Saturday, December 31, 2011

pictures can paint a thousand words.

penutup untuk tahun 2011~

lokasi: taman tasik perdana
tema: baju kurung atau jubah



gambar ni paling cantik *dah macam dunia alice in wonderland*



aksi berterabur kami. huahua.



gadis berjubah diapit oleh gadis berbaju kurung. ahah!



okay payung biru tu cik paan punya. *gigih ni dia siap bawak payung tu*




air terjun yang tak berapa nak terjun. heh.



muka cuak k.ally bila dengan kuda. dia terjerit-jerit nak sentuh kepala kuda. huahua.



k.husna. cik paan. aimi. k.ally
mereka masih single kecuali k.ally yang dalam open relationship (hehe)
siapa yang berkenan, please do inbox me later.
*kak husna tu demand sikit sebab dia nak muka orang yang macam shahid kapoor. hee.
**kata aimi, dia mahu orang yang sangat tinggi dan putih. tehee.



dapat gambar pokok pun jadi la.



cik paan si tukang photographer. kalau dia snap memang terbaik dari ladang. kalau sesiapa nak import dia untuk wedding korang, jangan segan-segan untuk tampil ke hadapan. huahua



cik paan dan ak. cik paan memang sangat FOTOGENIK!
*k.ally pun fotogenik kot. jeles ak. macam mana la nak jadi fotogenik ni? musykil ak. wehee.



akhirnya dapat jugak snap gambar kami berlima.



bentuk hati dihadiahkan khas untuk k.husna yang bakal meninggalkan kami. tahun 2012 merupakan dunia baru untuk beliau yang bakal menempuhi alam pekerjaan. :))
semoga berjaya k.husna!!



*gambar-gambar ni semua daripada kuasa dslr versi fon ok. wah! ak sangat bangga dengan fon sony ericsson k.ally.

Friday, December 30, 2011

pedoman hidup.



yes. the past can hurt. but the way I see it, you can either RUN from it or LEARN from it. (the lion king)

*and I choose to LEARN from it.





and even I can learn from 'them' too. no woes!

Thursday, December 29, 2011

puteri kayangan.



nik nurin batrisha (esha) *dia sangat bangga dengan gigi dia*

esha anak pakcik ak.
perangai sebijik macam pakcik ak: nakal. tehee.
rindu dengan esha sebab dia banyak mulut.
kalau ak call ibu dia, mesti dia nak cakap gak: "k.kin. k.kin. esha kan ada banyak lipstick". ngahaha.
budak ni memang gila make up sikit.
pantang nampak orang make-up. mesti dia pun nak join gak.
dan esha ni jugak la yang rendam ak dalam swimming pool. bhahaaha.

*cik fiq vertigo! rindu la nak mandi kolam dengan kamu dan budak ni.
serius rindu.




nik nurin faqihah (qihah) *alolo. comeinya dia pakai tudung*

qihah adik esha.
masa qihah kecik, esha selalu buli dia.
dan sekarang giliran qihah pulak buli kakak dia.
sampai nanges2 si esha.
*pandai la pulak si qihah ni nak balas dendam kat kakak dia* keh3.

ak pernah jaga qihah masa dia umur 10 bulan kot.
sebab abah dia main badminton sampai lewat malam. *pakcik ak ni memang gila badminton*
ibu dia pulak kena shif malam masa tu. *makcik ak nurse*
so, malam tu qihah tidur dengan ak.
ibu dia dah pesan, qihah ni nak tidur kena letak banyak bantal sebab dia tidur ganas.
silap haribulan, boleh jatuh katil budak ni.
so, ak ikut je la kata ibu dia.
tapi malangnya qihah memang jatuh dari katil tyme dia tidur dengan ak.
sedar-sedar je, qihah dah nanges sebelah katil. *nasib ak tak tidur mati*
alhamdulillah, ada bantal jatuh sekali dengan dia.
so, takde la sampai lebam budak qihah ni. *nasib baik*


*nanti k.kin abes exam, k.kin pergi rumah kamu ea.

**pakcik ak ada beli jubah la dari mesir. so, haruslah tuntut dari dia. wee~~

Wednesday, December 28, 2011

privasi terganggu.

pagi-pagi dah spoil mood ak!
kalau nak renovate toilet kasi up sampai jadi eksklusif sekali pun, boleh tak tunggu cuti sem??

sekali dorang dah masuk toilet tu, sampai petang nanti la dorang berkampung dalam tu.
susah la macam ni.
mana nak mandi, mana nak basuh baju, mana nak buang air.

dan yang buat kerja tu adalah INDONESIAN!
kalau dorang, memang ak susah sikit nak percaya.
*memang langsung tak boleh percaya pun*

dah la masuk toilet main serbu macam tu je.
eh hello. kau masuk toilet perempuan kot. bukannya toilet lelaki.
hormat la sikit privasi orang perempuan.






dan seminggu jugak hidup ak tak tenang.

Tuesday, December 27, 2011

terima kasih :)

terima kasih untuk mokte (baca:rambutan)
ak terharu ni sebab dia ingat buah feveret ak.
*i need tissue please*

dan terima kasih sebab mengingatkan ak kepada tuhan.
sekurang-kurangnya kita tak lagho dari Dia.



Sunday, December 25, 2011

penyayang.

ini kisah sepupu ak, abe syahril; abang kepada chong. (kalau korang pengikut setia blog ak, korang taw siapa chong).
abe syahril ni pun pencinta kucing macam ak.

pernah satu hari tu, dia naik motor.
tiba-tiba dia terlanggar kucing yang sedang melintas jalan.
dia sanggup berhenti tepi jalan untuk tengok kondisi kucing tu.
tapi sayangnya, kucing tu mati.

disebabkan hatinya tersangat la sayang kucing, maka dia ambik bangkai kucing tersebut dan diletaknya dalam bakul motor.
dia tak sanggup tengok bangkai kucing tu bergelimpangan di tepi jalan.
maka, dia berniat untuk tanam kucing tu.






mama dia pesan, takut-takut orang sekeliling ingat dia tanam janin la pulak.
tapi abe syahril tak peduli sebab dia rasa bersalah dengan kucing tu.
berani buat, berani tanggung.

wah!! abe syahril ni penyayang jugak ek.
untung la awek rusia tu dapat dia.
(yep! awek dia russian tu. taste dia kemain tinggi. patot la susah bebeno dia nak dapat awek malaysian. rupanya hati dia untuk russian. tapi lelaki kan, apedehal kalau kawen lambat pun)


*bagi ak, bila dia dah sayang kucing (binatang), maknanya dia memang penyayang.
tak payah tunjuk sifat penyayang dia pun, ak dah taw.

Thursday, December 22, 2011

kakak ayu!




wah! hari ni ada budak panggil ak: KAKAK AYU! *sambil buat peace*
kakak terharu la adik.
adik ni macam taw-taw je kakak tengah sedih.
*tapi budak selalunya jujur kan :)

syukur ya Allah kerana Kau hadirkan budak tersebut untuk menggantikan rasa sedih ak dengan rasa yang bahagia.
alhamdulillah...

pa. rindu!!



papa kesayangan bersama dengan cucu saudara kesayangan beliau.
*cucu kandung takde lagi. harap maklum*

pa suka sangat layan budak. baby aish ni pun, pa siap beli gaun pink lagi. *ok jeles*
NAK PAKAI GAUN JUGAK PA!


sebenarnya ak tengah rindukan ayah ak.
ak taw ayah ak pun rindukan ak.
ala, biasa la lelaki.
bukannya senang nak tengok dorang ekpsresikan perasaan dorang. huhu.

takpe2.
hakikatnya kakak memang rindukan pa pun...

Wednesday, December 21, 2011

muka kaunter pertanyaan.

bukan main lagi ak fokus tyme jalan kaki balik kolej.
tiba-tiba ada orang perlahankan kenderaan dia kat sebelah ak.
gaya dia perlahankan kereta macam nak kidnap ak je.
serius cuak tyme tu.
dah la dua orang lelaki dalam kereta tu. *lagi la cuak*

tapi rupanya dorang nak tanya masjid um kat mana.
sejuk la jugak ak dengar kan.
*tapi manusia zaman sekarang bukannya boleh percaya pun. still kena berhati-hati even muka nampak macam suci gila*



sebenarnya ak pun pelik.
minggu ni dah berapa juta kali orang asyik tanya ak jalan-jalan kat um.
muka ak ni dah macam kaunter pertanyaan gamaknya.

Tuesday, December 20, 2011

terbongkang tidur.

macam mana perasaan kau kalau kau tengah syiok tidur sebab qadha tidur yang terbengkalai semalaman, tiba-tiba datang orang ketuk pintu bilik kau sebab semata-mata nak check tilam?




*nasib ak tak bertukar jadi raksasa macam ni*


jangan bimbang pakcik.
kami orang pertama pergi ambik tilam baru kat pejabat kolej.
*walaupun hakikat sebenarnya rumate2 ak yang gorgeous tolong angkut tilam ak sekali sebab tyme tu ak takde kat kolej disebabkan perasaan merajuk yang menebal terhadap wifi kolej*



haih! ikutkan hati, ak rasa macam nak biarkan je dorang dok jerit-jerit kat luar bilik ak ni.
ok fine! dorang ada kunci pendua la.
memang patut ak terjun katil pastu bukak pintu sebelum dorang rempuh pintu bilik ak, tengok ak terbongkang tidur.
malu woi!!

Saturday, December 17, 2011

win-win situation.


puas hati bila segalanya terbongkar.
tiada lagi teka-teki.
win-win situation :)




kagum. cara kamu. terharu.
lain dari yang lain.
terima kasih.







Friday, December 16, 2011

minggu zombi.



alhamdulillah. ak berjaya keluar dari minggu zombi.
*minggu zombi merupakan minggu ak untuk stay up. nasib baik tak subuh dinosaur je*

lab report-done.
test-done.
presentation- done. *oops. ada satu lagi la yg belum. takpe. yg tu senang je*
final exam? is around the corner!! gulp!

semoga berjaya kawan.

Thursday, December 15, 2011

tengok gaya. sah. memang kau pun.


ak rasa ak tahu kau siapa.
hati ak kata memang kau pun.
*ceh, confident abes*


tengok gaya pun dah tahu kau siapa.
boleh tak kau serah diri je.
jangan buat ak tertanya-tanya la.
haih!



Sunday, December 11, 2011

ak memang 'mama' paling rock pun.



time ni ak jadi babysitter terjun.
maklum la ibu dia keje.
jadi kami (ak dan makcik2 gorgeous dia)culik budak ensem ni pergi sogo.

ak yang tolak stroller dia.
ak yang bagi dia susu botol.
dan sangat mudah kalau nak tidurkan baby zhafran ni.

ak ni anak sulung.
maknanya kalau ak nak main dengan baby, ak main dengan anak sepupu ak je.
anak sepupu ak ramai.
oleh itu, boleh la jugak nak merasa main dengan baby.
ak suka cium rambut baby sebab bau dia bau yang natural.
bau yang datang dari rahim ibu...


*ada orang kata baby zhaf ni anak ak. aiyak. punya la rock pemakaian ak time tu, t-shirt dengan jeans. macam tak sesuai je gaya untuk mak budak. hoho. mama rockers you!!




hint 2.


paham tak situasi dia bila kita penat-penat balik daripada lab, tiba-tiba AIR TAKDE??
dangggg.

nasib baik ak takde niat nak memerut.
haih!!
boleh tak bagi hint awal2 pasal ketiadaan air??
nanti boleh la ak bawak bantal, selimut segala bagai pergi tidur kat lab kan.
persediaan orang kata.
persediaan supaya hati tak kecewa. sekurang-kurangnya mental dan fizikal kita dah bersedia untuk menghadapi kesengsaraan ketiadaan air.



Thursday, December 8, 2011

hint.



kalau kau betul-betul sukakan orang itu, boleh tak kau cuba bagi hint sikit?
susah sangat ke nak bagi hint?
ak bukan nak suruh kau kapel pun.
cuma sebagai tanda.
nanti takde la kau dok bertepuk sebelah tangan je kan.
kot la dia pun nak tepuk tangan kau jugak kan.
untunglah.


Monday, December 5, 2011

rindu ombak. bukan ombak rindu.




ak rindu bunyi ombak.
ak rindu bau pantai.
nyaman. tenang.

pernah sekali ak duduk tepi pantai di kala senja.
sambil melihat bayang matahari terbenam.
cantik.
**mak ak tak pernah tahu ak pernah duduk tepi pantai di kala senja. memang nak kena bebel dengan dia kalau dia tahu. huahua. ma, maaf ya. sekali untuk seumur hidup. janji.

ak boleh rindu dengan ombak sebab semua orang dok berlumba cakap pasal ombak rindu!
bukan ak tak nak tengok filem ombak rindu tu.
cuma ak terkilan sebab watak izzah telah dibawa oleh MAYA KARIN!
hoi, watak izzah dalam novel ombak rindu terSANGAT MUDA okay.
bukannya tua terang tang tang macam si maya karin ni. haila.
abes tercemar watak izzah yang digambarkan seorang gadis belasan.

semua orang dok gila berpusu-pusu pergi wayang tengok ombak rindu.
ak dok gila merindui ombak pantai.


***filem ombak rindu akan ditayangkan di channel astro prima @ tv3 untuk tahun depan sempena musim perayaan aidilfitri. tengok la kalau tak percaya. harhar.


Wednesday, November 30, 2011

dah macam kena ubat bius.



sampai satu fasa, ak tak akan rasa apa-apa.
memang dah macam kena ubat bius.
takde perasaan langsung.

ikut suka kau la kau nak buat apa pun.
ak dah takde perasaan.
sakit, sedih, gembira, marah, malu, takut. semua dah hilang.



pendek kata: AK MALAS NAK LAYAN!



Saturday, November 26, 2011

jodoh. sah. kita akan bersatu.

dah lama kau bertapak dalam hati ak.
dah tiba masanya untuk kau keluar.
kerana ak ingin penuhkan ruangan hati ak untuk Tuhan.

mulai saat ini, ak harus lupakan masa yang lalu.
hargai masa yang sedang berlaku dan bersedia untuk melalui masa yang bakal belaku.
salam maal hijrah.




*kau. ak hargai. terima kasih.
**jodoh. sah. kita akan bersatu.


salam.

Friday, November 25, 2011

lelaki bermulut manis macam player!



kawan laki ak si A, nak tanya ak soalan. tapi dia malu, dia suruh kawan laki ak si B tanya ak soalan tu.

soalan mereka: perlu ke ayat jiwang kalau nak tackle perempuan?

pheww. berpeluh ak nak jawab. sebab ak memang kurang pengalaman kalau bab cenggini. eh kurang ke atau memang takde? tehee.

jawapan ak:

kalau kau betul-betul nak tackle perempuan tu, tak perlu la kau nak berjiwang bagai ni. geli tahu. ni bukan zaman 80-an dulu yang nak pergi dating pun naik skuter yang gedabak besar tu. si perempuan pulak mesti pakai kain sempit, duduk ayu je sambil pakai payung. comel!

tapi...
ini zaman dah banyak berubah.
manusia pun ikut sama berubah mengikut peredaran zaman.

ak rasa perempuan zaman sekarang dah tak perlukan ayat jiwang untuk cairkan hati kami. cukup la kalau kamu kaum lelaki jadi diri kamu yang sebenar. tak payah nak berlakon jadi orang yang romantik. konon nak berlakon berjiwa romantik, tapi lakonan keras macam kayu. tak ke haru kalau kami gelakkan kau depan khalayak ramai. sudahnya kau yang dapat malu! tolong la. ayat jiwang tu menandakan kau bermulut manis. macam player pun ada. heh!



** tak sangka si A dan si B tu beria dok bertekak pasal perempuan. yang si A kata ayat jiwang adalah sangat perlu. si B sebaliknya. ehem. ke kau nak korek rahsia diri ak ni? keh3. okay ak dah terperasan.

takpe. ak dah bagi jawapan mengikut pandangan ak. harap kejayaan akan menyebelahi kamu berdua dalam mencuri hati perempuan tersebut. :DD

Thursday, November 24, 2011

kau hero pujaan.



kenapa la kau manja sangat ni zombi??
sebab manja kau la, ak sedang menahan rindu tahu.
serius rindu. ak tak tipu ni.

Wednesday, November 23, 2011

sopan dan bertamadun.

sekarang ak dah tahu.
bila online fb sampai lewat malam, ramai gila lelaki kesepian.
ada senior ak yang tak pernah ak bermimpi nak chat dengan dia, tetiba muncul hantar ikon :)
ak malas nak layan. ak teruskan kerja ak.

lagi sekali dia hantar ikon :)
ak ni jenis orang yang sopan dan bertamadun.
oleh itu, ak hantar ikon =p
lepas 30 minit kemudian, dia hantar ikon :) lagi. tak puas hati gamaknya. sebab ak sopan sangat.

tindakan ak?
terus offline. ngahaha.
sopan la tu kan.

Tuesday, November 22, 2011

karut.



perlu ke asyik ingat dia je? gaya macam ak takde keje lain asyik ingat dia. tolong la. jangan bagi harapan. dia bukan ingat kau pun.

ehem. apa makna dengan jam 11.11? betul ke masa tu menunjukkan ada orang ingat kita?

ahah! karut semata. ni semua gara-gara terpengaruh dengan cerita korea rumate ak.

Sunday, November 20, 2011

baju cantik tarik perhatian orang. bahaya.


tak perlu la tengok ak sampai ternganga.
tutup mulut. nanti lalat masuk.

ak tahu baju ak cantik.
boleh buat tarian ballet lagi.
nasib baik ak tak buat step up je kat floor ak ni.

thanx fiq sebab belanja kak kin baju cantik ni.
baju tu terlampau cantik.
kalau ada angin sepoi-sepoi bahasa, baju ni mesti jadi kembang.
cantik sangat!
tapi segan la pulok nak pakai depan orang awam.
takut menarik perhatian orang.
kak kin lagi suka pakai kat dalam bilik je.
yang tengok pun perempuan je.
takde hal lah.



rindu sama kamu la cik fiq vertigo.

:'(



Saturday, November 19, 2011

broga hill. 191111.



broga hill 191111.
demi sunrise.


dalam pukul 4.15 kami gerak.
ak cakap pukul 4 pagi.
ala, macam tak biasa je dengan janji melayu.
ak memang sengaja pun cakap pukul 4 pagi.

sebelum ni dah pernah panjat gunung lambak.
tapi panjat bukit broga pun boleh pancit.
mungkin sebab dah lama tak jogging.
stamina kurang. huu.
lemak dah banyak terkumpul.
patut la rasa berat semacam je nak panjat bukit sebab angkut lemak sekali!

sampai sana, terkejut sebab ramai!!
fuiyyo. masing-masing dengan dslr.
ak kaget.
takpe. hantaran kawen saya nak dslr ea bang.

macam biasa. ak paling depan.
sebab perasaan teruja berlebihan.
suasana agak mencabar sebab keadaan masih gelap.
setiap kali nak jatuh, ak main sambar je apa yang ada kat depan ak.
tapi bila ada budak laki yang lead depan ak, ak cuba kawal dari sambar tangan dia.
cukup-cukup la dia jadi skandal ak.
nanti makin hebat pulak gosip dorang kat kaki bukit broga. haila.

kalau sebelum ni, kami panjat gunung lambak dalam pukul 8.30 pagi.
tapi kali ni demi sunrise, ak sanggup bangun pukul 2.30 pagi.
ak memang suka natural beauty.
sangat suka!!

alhamdulillah.
walaupun sampai kat puncak ke-3 je,
sunrise depan mata ak je.

tiada perkataan lain di bibir. SUBHANALLAH...

Thursday, November 17, 2011

bukan rupa. tapi stail.



i love you apek!!
ak tengok cara kau tangkap bola pun, hati ak dah cair tahu.

kau bukan hensem pun apek.
tapi sebab gaya kau.
kau memang stylo la apek.


ternyata.

ak bukan pandang rupa.
tapi ak pandang gaya.
harhar.



untuk bakal suami ak, ak pandang agama dia.



Wednesday, November 16, 2011

tanpa pretty coat, rasa macam telanjang.



rasa ayu je pakai plain maxi skirt.
*ceh. padahal tuan punya badan tak ayu pun. perasan je ayu.

tapi tanpa pretty coat (kain dalam), ak rasa ak telanjang tahu.
ak tak kisah korang nak kata ak kolot.
yang penting maruah ak masih terjaga.

Monday, November 14, 2011

pantai. malam. bulan.


berjalan di tepi pantai waktu malam.
sambil merenung bulan mengambang.
cantik!
hilang segala masalah. buat seketika.

Wednesday, November 2, 2011

chicken right?

prof meeha: what's your name?
ak: i'm syikin.
prof meeha: oh chicken.

kahkahkah *ada background orang gelak kat belakang. ciss.

ak: no prof. the pronunciation is she-keen.
prof meeha: oh ok chi-ken. chi-ken right?
ak: yeah... *redha je la.

ok prof meeha. chicken pun chicken la.
patut la laju aje dia ingat nama ak sebab tengok je ak ingat ayam.
oh lapar!

prof meeha tu memang dari India betul.
so, susah la nak betulkan sebutan dia.

dah tu yang malaysian ni, jadah nak panggil ak chicken?
heh!

Tuesday, November 1, 2011

asyik.

awak,
kalau dah tahu kaki sedang mengatur langkah,
mata tu pandang la depan.
jangan asyik sangat nak hai-hai bye-bye kat saya.
sampaikan tiang kat depan pun nyaris-nyaris awak cium.

ishk2.

Monday, October 31, 2011

malu selalu rugi.



ak bukan sombong tapi ak malu sebenarnya.
dan orang malu selalu rugi. *eh, ye ke??

dan ak memang tipikal perempuan timur.
malu pun ada batasnya cik adik.

Wednesday, October 26, 2011

soalan luar alam.

hampa. bila diri mahu libresse, tapi tidak ketemu.
terpaksa beli brand lain.


maaf jiwa tengah serabut. eh bukan kepala ke yang serabut? lantak la.
macam mana ni?
test ada 2.
test pertama ak suka sebab... ak punya suka la.
tapi test kedua ni?
ak agak soalan dia susah sebab dalam kelas pun lecturer ni suka sangat tanya soalan yang luar alam. haiyyo!

Tuesday, October 25, 2011

pertama kali jawab tag!

hari ni dalam sejarah sebab terbukak hati nak jawab tag. wohha!

tag ini dari kak maera yang comel..


nama penuh kamu?
Nur Asyikin Binti Aminuddin

sape kawan baik pertama kamu? sampai bila?
Amirah Hanim. kami mula berkawan dari darjah 1. dia sangat baik dan susah nak tengok dia marah. dia sentiasa senyum dan sentiasa cool. masa saya darjah 2, saya pindah balik Kelantan. tapi kami masih berbalas surat. sampai darjah 6, masing-masing busy dengan UPSR, kemudian terus lost contact. paling sedih, alamat dia pun terus hilang. facebook dia pun susah nak jumpa tahu. macam mana la dia sekarang? kat mana dia belajar sekarang? banyak persoalan yang timbul.

first love/monkey love?
rasanya monkey love takde. tapi kingkong love ade. wakaka.
okay. saya tipu. be serious budak kecik!
mode serius: alhamdulillah tak pernah rasa cinta monyet bagai ni. kakak sepupu saya selalu pesan, jangan terlibat dengan cinta selagi kita masih bergelar pelajar. sebab tu la bila ada je lelaki nak masuk line, saya terus potong line tersebut. ekeke. tapi skandal banyak you. nama pun skandal, rilek-rilek sudaa. :)

permainan kegemaran masa sekolah?
zero point! main lompat tali merupakan keutamaan saya waktu sekolah rendah. getah sentiasa ada dalam beg sekolah. tyme rehat je terus main. sanggup berlapar. hei, kalau dah excited sangat, lapar pun tak rasa. hee. punya la bangga kalau dapat melepasi tahap telinga kawan. konon tinggi la. tapi sekarang... okay saya dah kalah. saya ni paras-paras bahu awak je.

kenangan paling sweet masa sekolah rendah?
ada budak lelaki kelas sebelah masuk dalam kelas saya lepas tu buat announcement dalam kelas saya yang dia suka saya! walaweyh budak ni memang gila. padahal saya baru borak dengan dia tyme kami sama-sama ada meeting untuk librarian. sakit jiwa saya tyme tu sebab dia asyik kejar saya. tak tahu kenapa. walaupun dia good looking (chinese look kot), tapi saya tetap dengan prinsip saya. oh ya. saya ada terserempak dengan dia kat kb mall masa raya tahun lepas. saya tengok dia dan dia tengok saya. okay dia sangat tinggi! muka dia sama macam dulu. boleh tertukar dengan apek kat sebelah. mmuahaha.

sape orang paling kamu patut ucap terima kasih (for ur good life)?
pa dan ma saya. kalau nak tahu, masa ma mengandungkan saya, ma demam campak. dan doktor saspek saya bakal jadi cacat dan menasihatkan pa dan ma saya supaya gugurkan kandungan. tapi pa terus bagi semangat kat ma supaya kekalkan kandungan. pa kata, kalau cacat pun, semua ni anugerah Allah. pa dan ma redha. tup-tup, 7/4/1990 saya dilahirkan dengan sempurna. alhamdulillah... terima kasih pa, ma sebab sanggup terima kakak yang kononnya cacat. itu hanya ujian untuk pa dan ma yang baru pertama kali nak bergelar ibubapa. =)

sape insan yang paling kamu nak mintak maap?
cikgu sekolah rendah saya! sebab dulu saya benci sangat kat cikgu ni sebab dia sentiasa cari kesilapan saya. dia menghantui hidup saya. sampaikan saya berdendam dengan cikgu ni. tapi bila dah besar macam ni, saya rasa bodoh sebab berdendam dengan orang yang telah mengajar saya. T_T

kenapa kamu senyum?
bila kenangan 'itu' mula berlegar-legar dalam kepala. kenangan apa? rahsia =p

bila kamu kawen/or nak kawen?
kawen? tarikh kawen saya dah tercatat dalam tangan Allah. =)

perasaan kamu saat ini?
stress!! sebab minggu ni ada 2 test dan presentation slide pun kena buat minggu ni. huiyyo!
*tapi masih berlagak nak jawab tag ea.

kamu dapat ke semua yang kamu impikan? apa?
saya ada pa. saya ada ma. saya ada zura. saya ada abe. saya ada adib. ya Allah saya bersyukur kerana saya ada mereka. syukur alhamdulillah.

disebabkan saya masih belajar, oleh itu ada lagi perkara yang belum saya dapat...

sekian. salam.

Monday, October 24, 2011

senyum sorang-sorang.

kenangan itu.
sekali terbina, kekal terpahat dalam memori.
sudah tentu la kenangan manis.
kenangan yang mampu membuatkan ak tersenyum.

kenangan pahit? laju aje ak delete daripada kotak memori ak.
buat apa?
buat sakit hati!

Sunday, October 23, 2011

gaduh manja orang kata.


rindu.
betul la orang kata.
bila dah duduk depan mata, asyik nak gaduh je.
*mentang-mentang la nama ASYIKin. terlalu asyik pulak nak gaduh.
tapi bila dah jauh ni, sengsara pulak menahan rindu.

Thursday, October 20, 2011

tiga kata.


salam.

suka?
cinta?
sangat berbeza dari sudut ejaan dan makna.

kalau suka, mungkin kita suka tengok stail dia.
mungkin kita suka tengok dia gelak.
mungkin kita suka tengok dia cakap.
mungkin kita suka tengok dia bersin.
mungkin kita suka tengok rambut dia.
mungkin kita suka tengok muka dia.
mungkin kita suka tengok badan dia.
mungkin kita suka tengok punggung dia. *ni gaya macam stok-stok pervert je*

dan kalau cinta.. :D
perasaan tu terlalu sukar untuk difahami.
terlalu sukar untuk diekspresikan.
dan cinta ada banyak versi.
cinta terhadap Ilahi.
cinta terhadap Rasul.
cinta terhadap ibubapa.
cinta terhadap keluarga.
cinta terhadap kawan.
dan tidak terkecuali cinta terhadap pasangan kita.



tapi boleh ke perasaan suka bertukar kepada cinta?
dah kalau tiap-tiap hari kau dok renung budak bukan muhrim kau, boleh percaya ke kalau hati kau sedikit pun tak terusik.
hai tolong la jangan percaya dengan nafsu jahat.
syaitan laknatullah memang sentiasa tunggu peluang macam ni.
mungkin siang malam kau akan ingat dia.
nak makan pun takde selera.
mandi pun tak basah.
lepas tu mula la kau kata, "oh, i'm in love with you"

ak rasa perasaan macam ni datang daripada nafsu jahat.
kalau tak, tak akan ada yang jenis putus, lepas tu kapel dengan A.
lepas tu putus, kapel dengan B.
dan tak mustahil kalau mengikut urutan alpahabet, mungkin dari A sampai Z la kot dah pernah jadi kapel dia.
huiyyo. ada ke orang yang macam ni?
kalau la hati tu boleh dipegang, dah macam-macam parut tinggal kat situ agaknya.


ak rasa kalau betul dah ada bibit cinta kat seseorang, apa kata kau sorokkan dulu perasaan tu sampai kau rasa kau betul-betul ada niat nak kahwin dengan dia.

dan perkataan tiga kata tu (saya sayang awak) tak akan tercemar.
sebab tiga kata tu hanya untuk orang yang betul-betul dekat dengan kau.
dan paling penting untuk orang yang telah sah jadi hak kau :)


berbahagia la kamu dunia akhirat...

Tuesday, October 18, 2011

taik punya cicak.

salam.

pada satu malam yang sunyi dan sejuk.
ahah! kondisi yang paling sesuai untuk membuta dengan lena.
tanpa membuang masa walau seminit, ak panjat katil double-decker.
pakai stokin, tarik selimut pink. sedia untuk tidur.
*ceh, bab tidur laju aje.


tanpa diduga, setitik cecair jatuh atas muka ak.
pluupp.

kemudian, setitik lagi jatuh.
pluupp.

dan ak terus terjaga dari lena.
dalam keadaan mamai, ak pikir air hujan.
kemudian ak lap cecair tersebut dengan tangan kanan.
niat nak sambung tidur.

tapi ak mula berfikir dengan logik.
"eh air hujan. tingkap punya la jauh dari katil ak."
ak tilik tangan kanan. nampak warna cecair pelik.
ak bau.
BUSUK!

sah. TAIK CICAK!
taik punya cicak!
muka ak jadi tempat kumbahan dia.
nasib ak tak tidur ternganga tahu.
kalau tak, memang selamat terhadam dalam digestive system ak.



ini la nasib orang yang tidur katil double-decker.
tapi ak suka tidur tingkat paling atas.
sebab boleh tidur gaya bebas.

Saturday, October 15, 2011

stalker.

salam.

hai anonymous!
terima kasih kerana sudi jadi stalker ak di formspring.
dan ak sedar ak tidak bergerak sendiri.
ada mata yang memandang rupanya.
tapi mata yang negatif!

kalau tak puas hati dengan ak sila cakap depan-depan.
ak bukan jenis yang pandai bergusti. *wwe pun ak tak pernah tengok*
ak bukan jenis yang suka carik gaduh.
ak terima segala jenis kritikan.
ak bukan tinggal seorang diri di dunia ni.
kita hidup serumpun bukan?!


dan ada kemungkinan juga mungkin kawan ak sendiri yang menyamar jadi anonymous.
kawan makan kawan mungkin.
kau nampak je ak ni jenis yang 'gila'.
tapi sebenarnya ak sangat sensitif. full stop!

ak tahu ak tak ramai kawan lelaki.
hei hello, ak masih straight.
jangan bimbang. lesbian bukan gaya hidup ak.

dan ak selesa dengan status single.
kenapa? kau jeles?
lantak kau la!
ak tak pernah kisah pun.
tapi biasa la manusia.
tak pernah bersyukur.
orang lain ada itu, dia nak jugak yang itu.



dan klu untuk stalker ak:
dia memang budak coursemate ak!

bukti?
dia kenal skandal ak!
gila. semua benda dia tahu. ada stail la kau.
wa salute sama lu.
*gaya macam perempuan je stalker ak ni*
sebab ak rasa lelaki tak akan bertanya benda yang remeh.



welcome to my world again stalker!
dah lama kau tak muncul.
ak pun rindu gila-gila dengan kau sebenarnya.

Monday, October 10, 2011

perempuan yang berunsur tanah.

salam.

kat sini ak saje nak share mengenai perangai perempuan yang berunsur tanah.

tanah: anak pertama. kelima. kesembilan.

1) merendah diri, hormat dan patuh. setia serta rela berkorban.
ohho. ak setia ke? entah. takde pengalaman. ngahaha.

2) tidak cerewet, tidak meninggi diri, tidak sombong dan bukan seorang pemarah.
oh ak memang langsung tak cerewet nak-nak kalau bab makan. ak makan semua. tolak kayu dengan batu je. nak kata bukan seorang pemarah tu tak jugak. dan bila ada orang tanya kat formspring ak pasal nama pakwe ak yang bermula dengan huruf f, ak langsung tak marah. cuma semput je. alahai stalker ak. pakwe pun ak takde, tetiba dia yang lagi pakar daripada ak ni apa kes??

3) tenang diri, aman, dan memberi sokongan.
ak tenang ke? ak rasa jenis kelam kabut ade la. harhar. tapi kalau bab bagi sokongan tu boleh la. kawan baik ak memang suka kongsi masalah dia dengan ak sebab katanya ak selalu sokong dia.

4) tidak suka membantah atau membangkang.
haa, yang ni memang kena dengan diri ak. ak tak suka membantah sebab ak malas nak gaduh. dan ak malas nak buang masa dok bertengkar sampai meleret-leret. naik muak tahu!

5) berwatak manis, lemah lembut, bersih dan sentiasa menjaga kecantikan.
oh kalau ikutkan ak memang suka melawa. tapi kalau nak harapkan ak make-up, memang tak la. ak make up tyme event yang penting-penting je. tapi kalau pergi kelas ke, kalau keluar jalan-jalan ke, compact powder memang wajib. tapi lipstick memang tak akan ada dalam beg ak. yang ada hanya compact powder dan lip ice. lip ice pun ak akan pakai kalau ak ingat. haha.





Thursday, October 6, 2011

soal jodoh terserah pada mak ayah.

salam.

adik perempuan ak bilang dia mahu belajar untuk jadi single.
sebab katanya best.
tak perlu pening kepala nak jaga hati orang.
tak perlu curik masa nak bermesejan.
tapi betul. enset dia taruk merata-rata lepas dia kembali single ni. ahah.
dan kredit dia sangat jimat.
siap boleh share kredit dengan mak ak lagi. hee.

tapi adik ak ni cantik! serius. tak tipu. *muka dia langsung takde iras ak yang macam cina ni*
dia mewarisi gene arwah nenek ak.
arwah nenek ak dulu cantik.
jadi rebutan ramai lelaki.
pernah sekali nenek ak hampir-hampir diculik.
tapi lelaki tu tersalah culik orang lain. haha.
susah jugak jadi orang cantik ni.

takpe la cik zura.
kalau kau nak kahwin dulu pun takpe.
dah ramai sangat tu tengah tunggu kau.
kesian pulak kalau nak tunggu ak kahwin dulu.
oops, jangan tunggu ak sebab ak masih banyak tanggungjawab yang perlu diselesaikan.

biasa la anak perempuan sulung.
anak harapan.
memang banyak tanggungjawab...
dan kebiasaannya soal kahwin pun diserahkan kat mak ayah je.
dan ak pun termasuk la. kot.

Tuesday, October 4, 2011

bola tenis masuk dalam baju tu.

salam.

minggu ni dah berapa kali ak asyik dengar pasal tenis.
ni yang ak rasa nak bukak rahsia yang dah lama ak peram. haha.

masa zaman matrik, ak suka cuba benda yang baru.
termasuk la aktiviti sukan.
kalau badminton, ak dah terlalu bosan.
maka, ak cuba main tenis.
konon berlagak nak main macam dato' nicole ann david. hui3.

kebetulan, court tenis betul-betul mengadap asrama boys.
lagi membara semangat ak nak main tenis.

nak dipendekkan cerita, suatu petang, ak turun la court tenis.
ada seorang budak lelaki kelas ak nak lawan tenis dengan ak.
ak pun layan je la.

masa turn dia untuk balas pukulan bola, dia pukul bola tenis sampai masuk dalam baju ak!!
what the foo...
pergh, mantap siot.
bola tenis tu rilek je terbang masuk dalam baju ak.
eh, ello.
ak pakai baju labuh okay masa tu.
gila apa ak nak pakai baby-t masa main tenis.
ak masih lagi sayangkan aurat ak.

ak rasa masa tu, ada angin sepoi-sepoi bahasa.
pastu, ak pakai baju jenis besar. *padahal tuan punya badan kecik je.
elok je dia pukul bola. kemudian terus GOAL masuk dalam baju ak.
wahaha.

tapi takde la pulak rasa sakit bila kena hentam dengan bola tenis tu.
sedar-sedar je, bola tu dah masuk dalam baju.
walaweyhs. malu giler.
dah la masa tu ak tengah ngadap blok asrama lelaki.
memang cantik la.





.BUKAN gambar main tenis.

.tapi gambar nak mintak pelempang.




Sunday, October 2, 2011

kelebihan bagi orang yang kurang cantik.

salam.

SAYA TAHU SAYA TAK CANTIK.

saya tahu saya tak cantik..tapi saya tahu saya tetap ada kelebihan walaupun tak cantik.

kerana saya tak cantik, saya tak jadi mangsa gangguan lelaki-lelaki yang rosak akhlaknya.

kerana saya tak cantik, saya dapat pelihara diri saya daripada pandangan bernafsu lelaki yang tak jaga pandangannya.

kerana saya tak cantik, saya selamat daripada menjadi senjata iblis yang mencairkan iman lelaki.

kerana saya tak cantik, saya tak mendapat fitnah dan cemburu daripada wanita-wanita lain.

saya tahu saya tak cantik pada pandangan manusia.
maka saya akan berusaha agar kelihatan cantik pada pandangan Allah.
kerana saya sedar, bukan kecantikan dunia yang saya kejar tapi kecantikan akhirat kelak.

*copy paste from iluvislam.



dan ak sedar.
memang ada kebenarannya.
alhamdulillah. masih terselamat daripada pandangan lelaki yang kurang jaga pandangannya.
mungkin satu kelebihan untuk ak pulang lewat malam demi final year project.
tapi masih perlu bergerak secara berkumpulan okay.
no single mingle.



Saturday, October 1, 2011

tension. mari kita senyum.



tak perlu nak serabutkan kepala.
mari kita kahwin!!


oops, salah entry.
mari kita senyum.


masa ak bertungkus-lumus buat kerja dalam lab,
ak sentiasa senyum sebab ak nak elakkan diri ak daripada mengamuk.
kesabaran adalah sangat perlu ketika bekerja dalam lab.

so, no wonder la ak dapat bertahan dalam lab sampai jam 10.30 malam.

:)





Tuesday, September 27, 2011

miss him a lots


salam.

miss him a lots!

sakit jugak menahan rindu ni rupanya.

anak kucing ak yang paling hensem di dunia ni, memang sangat kamceng dengan ak.
cuti semester ak banyak habiskan masa dengan dia.
bangun tidur je, terus pergi carik dia.
sebelum tidur pun ak mesti cium dia dulu.

sekali ak dah sayang, memang ak akan sayang ketat-ketat.
sepuluh tahun dulu, ak dah pernah rasa kehilangan kucing kesayangan ak.
sakit memang sakit.
penat ak tahan air mata ak.
tapi tumpah jugak bila tengok dia kaku.
walaupun binatang je pun, tapi bila dah sayang nak buat macam mana kan.

lepas tu, mak ayah ak bela kucing lain pun, ak buat dek je.
malas nak layan sebab takut rasa sayang tu bercambah lagi.
sekali perasaan tu bercambah, memang susah nak hilang.
...walaupun dia dah takde... :'(

dan sekarang, rasa sayang tu dah mula bercambah. lagi sekali.
hanya kerana anak kucing tu.

...dia. nakal.
suka panjat pokok. pastu, tak reti nak turun sendiri.
sudahnya, ak carik kerusi capai tangan dia.
bila ak dapat dia, ak membebel kat dia.
dan mata dia dikedipkan, tanda faham. kot.

ak suka usap dia sampai dia tertidur dalam dakapan ak.
mungkin dia rasa hangat. dia tidur dengan lena. ak bahagia :)



tapi sejak ketiadaan ak di samping dia, dia kurang makan.
mak ak kata dia dah sedikit kurus.
dan dia juga demam.
demam rindu ke?
rindu ak eyh sayang??
wah, rasa macam nak terbang balik kelantan sekarang jugak!





.ak pun rindu sama kamu sayang.



Sunday, September 25, 2011

layan rugbi la der.

salam.

siapa suka layan rugbi??
walaweyhs, ak TERtengok sukan rugbi di channel 801 (arena).
pemainnya pula PEREMPUAN okayh.

Tongga vs Singapura.
pemain dari Tongga berbadan besar tahu.
pemain dari Singpura pula berbada kecik-kecik.

so, paham-paham la bila besar lawan kecik.
pergh, kuat bebenor si besar rempuh si kecik.
seram ak tengok!!

akhirnya kumpulan si kecik yang menang (Singapura).
yeay! (opkos la ak support geng si kecik sebab kami kan dari saiz yang sama. haha)
kesimpulannya kecik bukan sebarangan kecik ea.
**ceh, tak abes-abes lagi dengan isu kecik dia.. kahkah.

masa zaman MRSM dolu-dolu, ak TELAH cuba main rugbi.
sebenarnya dalam keterpaksaan. hua3.
tyme ak main rugbi, masyaAllah ramai gilak yang berminat nak rempuh ak.
maklum la. ak kan terlampau lembut. (eh, ye ke??)
senang-senang je dorang dapat rebut bola dari ak!! huh!

kalau macam ni gayanya, baik ak main futsal je.
maklum la ak kan bakal makwe khairul fahmi.
so, kena la terer main bola sikit-sikit.
nanti boleh la kami sama-sama dating kat padang bola.
jimat sikit duit.
di samping dapat diet sekali. harhar




Wednesday, September 21, 2011

dah biasa jadi kecik ni.

salam.

waktu ak kecik-kecik dulu ak selalu jadi perhatian orang.
**mungkin sebab comel sangat kot. walaweyhs, terangkat bakul sendiri la pulak.
nama lagi budak kecik.
budak kecik semuanya comel-comel.
sape yang tak comel tu, gamaknya dia tu alien la kot.
eh, tapi alien pun kiut.
erk, rupa alien tu camne ek?

bila dah ada sesi melawat sedara mara tu, terutama tyme raya.
haa, masa tu memang ramai la yang puji ak.
mereka kata kaki ak nampak macam panjang. ni mesti tinggi lampai bila dah besar.





tapi kebenarannya, ak ni kecik je. (nak kata pendek tak sampai hati la pulak. kuang3).
sampaikan, ada yang kata ak ni masih sekolah menengah. hua3.
ok lettew. perasan awet muda sikit. kahkah.


Monday, September 19, 2011

tindakan berani seorang perempuan.

salam.


pada suatu hari, si lelaki sedang makan di hadapan tangga sambil ditemani oleh sang ibu.
dari sudut lain, kelihatan seorang perempuan sedang memerhati gerak geri si lelaki.

kemudian, si perempuan telah mengambil langkah pertama dengan mendekati si lelaki.
si perempuan duduk bersimpuh di sisi si lelaki tanpa mengendahkan kehadiran sang ibu di situ.

lepas selesai makan, si lelaki mula angkat punggung dan berjalan mundar mandir.
yang hebatnya si perempuan setia menemani si lelaki walaupun si lelaki buat dunno je.
ceh, jual mahal gak lelaki nih!!

tapi sekeras-keras lelaki, akhirnya dia tetap tewas dengan kesetiaan perempuan tersebut.
akhirnya dia mula pimpin tangan perempuan itu dan menuangkan segelas air untuk si dia.
mereka sama-sama minum.

wah! romantik!!




okay fine.
cerita ni berdasarkan kisah benar sepasang kanak-kanak lelaki dan kanak-kanak perempuan.
umur mereka dalam lebih kurang 3-4 tahun..
weewiit, ak pun kalah tahu.
ak sendiri tengok dengan mata kepala ak. bukan dengan kepala lutut ak okayh.

Thursday, September 15, 2011

salah bilik rupanya.

salam.


dah masuk tahun tiga pun tapi masih dapat stay kolej.
alhamdulillah. tak payah susah-susah nak carik rumah sewa kat sekitar um ni.
ak pun takut kalau nak stay rumah sewa lagi-lagi kat vista.
haila. kat situ senang sangat orang nak pecah rumah.

okay. bila dah masuk semester baru ni, maknanya bilik pun bilik baru la.
tapi rumate masih sama. kami selesa bertiga. sekepala.
dan blok pun blok sama je. cuma aras je yang berbeza.

dan masalah ak ialah ak susah nak sesuaikan diri dengan bilik baru.
bukannya susah apa pun.
cuma selalu salah lokasi bilik. haha.
ak tak taw nape ak suka sangat aim bilik sebelah ak ni.
setiap kali lepas masuk toilet, mesti ak blur nak masuk bilik mana.

selasa lepas, ak puasa.
kelas abes kul 5 petang. agak penat.
so, ak cuba la tidur-tidur ayam kejap.
nak-nak tenet pun takde. lagi la boring.
dalam kul 6 lebih, ak pergi toilet. mata mamai lagi sebenarnya.
lepas tu, kononnya ak nak masuk bilik ak la.
ak bukak je pintu, semua diam dan pandang ak.

laa, ak silap bilik rupanya. wakaka.
lama la jugak ak berdiri depan pintu tu sebab pelik nape muka rumate ak berbeza.
puas ak cuba betulkan balik otak ak yang masih mamai.
sampai la budak-budak kat dalam bilik tu jerit, "la, salah bilik rupanya"
baru la ak tersedar dari mamai. haha.

lepas tu, ak terus lari masuk bilik ak.
MALU TAHU!!



Tuesday, September 13, 2011

ponteng kelas?!

salam.

ehem-ehem.
saje nak buat pengumuman yang ak dah sampai um.
alhamdulillah..

tapi mood cuti tu masih bersarang di hati.
dah jadi sarang layang-layang gamaknya.
okay lettew. boleh buat jual. ye dak. cepat sikit kaya. keh3

walaupun malas tapi tetap ku gagahkan diri menuju ke kelas.


oh setan tidak berjaya menghasut ak untuk ponteng kelas.
padan muka setan!! haha.


Wednesday, September 7, 2011

alamak. seluar pengantin koyak.!!

salam.


lokasi: rumah pengantin lelaki (chong)
masa: 12.15 p.m (sebelum berangkat ke rumah pengantin perempuan)


mama chong: arih, cepat la. semua orang dok tunggu dah ni. kan kita dah janji nak sampai rumah anis (pengantin perempuan) pukul 12 tengahari.

chong: kejap la mama. arih nak betulkan kain samping ni. okay dah siap. bereh. jom gerak.


masa dia tunduk nak pakai kasut, ade keluar bunyi dari seluar dia... prakkkkkkkkkkkkkk

chong: weh, alamak. seluar ak koyak ke? cop2. nak masuk check jap.



selang 3 minit kemudian.

chong: wei, seluar ak koyak ni. camne ni?

ak: ala, kan kau pakai kain samping. konpem tak nampak punya. lagi pun kau pakai boxer kan. oh lupa. kau ni mana la pandai pakai boxer.

ayah ak: takpe-takpe. nanti nak jalan tu, kepit-kepit la sikit. konpem takde orang nampak.



kahkah. lawak la sepupu ak yang sekoq ni.
masa orang kalut nak berangkat rumah bini dia tu la, seluar dia nak koyak.
dah la dia bersiap paling lambat. seluar pulak koyak!!
tu la pasal. sape suruh kau gemok sangat.
lain kali dah taw nak nikah bulan syawal ni, cuba la control makan masa bulan ramadhan.
haila.




muka nervous tyme nak akad nikah. hee