Wednesday, January 26, 2011

~erk. jual air mani?~

salam.

okeyh. tajuk entry kali ni bakal mencetuskan kontroversi. wahaha.
jual air mani? apekah?
oit2. ni air mani binatang okeyh.
ak ulang, AIR MANI BINATANG~! bukan manusia punya.


sem ni ak ade amek subjek animal biotech.
kami diajar pasal artificial insemination (AI) of animal. NOT for human.
nama pun ANIMAL BIOTECHNOLOGY.
ia merangkumi cara-cara untuk mendapatkan air mani daripada baka yang boleh menghasilkan trait yang baik.
contohnya macam lembu yang besar gedabak ni. siyes besar giler lembu nih.
saiznya amat luar biasa daripada lembu-lembu yang biasa kita tengok kat kampung kita.


sebab?
kerana baka ini datang dari luar negara.
so, kalu kita nak baka lembu yang besar gedabak macam ni, kita boleh beli je air mani lembu ni daripada sana.
tak perlu nak susah-susah import lembu besar gedabak ni datang malaysia. kan kan.
lagi mudah.

bila dah dapat beli air mani tu, kita senyawakan je la air mani tu dengan telur daripada lembu malaysia.
bila dah jadi embryo, kita transfer embryo tu ke badan ibu tumpang atau lebih dikenali sebagai surrogate mother.
maaflah. ak ni dari tingkatan satu sampai sekarang belajar bio in english okeyh.
first batch kot yang belajar science & math in english.
so, agak janggal nak guna perkataan ibu tumpang tu. aigoo.

dan kami juga diajar cara-cara untuk mengumpul air mani.
cara yang paling ak ingat ialah dengan menggunakan sponge bob. eh silap. guna sponge.
cara ni paling terkesan di hati ak. cewahh.
sebab?
kerana bila kita dah dapat air mani tu, kita kena absorb air mani dengan sponge.
lepas tu, kita kena perah sponge tu untuk dapatkan air mani tersebut.
erk. lepas ni, tiap-tiap hari ak kena makan nasi dengan sudu garpu. geli weyh~!
tapi cara ni merupakan cara lama dan yang paling tak sesuai.
sebab?
kerana bila kita perah sponge tu sekuat hati, konpem la sperm-sperm yang lincah itu akan mati.

tapi zaman sekarang dah makin advance.
ade yang guna elektrik je untuk stimulate binatang tu keluarkan air mani.
tapi kita kena guna voltan yang rendah je la, around 30 volts.
kalu guna voltan yang tinggi, konpem la air mani pun tak dapat.
ye la, kalu binatang tu mati, camne nak dapatkan bekalan air mani. ye dok??

sebenarnya ade banyak lagi cara. tapi.................


cam segan je nak cakap lebih-lebih.


kalu korang nak taw lebih-lebih, jom ikut ak masuk kelas animal biotechnology.
konpem korang teruja nak tadah telinga pasal lecture ni.
nak-nak yang lelaki...

7 comments:

hans said...

fuh
zaman dlu guna sponge?
gila geli
hahahaha

Vote Hans Bernombor 10 Diruangan Komen

cik_paan said...

hahahahahaha....
dah lah kelas tu sejuk nak mati
(motip?)

buDAK keCIK said...

hans: anda mau cuba?? kehkeh

cik paan: erk. ye. klas tu agak sejuk. tp xde smpai nk mati. cuba kerap mmbuang je. wahaha.

mie said...

uihh!!
siap de teknik2 lagi..
gue nak gi beli la
ehheee

buDAK keCIK said...

mie: lu nk bli yg mne? ke nk try yg elektrik tu?? mmuuaahaha

oit2. teknik ni utk binatang la. kalu lu nk try pn boleyh. tp jgn slhkan ak kalu jd pape kt lu. kehkeh

♥ p a A n i ♥ said...

blogwalking! :)

Raji berkata said...

wahhh malu betul..
selamat aku xamik course nih
hahaha