Thursday, February 10, 2011

~haji bakhil zaman moden~

salam.

adik laki ak dianiaya??
ase cam nak balik kelantan ari ni jugak...sobs.

adik ak dah keje dengan hamba Allah ni hampir 2 bulan kat sebuah shopping complex yang terbesar di kelantan.
dia budak lepasan spm.
dia cakap daripada dok tanam anggur kat rumah, lagi baik kalu dia cari duit. dapat jugak hasilnya.

masalahnya ialah sampai sekarang dia tak dapat gaji~!
jadah ape keje macam nak mati tapi tak dapat gaji.
siyes sangat penat keje dengan hamba Allah ni.
ye la kat shopping complex kan ramai makhluk.
memang tak cukup tangan adik ak layan customer.
ak balik baru-baru ni pun kena curik-curik jumpa adik ak tyme dia break untuk semayang.
cuba bayang adik sendiri pun kena curik-curik untuk jumpa~!
sangat sedih...

ak taw kami ade pertalian saudara dengan hamba Allah ni.
tapi perlu ke buat adik ak cam hamba abdi dia?? perlu ke?
dunia sekarang semua benda nak pakai duit.
ko masuk jamban nak berak pun kena bayar.

haji bakhil zaman moden. semua benda dia nak berkira.
dengan anak sendiri pun camtu.
patut la semua anak dia lari kl, carik keje kat sini.

awak tu dah tua. kumpul duit banyak-banyak pun, bukan boleh bawak masuk dalam liang lahad.
bukan boleh tolong awak untuk tempah syurga.
tiap-tiap hari dok bagi syarahan agama kat orang TAPI...
diri sendiri pun masih belum sempurna.
duit dah bertimbun, badan pun masih sihat walafiat tapi belum terbuka hati untuk mengerjakan haji. semoga Allah buka hati kamu sebelum kamu pergi mengahadap Dia. amin.

mungkin ade hikmah untuk adik ak di sebalik kejadian ni.
semoga dia makin matang dalam mengharungi dugaan hidup ni...
abe, be strong~!

9 comments:

cik_paan said...

tak suh ayah ko sound pak cik bakhil tu...
sian beb, adik ko!!

Bijen M. said...

Ya Allah.
Matikanlah kami dalam keadaan miskin.
Sebab orang miskin masuk syurga lebih awal dari orang kaya sebab orang kaya banyak harta nak kena hisab.

Raji berkata said...

huhu adik aku pun sekarang bekerja dgn pak cik aku
tapi beselah mcm volunteer je ak tgk
tpi inshaAllah msti satu hari nnti bler dia dh benti kje nk smbung blajar mngkin akan dpt juga gaji ;D
there is nothing free in this world

buDAK keCIK said...

paan: bior je la... mgkin bley mematangkan lg adk ak. lg bgs =)

bijen. M: org kaya sgt khusyuk kejar harta dunia tp soal akhirat tolak tepi... masyaAllah

raji: btul2. mne ade bnda free dlm dunia ni... adeyh

izzad b* said...

org p haji xdpt hidayah mungkin....
saman jer :)

naz said...

saya cuba elak terjerumus kelak kalau jadi kaya lah hahahaha

mie said...

eh!!
keje apa yang xbergaji ni..
xpatut xpatut

buDAK keCIK said...

izzad b*: btul la kot. msh x dpt hidayah... ruginya

naz: bgs2. jd la org kaya yg dermawan. hee

mie: keje kt food corner... letih keje cam2 sbb kite kna serve mknn kt customer. kt shopping complex plk tu, msti la ramai makhluk2 nya...

adrinaqamarina said...

haish sabar je laaa. amek hak orang tu,. tak baek betol~