.
lepas tu, berlagak lepaskan dua2 tangan sambil kayuh basikal.
luka kat lutut tu tak payah cakap la.
bila minggu ni dah sembuh luka tu, tambah luka yang baru pulak.
pernah sekali tu, sampai bernanah luka kat siku ak. tapi ak buat dek je.
alhamdulillah sekarang parut2 luka semua tu dah hilang.
ak pun tak sedar bila masa parut tu hilang. sekarang dah clean and clear.
*selamat. kalau tak, kurang wang hantaran. kiki.

roller blade pun ak minat.
ak ingat lagi. masa tu dari pagi sampai tengahari ak berlatih main roller blade.
setiap kali jatuh, ak akan bangun balik semula.
ak biarkan je luka2 kat siku sebab ak memang nak jugak main roller blade tu tanpa jatuh.
tahap keazaman ak memang tinggi la masa tu.
lepas tu, elok je ak main. basikal ak dah tolak tepi dah. haha.

sekarang ni, taman sri gombak still jadi tempat persinggahan ak.
sebab ayah ak dah jual rumah kami tu kat makcik ak.
kiranya kami still boleh singgah kat rumah kami tu.
lagi2 lepas accident yang melibatkan family makcik ak tu, mak ayah ak akan selalu stay kat rumah makcik ak tu sebab makcik pakcik ak masih kat hospital.

tapi ak dah bawak balik isteri arwah iwa ke rumah adik ipar dia, nana.
nasib baik rumah nana ni sebelah je rumah makcik ak.
kadang2 ak teman jugak adik sepupu ak masuk rumah tu.
tolong siram pokok bunga kesayangan makcik ak sekali.

sekarang ni taman sri gombak tak macam dulu.
dah banyak kes jenayah berlaku kat sini.
budak2 zaman sekarang pun takut nak keluar bermain area sini.
sebab tu la kot dorang lagi selesa ngadap internet je, main game pun online je.
hai tak syioknya zaman budak2 sekarang ni.
tak adventure la you!

dulu dengan sekarang dah tak sama.





Sunday, September 9, 2012

nakal yang dibuat2.



kalau kat hospital selayang ni, kami la girlfriend dia.
sampai je dia kat hospital selayang ni, girlfriend dia yang dicari.
asyik berkepit dengan kami.
ak nak solat maghrib pun kena bagi dia leka dengan dunia mainan dia dulu. kalau tak, jangan harap dia nak lepaskan ak.
mama dia yang terbaring atas katil, dia pandang sebelah mata je.

hakikatnya, budak kecik yang berumr 2 tahun tu sangat paham dengan situasi mama dia.
dia taknak mama dia sedih.
dia asyik dengan keletah dia yang nakal.

paling sedih, bila budak kecik tu tengok mama dia nanges, dia pun nanges sekali.
ak yang tengah dukung budak kecik tu rasa tersepit.
cuba untuk sembunyikan air mata...

sekarang ni, budak kecik tu dah selamat sampai bumi kelantan.
nampaknya dia dah lupa girlfriends dia kat kl ni sebab dia dah ada girlfriend baru kat sana. adik perempuan ak, zura.

*budak kecik harith.

Monday, August 13, 2012

ampun maaf dipinta.



lepas semua benda dah settle, ak mungkin akan jadi invisible.
hilangkan diri mungkin.
maaf kawan jika mesej kamu pun tak berbalas.
bukan bermaksud nak buang terus kawan2 ak.
memori manis tetap tersemat rapi di ingatan.
jangan salah faham dengan kehilangan ak.
ak sayang kawan2 ak :')

aktiviti facebook mungkin akan dikurangkan.
untuk blog, ada masa akan ak update.

*cuba untuk jadi ibu angkat harith sementara menunggu kepulangan ibu angkat kesayangan harith dari mesir. fiq, jumpa nanti :')

salam aidilfitri.



Saturday, August 11, 2012

7.6.2012 & 6.8.2012



2 hari semalam ak mimpi arwah iwa. kami tengah jalan sama2 masa tu.
ak ada tanya arwah somethin masa tu tapi arwah senyap je.
ak nampak dia ada pandang kat suatu sudut tu.
ak cuba toleh tempat yang dia asyik pandang tu. dan ak nampak kelibat harith kat situ. harith tengah senyum dengan penuh ceria..
arwah macam bagi petunjuk supaya tolong jaga anak dia :'(

nota kaki: 6.8.2012 arwah mohd azua@iwa telah meninggal dalam kemalangan jalan raya yang berlaku di kilometer 61, jalan kota bharu-gua musang dekat kuala krai. turut terlibat sama dalam kemalangan tersebut, isteri arwah, anak lelaki arwah yang berusia 2 tahun lebih, ayah arwah, mak arwah, dan adik bongsu arwah. paling menyedihkan bayi perempuan yang dalam kandungan isteri arwah turut meninggal. pagi 7.8.2012, arwah iwa telah dikebumikan bersama dengan bayi perempuan arwah dalam satu liang lahad di tanah perkuburan tanah merah. buat masa sekarang, isteri arwah masih dalam icu, unconscious. ayah arwah pun dalam icu, kecederaan usus. mak arwah patah kedua belah kaki. adik bongsu arwah patah tangan. dan anak arwah (harith), bahagian mata kena hematoma dengan tengkorak depan ada sedikit retak. paling kesian, harith yang selalu sebut pasal papa mama dia :'(  sekarang adik lelaki ak dengan adik perempuan arwah yang bergilir jaga harith kat hospital. semoga mama harith cepat sedar.

* iwa, kami akan cuba jaga harith sebaik yang mungkin. anak iwa, anak kami jugak wa :'(
ya Allah tempatkanlah arwah iwa dalam kalangan orang yang beriman. semoga pemergiannya dalam bulan ramadhan diberkati.
ya Allah kurangkanlah kesakitan yang ditanggung oleh family arwah dan sembuhkanlah mereka seperti sedia kala. amin..


**7.6.2012: arwah atuk meninggal. 6.8.2012: cucu (sepupu ak) meninggal.

Sunday, August 5, 2012

ujian ramadhan.


untuk ramadhan tahun ni, ak diberi amanah untuk jaga booth batik sepupu ak kat shopping complex one utama.
dah bermacam dugaan sepanjang ak berada kat sana.
duit jualan hilang, samsung galaxy tab sepupu ak hilang, tersilap bagi balance customer.
makin hari, ak jadi lebih berhati2 dalam menjaga amanah orang.
*ak tak paham kenapa ada manusia yang sanggup pecah amanah? kau tak rasa serba salah ke bila kau dah hilangkan kepercayaan orang dalam diri kau? manusia akhir zaman*


dan tengah malam semalam, ada lagi dugaan untuk ak.
lepas jemput ak kat one utama semalam, kawan ak bawak kami makan kat ali cafe yang berhampiran dengan menara TM.
*ak berbuka dengan roti je kot. tengah malam baru nak cari nasi. nasib baik kawan2 ak memahami :')

lepas siap makan, hantar kawan kat PJ.
tiba2 kat traffic light UIA, enjin kereta kawan ak mati.
ok fine la semuanya perempuan.
kawan ak dah macam nak menangis.
cuba bayang, pukul 1 pagi, kami stuck kat tengah2 jalan. KL pulak tu, yang memang terkenal dengan "pusat jenayah".
tapi tak tahu kenapa, ak yang semulajadi minah kalut boleh jadi sedikit tenang. *tapi perasaan takut tu tetap wujud*
mungkin sebab ak percaya pada kekuasaan Allah.
masa tu ak cuma pikir pasal duit yang ada dalam tangan ak je. kebetulan semalam, hasil jualan sangat memberangsangkan sampaikan ak tak menang tangan.

dan Allah Maha Kaya. masa kawan ak dok kalut2 nak start enjin kereta, Allah hadirkan sorang lelaki kat tengah2 traffic light tu untuk tolak kereta kami ke tepi.
kami sangat takut nak keluar daripada kereta masa tu, lelaki tu tolak sorang2 je.

perempuan. macam biasa la. mana reti pasal kereta ni. kami tak tahu nak check apa.
dan kami tak tahu nak mintak tolong siapa.
ak ada terpikir mungkin kawan lelaki ak boleh tolong.
tapi ak macam biasa la. mana reti nak menyusahkan orang ni. nak2 tengah malam pulak.
kami tawakal je la. kami terpaksa biarkan lelaki tu check kereta kami.
lagipun masa tu, banyak kereta yang lalu lalang kat kawasan tu.
kalau pape hal, jerit je la. kot.

lelaki tu kata air bateri kosong.
lepas tu, dia suruh kami duduk diam2 dalam kereta, lock kunci kereta apa semua sebab dia nak pergi beli air bateri.
masa tu, kami dah gelabah. yela perempuan stuck kat tepi jalan. macam2 boleh jadi.
kami hanya mampu berdoa.
kalau lelaki tu bawak geng, memang sah mesti ada udang di sebalik mee.

tapi tak sampai 5 minit pun, lelaki tu datang dengan air bateri.
alhamdulillah dia datang sorang je.
lepas dia isi air bateri, enjin kereta boleh start macam biasa. alhamdulillah.
masa kawan ak nak bayar air bateri tu, lelaki tu tak kata tak payah. anggap je la bekas askar yang tolong.
walaweyh, ak rasa nak menangis je kat situ sebab Allah jumpakan kami dengan lelaki yang baik.
kami sangat bernasib baik. tak sampai 15 minit pun kami stuck kat tepi jalan tu.
Ya Allah syukur. maruah kami dan barang amanah ak masih terjaga. alhamdulillah.





Thursday, July 26, 2012

pengalaman jem untuk laluan pantai timur.


alhamdulillah dapat jugak ak tiket nak balik raya.
setakat pukul 11.30 tengahari tadi:
i) bas sani still ade satu seat kosong untuk 15/8 malam.
ii) bas mahligai still ade 15/8 pagi, 17/8 pagi dan petang.
iii) transliner dah abes.
iv) darul naim tak sempat nak usha sebab takde pekerja kat situ.

sesiapa yang belum beli tiket untuk pulang beraya ke pantai timur, korang try je pergi serbu kaunter tiket kat hentian putra. tak payah la dengar cakap2 orang pasal kehabisan tiket.
kalau dah rezeki korang tu, mesti dapat jugak balik beraya tahun ni. jangan risau.

tiket bas ak 17/8 petang.
ak sengaja beli tiket 17hb sebab after exam 14hb tu, ak nak singgah rumah makcik ak kat gombak.
dah lama ak tak bermalam kat sana.

rasanya 17hb tu, laluan ke karak, bentong, raub, gua musang dah mula jem.
selalunya 3 hari nak raya tu, laluan untuk ke pantai timur dah mula sesak.
para pemandu memang kena bersabar la sebab tahap kesesakan dia memang tahap paling maksima.
kereta memang bergerak macam siput. *siput pun lebih laju kot.

banyak la cabaran untuk perantau yang nak pulang ke negeri pantai timur terutama yang ade kenderaan sendiri.
#sebelum beraya dah terpaksa meredah jem dari karak sampai gua musang.
#masa raya, selalunya raya kedua, kelantan pulak yang akan mengalami jem tahap paling maksima. nak2 laluan machang, kuala krai, pasir mas. *semuanya berpusu2 nak ziarah sedara-mara.
#lepas beraya, laluan nak balik kl pun jem, dari gua musang sampai la karak. *yang kesian orang raub. kata k.ally, dorang nak keluar pergi bandar raub je pun sampai 2 jam.

apa kata korang share pengalaman jem korang untuk pulang beraya kat ruangan komen ak.
nak jugak tahu pengalaman jem daripada negeri lain. terima kasih :)


*9 pagi esok test bioinfo. suka sangat buat benda surprise. lepas jawab test, terus gerak pergi One Utama. sesiapa yang nak beli baju raya, rajin2 la pergi booth El-Humaira collections ek. kat sana ade baju kurung moden jenis satin, jacquard, creepe. jubah pun ade. diskaun pun ade :)



Wednesday, July 25, 2012

Monday, July 23, 2012

ak terlebih sarkastik.


maaf kawan.
ak takde sebesar zarah pun nak sakitkan hati kau.
tapi ak kena jugak tegur.

jenis ak, ak tak suka menunggu.
dan ak pun tak suka orang tunggu ak sebenarnya.
ak mengaku ak jenis yang lama jugak la nak bersiap. 
jadi, bila ak sedar yang ak ni jenis lama nak bersiap, ak akan pastikan untuk bersiap lebih awal.
sebab tu, kadang2 ak la yang siap paling awal.
ak lagi rela kalau ak tunggu orang daripada orang yang tunggu ak.
*tapi kalau dah hari2 ak nak kena tunggu orang, rasa sakit hati jugak la.

tapi disebabkan ak tahu sifat kawan ak macam mana, ak biarkan je.
sebab marah ak sekejap je. *ak tak reti nak marah lama2*
dan ak bukan jenis yang pentingkan diri sendiri wahai kawanku.
dan ego ak pun bertempat.
kalau ak tahu ak silap, perasaan bersalah tu menebal. ak tak malu nak ucap perkataan maaf.

ak pulak yang jenis cepat mengalah dengan kawan2. *biasa la anak sulung, dah biasa mengalah dengan adik2*
orang kelantan kata, "mudoh kiro".
sebab tu kawan sekolah ak senang2 je nak pijak kepala. tapi bila dah makin dewasa ni, ak cuba untuk bertegas tapi still perasaan bersalah tu tetap ade.
entah. ak dah penat nak jaga hati orang tapi hati ak takde siapa nak ambik peduli.



ak penat :'(


maaf la kawan kalau teguran ak tadi tu agak sarkastik.
nanti bila kau dah kerja, kau akan paham dengan konsep "displin masa".
masa itu emas beb!

*ramadhan ke-3. ya Allah sekejapnya masa. semoga sempat...



Saturday, July 21, 2012

alhamdulillah.








The right state of mind to enter Ramadan with:
1. Be Grateful Allah has given you this opportunity again! Alhamdulilah!
2. Enter Ramadan with an innter state of Hayaa. Hayaa is shyness, shame, modesty, be inwardly drawn, realise we fall short but Allah is Most Generous and overlooks. The flipside of Pride is Hayaa, they have an equal and opposite reaction. When one is humble before Allah and has hayaa, Allah elevates their station, & vice versa. 
3. Be grateful Allah has made you from the nation of His Beloved Messenger. Rasulullah salallahualayhiwasalam said whoever experiences Ramadan and fasts it purely for the pleasure of Allah, they are forgiven for every sin previous, big, small, known, unknown, public, private! 
Go into Ramadan with this state of mind! Anticipating the fogiveness and reward!



Remember the 
First 10 days are Forgiveness
Middle 10 days are Mercy
Last 10 days are freedom from the Hellfire.



salam ramadhan :)


*copy paste from islamic reminders tumblr.

Wednesday, July 18, 2012

kesayangan ak pun reti nak tuntut janji.



semalam ak ade janji dengan kesayangan ak nak beli makanan untuk dia.
tapi hari ni ak terlupa.
serius lupa.
dan hari ni, dia nampak je kelibat ak, dia terus tegur ak. danggg!
alahai, kesayangan ak ni.

dia memang tuntut janji ak.
ya Allah serba salahnya ak.
kesian pulak tengok muka sedih dia.
dah la dia asyik ikut ak je.

*tak sangka dia ingat janji ak.
ak memang suka borak2 dengan kesayangan ak (baca: kucing).
disebabkan dah lama ak tak dapat membebel dengan kesayangan ak kat kelantan tu, ak cari la kesayangan baru kat kolej ak ni. 

**see, sape cakap kucing takde perasaan.
setiap kali membebel dengan kesayangan ak, dia mesti tenung je mata ak.
siap mengiau lagi.
sah! dia memang reti bahasa. 


kesian dia :'(

Monday, July 16, 2012

karaoke party online.



berita baik untuk korang yang tengah gian nak karaoke tapi malas nak pergi red box dan seangkatan dengannya.
korang boleh klik "karaoke party"
korang akan dapat webpage macam yang bawah ni:


jimat duit ak. siap karaoke sambil berbaring tu. hhaha.


kemudian, korang wajib register dulu.
kalau tak, banyak lagu yang kena lock.
bila urusan register dah selesai, korang boleh log in macam biasa.

lepas tu, korang scroll down je yang hot picks tu.
dan klik "more sings to song".
haa lepas tu pilih je lagu yang korang rasa berminat untuk "dipunahranahkan" (read: dinyanyikan).

macam ak, ak suka lagu domino (jessie j) dan bring me to life (evanescence) sebab ak boleh follow rentak dia dengan maju jayanya. hehe.
yang menariknya, karaoke party ni siap ade markah lagi u'olls.
*nanti boleh la taw betapa buruknya atau betapa hebatnya nyanyian u'olls. keh3.
dan juga boleh pilih sama ada nak nyanyi dengan vokal atau instrumen je.
yang tak menariknya, list lagu melayu memang takde dalam website ni. harap maklum.
*kecewa. kalau tak, boleh menyumbangkan suara katak ak untuk lagu2 shades ke, manbai ke, tak pun elite: tamparan wanita! feveret tuh. huahua.



*nasib baik bebudak kolej ak ni friendly. setakat ni takde la pulak yang datang bilik ak bawak penyapu sambil jerit: "hoiii, senyap laa!" ngee.

selamat mencuba kawan!

Sunday, July 15, 2012

iklan wedding sat.


adik ak si zura dah kawen! huk3.
oo langkah bendul ea.

pengantin cik mek molek.



*OK AK TIPU. huahua.
sebenarnya zura jadi model baju pengantin laa.
sepupu ak, kak zaza baru beli baju pengantin untuk disewa.
so, dia mintak tolong zura jadi model untuk promote baju pengantin dia.

ak?
err baju tu saiz XS.
langsung tak sesuai untuk kakak dia yang montel ni hookaayy.
adik ak si keding ni boleh la nak pakai baju tu.
*sebenarnya teringin gak nak try sarung baju tu. cantik kot. huhu.

baju ni hanya sesuai untuk sesi wedding's photoshoot dan untuk makan malam yang formal.
ye. memang tak sesuai untuk majlis akad nikah.
sebab kalernya yang hitam.
ak ade la jugak cadangkan kat kak zaza suruh dia beli baju yang kaler putih yang sesuai untuk akad nikah.
kak zaza kata, setakat ni takde lagi baju putih yang dia berkenan.
so dia hold on dulu yang tu.
dia try yang kaler hitam ni dulu.

kak zaza pun sangat expert untuk make up pengantin.
sebenarnya kak zaza dah ade kerja yang steady.
tapi disebabkan dia suka make up orang, so dia memang buat part time untuk make up.
kalau cuti sekolah je dia memang busy sebab banyak pengantin yang booking dia.
kalau dulu, dia make up untuk sedara mara kita orang je.
tapi sekarang ramai yang dah kenal dia.
butik pun ade yang booking dia untuk make up model dorang.


ni antara hasil tangan kak zaza:

model pertama.

model kedua.

ak suka hasil tangan kak zaza sebab dia make up cantik.
nampak smooth je.
dan muka korang takkan nampak bertompok.
dan takkan nampak pelik.
takde la nampak macam hantu opera cina.

masa ak kecik2 dulu, ak la selalu yang jadi mangsa make up dia. haha.
disebabkan kak zaza takde adik perempuan, so ak la yang jadi adik perempuan dia.
masa ak darjah enam kot, ak selalu la jugak tidur umah kak zaza.
haa, masa tu memang ak jadi model dia la.
siap snap gambar ala-ala model gitu. tapi model kanak2 la. haha.
ak pun tak taw ak campak mane gambar tu.
tapi ak rasa kak zaza ade simpan lagi kot gambar tu.


kepada sesiapa (lokasi: kelantan) terutama yang nak save budget  yang berminat nak booking kak zaza untuk make up (tak kisah wedding atau dinner) atau berniat nak sewa baju pengantin, korang boleh la pm inbox fb kak zaza atau pm chatbox ak.
bayaran dia murah je.
*bak kata kak zaza: harga kawan2 je.

kak zaza dan baby perempuannnya yang comel (aish).


Thursday, July 12, 2012

masa untuk berenang.


bulan ramadhan makin menghampiri kita.
tapi swimming pool pun ak tak jejak2 lagi.
dah lama tak jejak kaki kat swimming pool oii.
*eh tak. tahun lepas baru kena rendam dengan sepupu kecik ak dalam swimming pool. dah tu semua nak panjat atas belakang ak, mana la ak tak terendam dalam kolam tu. budak2 tu memang pembuli ak yang tegar. keh3.


ni la tempat ak selalu berenang masa zaman sekolah dulu. rindunya!

nak kata ak terer berenang tu takde la.
tapi taw la sket2 nak mengapungkan badan ak kat dalam kolam tu.
first time ak belajar berenang masa kat mrsm.
mrsm ak ade kolam renang.

so, masa waktu pj, kita orang divide by gender la.
contohnya minggu ni, laki main sukan padang, perempuan pergi berenang dan minggu seterusnya turn laki pulak berenang, perempuan bersukan kat padang.

kelas pj kita orang selalunya pagi.
so, kelas berenang pun waktu pagi la.
kita orang memang kena pakai swimming suit.
nak pakai t-shirt boleh, tapi kena get ready la kalau tetiba t-shirt kau menggelembung dalam kolam tu. haha.
sebab tu la kena pakai baju yang tight. kalau tak nak pakai swimming suit takpe, tapi kena pakai baju yang tight la untuk mengelakkan baju daripada menggelembung.

lepas siap berenang, nak salin baju apa semua, baru perasan belakang badan dah berbelang! 
yela. paham2 je la swimming pool tu tak berbumbung, pakai pulak swimming suit memang kena direct la dengan pancaran matahari. hihi.
tapi sekejap je jadi mak belang tu.
takde la sampai berbulan2 kan.

*esok berenang jom.







comel macam kucing.



ak tak mampu nak tengok pembunuhan kucing walaupun movie sekalipun.
ak tengok kucing yang mati tepi jalan pun dah sebak.
perasaan apa ni?



Sunday, July 8, 2012

kudrat perempuan.


sebab kesian punya pasal, ak pun lupa yang ak ni perempuan.
kesian tengok abang katering angkat air minuman dalam tong yang gedabak besar tu.
lagi2 abang tu keding je.
ak memang nak tolong dia angkat.
tapi dia bersungguh melarang ak dengan kawan ak yang lagi sorang tu.

ak tengok dia angkat air minuman tu sampai muka dia pun dah bertukar jadi merah.
oo okay paham. tong tu memang berat nak mampus.
boleh jatuh peranakan ak kalau ak tolong dia tadi.

selamat peranakan ak.

Friday, July 6, 2012

mak ak pun macam tu jugak ke nanti?


pagi tadi, ak, farah, wani sempat pergi majlis akad nikah kakak lia kat pj.
lepas semua dah selesai, photographer record video ucapan mak lia untuk pasangan pengantin terutama untuk anak perempuan dia.
first nak buat ucapan tu pun, mak lia dah mula sebak.
waa, masa tu semua jadi senyap.
ak yang duduk depan mak lia tu pun dah mula rasa sebak jugak. terus ak pusing pandang tempat lain sebab ak risau betul kalau air mata ak pun tumpah sama.

masa tu, ak mula terpikir,
mak ak pun macam ni jugak ke bila ak dah sah jadi isteri orang? 
ak pantang betul bila tengok mak ak nanges. nanti ak pun nanges sama :'(
haih. tetiba rasa rindu kat ma.





Thursday, July 5, 2012

bulan stephen chaw.


merenung bulan mengambang memang kegemaran ak.
tapi minggu ni ak selalu lupa nak renung bulan disebabkan penangan stephen chaw!
abes semua cerita stephen chaw yang dulu2, kami selongkar.

*malam2 ak malas nak keluar.
berkurung dalam bilik. bosan. layan movie stephen chaw. heh.

Wednesday, July 4, 2012

budak kesayangan.


sengsara jugak bila dah jadi kesayangan semua pihak.
sengsara jugak bila dicop "budak pandai".
sengsara jugak kalau jadi "orang harapan" semua pihak.
sengsara jugak kalau jadi baik sangat.
sengsara jugak kalau nak jaga hati semua pihak.

*korang cakap ak tabah. tapi korang tak tahu bila hati ak menangis.

Monday, July 2, 2012

makcik yang tak sedar diri.


tengah hari tadi bertalu-talu ak terima berita yang tak disangka2.
serabut. tu je yang ak boleh luahkan.
tidur dalam kepenatan, keserabutan. lepas tu, bangun2 kepala rasa macam nak pecah.
ok ak demam rupanya.
patut la dalam bas semalam, ak rasa pening macam nak muntah, tak boleh tidur.
rupanya hari ni ak nak demam.

ak serabut dengan perangai manusia yang tak berapa nak manusia.
kau dah laga2 kan mak mertua kau dengan ipar duai kau, lepas abes semua dah berpecah belah, kau nak buat angin puting beliung pulak dalam family ak?!
jadah apa?
apa pesen manusia. kau baru je bergelar "hajah", tapi kau masih dengan perangai buruk kau?
tak malu dengan tuhan ke makcik?
cara kau macam kau nak hidup lama kat dunia ni kan.
memang Allah jadikan kau untuk jadi batu api pun kat muka bumi ni.

ya Allah, petunjuk apa yang Kau nak bagi ni ya Allah?
ak redha dengan ujianMu ya Allah.
gantikanlah keredhaan ak ini dengan ganjaran pahalaMu ya Allah.. amin.

Wednesday, June 27, 2012

2012 tahun migrain.


gastrik, migrain datang menyerang sekaligus.
gastrik perkara biasa untuk ak.
losyen mustajab dah jadi peneman setia ak.
tapi migrain.. dah lama tak kena.
masa zaman sekolah rendah dulu memang migrain ak tahap kritikal.
tapi bila masuk zaman sekolah menengah, migrain hilang macam tu je.

haa, untuk tahun 2012 ni, makin kerap la pulak migrain ak ni datang.
bila migrain datang menyerang, ak buat2 aktif.
konon larat la nak main boling.
*skill ajaib ak pun tak menjadi semalam. main boling langsung takde nikmat. kurang kegembiraan.

oh malam ni kelik klate.
farah, shima jangan rindu ak ek.
makan berdua je la korang minggu ni.
ok bai!

Tuesday, June 26, 2012

boling!


am i cute??



hari ni rasa nak berboling.
okay gurls. kita berboling ye hari ni.
alang2 nak keluar beli barang, cari kerja, aktiviti berboling harus diselit untuk hari ni.

dan. k.ally sayang! selamat hari kejadian. jangan sedih2 ok. jangan mengharap pada benda yang belum pasti.
abaikan dia. balik raub, cuba asingkan diri dari dia. bagi dia sedar diri sikit!



*alhamdulillah. setiap kesulitan, ade kemudahan. percaya pada kun fayakun Dia.






Monday, June 25, 2012

semakin rajin.


bahagia betul dapat hostel yang biliknya setiap satu lengkap dengan ampaian.
haa ni yang ak rajin nak basuh baju hari2 ni.
kalau sebelum ni, mesin je yang tolong basuh baju ak.
bukan malas tapi sebab ampaian jauh sikit dari bilik ak.
jadi, kalau nak basuh baju, baik ak kumpul semua baju dan basuh semua sekali.
bila koleksi baju yang perlu dibasuh bertimbun, maka kemalasan berganda2. bila malas, maka mesin basuh la ak akan serbu.

tapi bilik ak je yang pelik, ampaian dia kat luar balkoni bilik ak.
nak sidai baju kena pakai baju lengkap.
kalau bilik lain, semuanya kat tengah2 koridor ni.
dan paling ak pelik, asal la takde pintu balkoni untuk bilik ak? tingkap ade. tapi pintunya takde.
kalau nak keluar kat balkoni tu, kena main pusing2.
haih. nak je ak lompat ikut tingkap bila nak sidai baju.
tapi2..
bilik ak mengadap jalan utama.
kalau bilik ak mengadap blok lain, takpe la jugak ak nak main lompat2. haha.


*sejak dua menjak ni, ak rasa blog ak dah jadi diari. serius dah macam diari.

Sunday, June 24, 2012

pelik.


alhamdulillah siap kemas bilik kat 5th
disebabkan ak paling awal masuk bilik ni, makanya ak la yang kemas semua. siap mop lagi.
ak lagi suka kemas sorang2 kot.
cepat sket siap.

bilik ni luas. siap boleh buat solat berjemaah kot.
masih belajar untuk menyesuaikan diri kat sini.
kawasan hostel ni agak terbukak.
nak pergi toilet pakai tuala je pun, rasa pelik. serius pelik.

tapi ok la stay kat sini.
shima siap cakap menyesal tak mintak 5th dari dulu.

bila dah siap kemas, mandi kali kedua, tetiba rasa lapar.
ok perut perlu diisi.

Saturday, June 23, 2012

james bond.


alhamdulillah selesai pindah barang kat kolej 5.
tapi malam ni still tidur kat 4th dengan budak2 ni:

aimi. k.ally. budak kecik.
bebudak bilik james bond B007 2011/2012.


pagi esok aimi nak berangkat ke kota tinggi, johor. praktikal kat sana.
*tetiba teringat waktu ak praktikal kat kluang, johor tahun lepas*
k.ally pun dah nak pindah umah sewa dia kat pantai permai. k.ally pun praktikal kat pantai dalam.

terima kasih k.ally dan aimi sebab sanggup angkut barang ikin yang saaangaaat banyak.
*serius banyak*
rasa macam nak pengsan.
tapi alhamdulillah dapat 1st floor so tak payah la kami bersusah payah naik tangga.

lepas siap angkut barang, pergi uitm shah alam pulak sebab teman k.ally pergi jumpa bakal adik ipar dia. *kan k.ally? hehe. okay ikin gurau :P*
sampai shah alam, terus singgah restoran iskandar nasi kandar.
wah, sodaapppnya kari dia!

sampai bilik james bond pukul 5.45 ptg.
solat asar. terus pengsan.


*heh. dah macam diari je blog ak ni.

Friday, June 22, 2012

ya Allah. izinkan ak grad tahun ni.


dah siap isi borang nak grad.
tapi macam ni pulak jadinya.
tak sangka sampai boleh gagal.

betul kata shima.
ak lupa, kalau Dia izinkan, memang ak akan grad tahun ni.
ye keizinan dari Allah...

perancangan.



alhamdulillah. hari ni last payyyyperrrrrr... last payyyyyyperrrrr. *gaya ah chai*
kalau takde aral, ak akan grad tahun ni. insyaAllah.
macam biasa la kan. abes je belajar, semua nak cakap pasal kawen.
kawen tu memang dah ade dalam list pun.
tapi sebelum tu, perancangan lepas grad kena susun dulu bai.
kau nak sambung ke. kau nak kerja ke.
kawen aje yang korang pikir. ish3.

oh ok. tutup cerita yang agak serius ni.
kita masuk cerita yang kurang serius----> kegemaran ak yang baru. photographer bidan terjun.
dan jenis ak, ak suka cari lighting tambahan bila nak snap gambar. baru nampak 'cahaya keimanan' gambar tu ye adik2.

bila dslr dah ada dalam tangan ak: inilah hasilnya...


.gambar yang paling ak suka.
.cahaya keimanan tu yang mahal.




masa ni ada 2 budak laki naik motor lalu dan tegur bebudak ni, kenapa berdiri kat tengah2 border tu?
lepas tu, baru dorang perasan ak dengan dslr kat sebelah jalan tu tengah snap gambar dengan gaya yang agak 'profesional'. 
terus dorang pecut motor. malu kot. haha. 




budak biotek dan 'big kl'.
*nurin dah cabut balik pagi tadi. agak terasa bila dia takde. sebab nurin pun terer cari angle yang cantik*




gambar banyak. sangat banyak. sampai beratus.
tak larat nak upload.
kalau ak rajin, ak upload. sekian.