Thursday, December 30, 2010

~haru biru di klcc~

salam.

sekarang bila ak tengok je klcc, ak dah rasa JELIK.
sebab?
ak ade peristiwa yang paling bangang kat situ...



alkisahnya bermula apabila ak dengan budak-budak unit tajaan merancang untuk carik tajaan kat taman klcc pada pagi rabu.
korang mesti tergaru-garu kaki yang tengah gatal kat kepala, tajaan untuk ape?

okie. kolej ak akan menganjurkan PESTA PANTUN BESTARI yang bakal berlangsung pada bulan Mac 2011. pesta pantun ni akan disertai oleh pemantun daripada seluruh IPTA negara kita. ak sebagai AJK unit tajaan, wajib berusaha untuk mencari tajaan segempak yang mungkin kerana bakal perasmi pesta pantun ni ialah Dato' Seri Utama Dr. Rais bin Yatim. kalu sape-sape yang tak kenal, sila terjun bangunan laju-laju. selain itu, Ahmad Fedtri Yahya juga bakal menjadi jurupantun pada hari kejadian. sape-sape yang tak kenal jugak beliau, sila terjun longkang laju-laju.

berbalik kepada cerita bangang di klcc ni:
tyme ak sampai je di klcc, kami terus menuju ke taman klcc.
then, ak ade terserempak dengan pak guard indon meyh.
tyme tu ak dah perasan, dia dok usha-usha geng ak.
ak buat dek je. dah la ak tengah panas lagi dengan isu tuduhan melulu pihak indo terhadap malaysia gara-gara Piala Suzuki AFF tuh.

so, kami gerak je la sekeliling taman klcc tu sambil mata melilau mencari orang untuk didekati.
pastu, ak nampak sebuah family dari jauh.
ak pun try langkah pertama dengan senyuman yang paling menawan. cewahh.
ak bagi dorang tengok kertas kerja kami. zzzuuppp. terus beliau keluarkan duit.
sangat senang woo.


sebaik sahaja kami angkat kaki, tiba-tiba...

pak guard indo terus meluru ke arah kami:
ak yang menonong jalan sampai ke depan, terus berhenti. blur. sebab tetiba dorang jerit suruh berhenti. dalam hati, ala... ape pulak ni?

pak guard: kamu buat ape kat sini dong? kami nampak kamu punya aktiviti tadi dengan cctv~! kalau kamu mau buat onar lagi di sini, kami bisa halau kamu keluar dari sini...

erk. cctv dalam taman?? gila~!
mane dorang gantung benda alah tu?
kat belakang daun ke?
ke di sebalik pokok?
ke kat topi pak guard tu?
ape punye teknologi daa...

gila. ak mintak tajaan kat area taman kot. bukan kat shopping complex.
ingat kami ni penjenayah ke ape?
muka bukan main manis lagi. takde pulak cam penyangak. ak rasa la...

so, ak nak bagi warning kat pasangan yang selalu dating kat taman ni.
kelakuan anda sedang diperhatikan~! ade berani?
hampesz~! buat maksiat, takde pulak nak halau...
entah-entah siap buat video lagi ni. dunia akhir zaman...

lepas tu, kami terus berpindah-randah ke sogo.
alhamdulillah. dalam masa sejam lebih, kami dah dapat seratus lebih.
rezeki kami sangat murah tyme tu.
maknanya ade hikmah la tu si pak guard halau kami dari klcc.
Allah punya rancangan semuanya cantik.

satu lagi pengalaman yang ak dapat daripada pesta pantun ni, ialah ak dapat cakap dengan nik aziz woo... untuk sumbangan peribadi.
mula-mula cam takut gak nak kol beliau.
patot la geng ak pass kat ak tugas ni.
YB yang lain dorang berani kol tapi yang ni...
so, ak buat-buat berani je la ni. hee.
okie je tyme cakap dengan beliau. takde pulak beliau nak makan ak kan.
kecek kelate lagi mudoh kijo ambo... baru mudoh nok wi duit. ko gano??


nanti nak try kol khairul fahmi la pulak... poket beliau tengah penuh tu.
sep kito jugok deh... sep kito jange pecoh. erk...

~keterujaan~

salam.

alhamdulillah. walaupun pancaran laser jadi kawan setia penyokong indonesia pada malam yang penuh keberkatan ni, pasukan Harimau Malaya tetap berjaya merebut Piala Suzuki AFF.
hanya ucapan tahniah yang mampu dihulurkan kepada skuad kebangsaan negara kita ni.
tak lupa juga kepada Rajagopal kerana berjaya mendidik anak buah mereka sehingga berjaya mengharumkan nama negara pada malam ni.

ak sangat bangga dengan mereka~!
terutama hero pujaan ak ni, encik khairul fahmi che mat.

walaupun teruk dibelasah dengan pasukan indon, TAPI kecekapan beliau telah menyebabkan pasukan indon agak susah untuk menjaringkan gol.
persembahan khairul fahmi cukup mantap malam ni~!
ak sangat teruja melihat ketangkasan beliau sebagai penjaga gol.
khairul fahmi sentiasa fokus dengan serangan bola yang bertubi-tubi daripada pihak lawan.



sebijik macam cina~! sangat ensem meyh~! ngee.


sebelum ni, ak langsung tak minat dengan bola... tengok bola pun ak tak selera.
dah la ak fobia dengan bola.
sebab?
kerana budak laki kelas ak telah hentam kepala ak dengan bola. kuat dowh.
naseb ak tak pengsan kat tengah-tengah padang bola.
dia ingat kepala ak ni tempat jaringan gol ke apa?? hampesz~!
tapi silap ak gak. ak ni yang gatal hayunkan kaki ak kat tempat mereka-mereka ni bermain. hee.

TAPI siyes ak teramat fobia dengan bola lepas kejadian tu.
sebut je la sukan bola keranjang ke, bola tampar ke, bola jaring ke...
konpem ak tak akan main sebab kena main bola yang bulat tu kan...

TAPI khairul fahmi telah berjaya mengubah persepsi ak terhadap sukan bola sepak~!
gila kuat aura khairul fahmi tu...
first time ak tengok khairul fahmi, tyme pasukan kelantan lawan pasukan selangor.
tyme tu ak nak beli nasi kat kafe. dah orang-orang kat situ tengah lepak tengok bola, ak layan je la sementara tunggu nasi ak siap.
first impression ak tengok beliau, "WAH~! SANGAT ENSEM"
so, ak usha je la dari jauh.
lepas tu, ak tengok beliau teramat cekap dalam menangkis serangan bola daripada pihak lawan.
pergh, teramat syahdu ea di situ.

tyme ak tengok je beliau beraksi di padang bola, ak memang dah dapat agak beliau bakal menjadi kebanggaan negara kerana kecekapan dan kepantasan beliau sebagai penjaga gol~!

cuba bayang kalu ak terserempak dengan encik khairul fahmi ni, ape tindak balas ak ek??
dah la ak teramat minat dengan beliau ni...
yang pasti, ak tak akan mintak tandatangan beliau~!
pekejadah ak nak mintak tandatangan beliau? nak buat isi borang nikah ke? aiyak...


Wednesday, December 29, 2010

~hero pujaan bakal beraksi malam ni~

salam.



ak baru je sampai di jakarta malam tadi semata-mata untuk memberi sokongan padu buat hero pujaan ak, khairul fahmi che mat yang bakal membawa pulang Piala Suzuki AFF.
harap percaya dengan mimpi ak ni. kahkah.



kepada sesiapa yang tak tahu langsung pasal perkembangan sukan malaysia ni, meh ak nak tolong inform kat korang yang macam katak bawah tempurung ni ea. jangan marah. hee.

sekarang ni, pasukan Harimau Malaya sedang beraksi di Stadium Gelora Bung Karno, Jakarta untuk merebut juara Piala Suzuki AFF.




Saturday, December 11, 2010

~kena raba??~

salam.

alhamdulillah. tepat jam 5 petang tadi ak dah merdeka~! untuk sementara waktu je...
masuk semester baru nanti, masuk silibus baru. pastu exam. pastu merdeka balik.
lumrah kehidupan sebagai seorang pelajar...

ak keluar je dari dewan bangunan peperiksaan, ak terus joget lambak. sangat mantap aksi ak sehingga mampu untuk menarik perhatian mereka-mereka yang berada di situ.
sila percaya...

alhamdulillah. akhirnya ak berjaya melepasi peperangan ni sehingga mata pena dakwatku yang terakhir... setelah mengalami tekanan mental dan fizikal yang maha hebat. sebab?
kerana budak depan bilik ak telah berjaya menggugat konsentrasi pembelajaran ak dengan suara beliau yang melalak-lalak menyanyi lagu ibunda beliau.
ye. ak sedar bahawa beliau sedang meraikan hari kemerdekaan beliau yang terlebih awal dari ak.



masa tu ak rasa macam nak karate je budak tu~!
tapi ak seorang gadis yang sungguh sopan dan ayu... dan yang paling penting comel. cis, koya la pulok.
so, ak tak akan gunakan kekerasan.
tapi...
ak cuma hempas pintu bilik ak sekuat yang mungkin je.
dan ak sangat berbangga kerana cara ak tu amat berkesan.
bilik depan ak terus senyap...
yang kedengaran hanya la bunyi cengkerik yang merdu.
walawesz...


selepas selesai menunaikan solat asar, ak dan cik paan buru-buru mencari bas rapid untuk berkejar ke mid valley semata-mata untuk makan. okie. ak tipu.
sebenarnya tujuan utama kami adalah untuk dating dengan encik teddy bear kerana kami ada photography session dengan beliau~!


ohho. sangat puas hati kerana dapat bergambar dengan teddy bear yang lebih tinggi dari ak~!


tapi...
di sebalik kegumbiraan ak melihat teddy bear-teddy bear ni, ak ada berita sentap.
ye. berita yang sangat sentap.
semasa ak sedang berlumba-lumba untuk masuk ke dalam perut bas rapid, ak ada terperasan sesuatu di belakang ak.
bila ak toleh, ada sorang mamat indon kot sedang cuba untuk merapatkan dirinya dengan badan ak.
bila ak tenung dia, dia boleh buat muka selamba badak dia~! hampesz.
ko ingat ak ni barang free ke? touch and go je~!
then, ak pun guna kelebihan ak yang kecik ni untuk menyelit dalam kalangan mereka yang sedang berebut untuk masuk ke dalam perut bas.
alhamdulillah. ak selamat. nasib baik ak cepat sensitif dengan benda-benda vengong tu.

kalu dalam keadaan sesak, contohnya dalam monorel, lagi teruk~!
kalu tak dompet atau handset yang hilang, barang la pulak yang kena raba.
nasib baik barang tu tak boleh tanggal, kalu tak, barang tu pun hilang jugak kot.



Tuesday, December 7, 2010

~perlu ke??~

salam.



okie. di pagi yang mulia ni, kita kena mulakan dengan kata-kata motivasi. baru semangat sikit nak mulakan kehidupan kita untuk hari ni + gossiping. ngee.

hari ni ak ade benda yang nak share dengan kamu-kamu... jadikan ia teladan untuk diri kamu dan adik-adik kamu yang bakal berhijrah ke dunia baru ok...


masa ak mula-mula jejak kaki kat universiti malaya ni,
ak ade la kenal ngan sorang mamat ni.
gaya memang old school abes la...
muka boleh tahan.
tapi...
ashraf muslim ak lagi ensem la.
aigoo


then, bila masuk sem 2 kot.
ak ade terjumpa ngan beliau kat times square.
pergh. dia boleh bertukar wajah.
dah takde dah gaya old school dia tu.
rambut takyah cakap la.
gaya spike kot.
spek old school dia pun dah ilang.
ganti ngan spek new school pulak.
eh silap.
ganti ngan contact lens der.
kaler? aiseh man. tak sempat la pulak nak pergi tenung mata dia.
memang mantap la mamat ni.
nasib baik dia kenal ak lagi.
kalu dia tak kenal ak, mau je ak smack down dia kat situ.
gila ganas minah nii~!

dan yang ni spesies XX pulak.
tadi tu spesies XY.
okie. kalu yang betina pulak, aiseh sungguh tak sopan ayat tu.
tukar...
kalu yang pompuan pulak.
perghhhhhh...
dulu sopan je ak tengok.
pakai tudung. so sweet~!
tapi...

dia boleh bertukar wajah~!
mantap siot~!
dari sopan teros jadi minah rock kapak.
ak nak tegur pun, pikir 110 kali.
last-last, biarkan dia dengan hidup dia.
ak still sayang pipi tembam ak ni dari kena lempang ngan minah tu.

abes la ak.
kena kecam ngan peminat jantan cik lisa ni.
sori bro.
ak hanya bagi perumpamaan je wei.
lek ar der...
pape pun, cik lisa yang tersangat cun ni memang sangat ayu...


ade lagi wei makhluk yang bertukar wajah ni...





astaghfirullahalazim...
pehal lak minah ni?
sangat mencemarkan maruah pompuan yang bertudung cam kami~!
kalu nak pakai tudung tu,
boleh tak pakai elok-elok sikit.
sadis betul ak ngan kaum ak zaman sekarang ni.
sampai ade terkeluar statement:
pompuan yang tak pakai tudung tu lagi bagus akhlak dia dari pompuan yang pakai tudung~!
gila mantap statement tu...


kesimpulannya:
perlu ke nak tukar personaliti bila mula dapat title 'pelajar universiti'??
PERLU KE?
sila renungkan masalah ni sambil tengok dada langit di waktu malam. bukan dada kaum ak ea.
nak kena smack down??



Monday, December 6, 2010

~gara-gara bas sani~

salam.

alkisahnya bermula bilamana ak gatal-gatal meminta pertolongan daripada kawan ak untuk membeli tiket bas sani.sebab?
kerana gua mau balik kampung meyh setelah sebulan lebih merantau di negeri orang semata-mata demi exam ku yang tercinta.

sebab ak gatal?
kerana ak malas nak pergi hentian putra semata-mata hanya untuk beli tiket. ceit, ye ye oo je nak balik tapi tiket malas beli. hampesz. lagi pun, kalu ak start keluar dari kampus um ni maknanya kaki ak akan bertukar jadi otomatik (no manual) melencong ke lain. gila~! ak ade satu lagi kot paper yang perlu diconteng arang. eh silap. diconteng dengan dakwat pen. heh.

sebab kawan ak rajin?
kerana beliau dah abes exam. tepuk tangan sekali. sekali je wei. yang ko lebih-lebih tu pehal?
ak tersangat jelesh melihat keseronokan beliau yang pergi pusing satu kay el sebaik sahaja berjaya melepasi paper paling last. OMG.


tiket pakcik google

TAPI... ak ade masalah paling kritikal dengan tiket bas ni.
ak dapat seat kat tingkat paling bawah. sobs.
yan pasti ak dapat seat. bukan dapat kat tempat letak beg tu ye. harap maklum.
kalu dapat kat tempat letak beg tu ok jugak. bak kata sepupu ak, siap boleh bentangkan permaidani jenis baldu lagi untuk tidur. kahkah.


amat selesa. kalu berada kat tingkat 2 tu, rasa seperti terawang-awang di udara

tapi ak paling tak suka seat kat tingkat bawah. sebab?
kerana ak rasa macam lemas+sempit. selama ak naik bas sani ni, tak pernah-pernah ak dapat tingkat bawah. walau ade konflik pape pun, ak mesti request tingkat atas.

tapi silap ak jugak. ak lupa nak pesan kat kawan ak suruh request tingkat atas. sobs.
takpe. ak redha je la terima hakikat.
dato sani dengan kereta idaman ak. jutawan muda yang berumur 33 tahun. perghh. muda tu.

pape pun ak balik kelate 12/12/2010 pada jam 9.30 malam.
seperti biasa. before ak balik kelate, ak akan singgah rumah cik bidadari besi comel kat gombak.
sape cik bidadari besi comel?
beliau adelah kawan sedarah sedaging ak~! ak sangat rindu dengan beliau yang berada jauh di bumi anbia. sobs.

sape nak teman ak balik kelate? tiket beli sendiri. harap maklum.



Sunday, December 5, 2010

~benci benda tu~!

salam.

benda tu...
datang kembali.

ak benci benda tu~!
kerana ia bikin ak sengsara.
kerana ia membuatkan ak stress.
kerana ia mampu menghilangkan mood ak.
bila mood ak hilang, muka ak mampu untuk berkedut macam ni...

apa pandang-pandang?ak ade hutang dengan ko ke?


benda tu juga membuatkan ak tersangat sensitif...
senang nak nangis. sobs.
cepat terasa.

benda tu juga bikin ak panas~!
cepat melenting.
setiap saat, ade je benda yang membuatkan ak tak puas hati~!
grrrrrr.

sori kawan...
kerana ak bermasam muka semalam.
tapi nasib baik korang paham dengan keadaan ak.

bila ak tetiba je jadi bisu tanpa sepatah kata, korang paham...
bahawa mood ak tengah swing~!
uwaaaaa.

ak benci benda tu...mood swing~!
sangat benci...



Friday, December 3, 2010

~ak serius~!

salam.


pelangi.

suka tengok keindahan ciptaan Allah yang satu.
pelangi kehidupan. orang sekeliling tengok ak sebagai manusia yang murah dengan senyuman, selalu happy, suka buat benda giler. pendek kata, orang yang dekat dengan ak akan sentiasa gelak sampai keluar air mata bila ak buat lawak paling bangang.

TAPI dalam hati tak siapa yang tahu. dalam hati ade taman. oh tidak semudah itu.

dalam kegembiraan ak, terselit perasaan duka di hati. duka dalam gembira.
dalam dunia ni sape yang takde masalah kan??

roda kehidupan. ye. kita tak akan selalu berada di atas.
kadang-kadang kita perlu merasai kehidupan di bawah supaya kita tidak terus menerus rasa bongkak. betul kata mereka. kita akan mula mengingati Dia apabila kita dilanda musibah.



panorama alam yang paling indah ak lihat di bumi sabah secara realiti.bukan khayalan semata-mata.tenang.Allah Maha Besar.credit untuk fon kapcai ak.


alhamdulillah. hidup ak tenang apabila ak mula bentangkan sejadah menghadap Tuhan yang tidak pernah lupakan ak sebagai hambanya yang paling kerdil. malah ak yang selalu lupa akanNya lantaran mudah terpedaya dengan keindahan plastik duniawi ini.

tapi ak sedar. Allah masih sayangkan ak. kerana itu, Dia sengaja memberi ak peluang untuk merasai dugaan hidup yang maha hebat. Dia ingin menguji keimanan ak.
di saat ak susah, hanya Allah tempat ak mengadu, tempat ak berdoa. doa adalah senjata orang mukmin yang tiada tolok bandingnya.

"dan sungguh akan kami berikan cobaan kepadamu, dengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa, dan buah-buahan. dan berikanlah berita gembira kepada orang-orang yang sabar." surah al-Baqarah ayat 155.

benar. kesabaran amat diperlukan di saat menempuh dugaan. mengapa? kerana dengan adanya sifat sabar, kita mampu untuk berfikir jalan penyelesaiannya. setiap masalah mesti ada jalan keluar.

oleh sebab itu, ak sentiasa berfikiran positif di saat ak diuji olehNya. alhamdulillah. hidup ak sentiasa dipermudahkan walau sesukar mana dugaan yang melanda hidup ak. caranya??
amat mudah. cuba amalkan membaca surah al-Fatihah 1x, al-Ikhlas 1x, al-Falaq 3x dan an-Nass 3x setiap kali selesai menunaikan solat asar dan solat subuh. seboleh-bolehnya kita mesti menghadap kiblat dan masih dalam keadaan berwuduk. insyaAllah, Allah akan mempermudahkan urusan hidup kita.


gua amat sentap melihat kek pelangi ni~!


wahai manusia, kamu mesti ingat. walau kamu sehebat mana sekali pun, tapi kamu still insan yang paling kerdil. kita semua serupa. berasal dari tanah. jangan la kamu bermegah-megahan dengan harta dunia~! kereta mewah. banglo mewah. tanah berekor-ekor. ak konpius. benda-benda yang korang dok bangang-bangangkan sangat ni akan bantu korang untuk jawab soalan mukar nakir ke? kalu tak, nape korang buat collection? pahala taknak pulak buat collection. adeyh.

dunia dah akhir zaman. noktah.

Thursday, December 2, 2010

~lagi sekali??~

salam.

sobs... sedeyh.
mata kanan ak buat hal lagi.
KETUMBIT lagi~!
ye lagi. ak rasa dah 2 kali kena dalam tempoh 3 bulan~!
cuma yang bezanya, ritu ak kena kat bawah mata.
kali ni pulak kena kat atas kelopak mata pulak.
sakit wei. nak stadi pun tak syiok.

apetah lagi nak usha spesies ni~! ngee.
gila~! ngan mata bengkak camni pun ade hati nak usha spesies ni.


DEFINISI KETUMBIT

ketumbit merupakan jangkitan pada pinggir kelopak mata yang mengakibatkan bisul kecil yang berkembang pada bahagian tersebut.
naseb ak tak kena bisul kat bahagian bontot. kalo tak haru la ak nak jawab exam nanti.
duduk pun senget-senget.

ketumbit kebiasaannya terjadi pada kanak-kanak.
erk? kanak-kanak? ak ni kategori kanak- kanak lagi kew? ye kot...hoheh.


FAKTOR-FAKTOR:

  • tekanan. owh patot la. penangan exam kot. boipren? ish. konpem tak. sebab boipren pun tak kenal ak. erk??
  • pertukaran hormon. tyme pms kot.
  • guna peralatan solek yang sama buat satu jangka masa yang lama atau yang telah dijangkiti oleh bakteria. alat solek? rasanya dah sebulan lebih ak tak bersolek. bakteria pendam ape? sekarang baru ade reaction?
  • diabetis. kencing manis tu takde lagi setakat ni. tapi kencing malam tu ade la.
  • kandungan lemak yang tinggi dalam badan. lemak berkrim disukai ramai. nyum2.
  • kekurangan vitamin dalam badan. sape boleh derma untuk ak??

SIMPTOM-SIMPTOM:

  • bisul di bahagian atas atau bawah kelopak mata. bukan di bahagian bontot ye adik-adik.
  • bengkak di sekeliling kelopak mata. imejku tercalar. sobs ;(
  • sakit. kurang sikit dari sesungut.
  • kelopak mata menjadi merah. untuk hilangkan merah tu, try mekap ala-ala gothic. konpem teros hilang warna merah tu.
  • kelopak mata terasa sakit apabila disentuh. sape suruh sentuh. tiru la cara ak. ak tak sentuh pun tapi teros tenyeh. geram~!
  • mata menjadi pedih. jalan paling selamat. tutup je mata tu. alamatnya sampai pagi esok la ak tido.
  • mata berair. ye ke? tak pun.
  • gatal-gatal di bahagian bisul. yang ni ak paling geram. dah takde istilah garu-garu. terus tenyeh. nikmat gila. tapi... ADOIIIII. sakit. padan muka.
  • tak selesa semasa proses mengelipkan mata. ala, tak boleh nak main kenyit-kenyit mata la ni dengan pakwe-pakwe ensem. gua sangat sentap. grrrrr
  • sensitif kepada cahaya yang cerah. yang ni pun nak kena ajar ke? pakai spek hitam yang bergaya tu la derr.

p/s: jaga mata baik-baik ea koram. petua dari ak, selalu la buat senaman kenyit-kenyit mata. tapi kalo ade bangla yang perasan tu jangan salahkan ak. sape suruh buat senaman mata depan bangla. kan-kan?? 3 lagi paper...

Tuesday, November 30, 2010

salam.

SEJUK~!
asal petang je hujan. asal hujan je petang.
ape yang ak merapu ni?
penangan exam. ngeh3.



ak ni pun dah macam orang dalam pantang.
berbalut dengan sweater la. dengan stokin lagi.
nasib ak tak pakai kain batik. sebenarnya ak tak reti nak pakai kain batik. kehkeh.
bila pakai je mesti terlucut. daripada ak buat free show depan kawan-kawan ak, baik ak pakai seluar ke, skirt ke. terjaga sket maruah ak. hee.

kalo pekena teh tarik+roti canai kat kolej sebelah ni pun best jugak ni.
TAPI... malam pun hujan.
bila masa pulak la ak nak makan roti canai ni.
adeyh. ak ni kalo tyme malam selera makan ak ni lain.
dah macam kebulur...
kalo ak tahan lapar, bangun pagi tu dah macam zombie carik makanan.

zombie ke ni?? lantak laa. ade ak kesah. secara faktanya, ak akan bertukar jadi pink kalo ak lapar~! percaya la.

p/s: 6-2=4. maknanya lagi 4 paper. chaiyok2.

Friday, November 26, 2010

~pilihan ibubapa paling berkat~

salam.

baru-baru ni ak ikut rombongan pertunangan sepupu ak.
sepupu ak ni laki. baru balik dari mesir.
ustaz woo. tapi beliau ni takde la skema sangat.
sampai nak berserban 24 jam.
kawan-kawan dia panggil ustaz rock. heh.

sebenarnya yang ak dengar dari mak ak la, tunang beliau tu pilihan mak beliau yang kebetulan mengajar satu tempat dengan mak tunang beliau.
senang cerita, bakal besan ni rakan sekerja la.

yang bestnya tunang beliau ni seorang doktor~!
pergh... untung la makcik ak ni dapat bermenantukan doktor.

okie. fine. straight to the point.
yang pasti pilihan ibubapa adalah yang terbaik.
ye la. takkan mak ayah kite nak menantu yang kerja dia mat rempit profesional.
mak ayah kite mesti nak yang terbaik untuk anak-anak mereka.

macam kes sepupu ak ni.
dia hensem je.
tapi kita boleh beza antara lelaki yang berpengetahuan agama tinggi dengan lelaki yang cincai-cincai ni.
takde maknanya dorang nak angkut anak dara orang ke hulu ke hilir.
maybe dorang lebih senang dengan pilihan ibubapa.
sekali dapat doktor~! cun pulak tu. putih melepak wa cakap lu.



tapi yang ak herannya budak-budak zaman sekarang semuanya berlumba-lumba nak ade pakwe makwe.
budak darjah 2 pun dah ade beb.
ciss. period pun belum, ade hati nak bercinta.
taw tak PMS tu ape??

sekarang ni pulak, tiap-tiap hari ade kes remaja lari dari rumah.
sebab: ikut pakwe lari~!
remaja mesti berumur antara 14-17 tahun.
ape ni dik? tak kesian kat ibubapa korang ke?
pakwe pulak jenis yang menganggur plus penagih dadah.
lelaki camtu ke korang nak carik untuk jadik suami korang?
mampu ke bangsiot tu nak bimbing korang ke jalan Allah?
diri sendiri pun tak berapa nak terurus...

pastu, pilihan dorang memang pecah pinggan mangkuk kat umah kalo mak dorang taw.
muka dah ensem, tapi penyangak rupanya.
adeyh. lebihkan faktor rupa paras la pulak.
cenggitu??

bila masuk soal kawen, mak ayah tak setuju pulak.
dah ko punye pakwe asyik hisap gam 24 jam (tapi muka ensem), mana la mak ayah ko nak lepaskan ko kat tangan budak laki tu.
dia pilih klcc dowwhhhh~!
sadis betul ak dengan budak zaman sekarang.

papa!mama! tolong carikkan kakak bakal suami boleyyhh??
yang penting berduit. no money no talk!!
erk. materialistik la pulak.

p/s: pape pun pegangan agama 'dia' yang penting. 'dia' bakal bimbing isteri dan anak-anak menuju ke syurga...

~budak merah vs ak?~

salam.

haish. tyme ni jugak la dia nak terkenang zaman muda-mudi dulu.
tapi siyes rindu zaman budak-budak~!
tyme tu suka ati ak je ak nak buat ape pun.
kalo ak tetiba je pergi cubit bontot akak yang pakai seluar sampai nampak garisan underwear tu pun dorang boleh senyum je.
"takpe. dia masih budak". ngeh3.

sape suruh pakai seluar ketat-ketat.
ak dengan innesen nye pergi la tarik benda garisan tu.
maklum la budak. semua benda dia nak taw.
kahkah.

pastu, suka main masak-masak la. biasa la budak pompuan. mainan ni memang dah sebati dengan diri kami.
sebab mak selalu cerita, kalo tak pandai masak, nanti suami lari.
so, kami pun start la praktis sejak dari kecik lagi.
dengar tu kaum adam. kami start praktis masak-masak sejak dari kecik lagi~! kihkih
main kejar-kejar la.
main ossom la. ala yang main guna tangan tu, ade batu, burung, air, pistol.
main nyorok-nyorok la.
part nyorok-nyorok ni la yang ak paling suka.
pernah gak sekali ak nyorok sampai ak tertido sebab budak-budak tu tak dapat nak carik ak.
terer tak port nyorok ak...



pastu kalo masuk bab citer kartun, ak suka layan citer teletubbies ni~!
tak pernah miss la wa cakap lu.
suka bila tengok part dorang nak makan.
dorang akan guna mesin untuk keluarkan kek (kalo tak silap).
tyme dorang nak makan je, dorang pun mula la beratur kat mesin tu nak amek makanan masing-masing.
pastu, ak mula la meleleh air liur sebab teruja tengok kek dorang.
pastu, merengek gedix-gedix kat mak ayah ak nak kek jugak.
aiseh. budak senang je terpengaruh~!



pastu, boleh pulak kawan ak cakap muka ak cam teletubbies merah ni~!
sila JANGAN bayangkan bontot dia macam bontot ak~!
erk??


ak dah terkena sumpah ke?
ke mak ak pun suka layan citer teletubbies masa ngandungkan ak dulu?


ke disebabkan paras ketinggian kami hampir sama?
uwaaa. taw la ak kecik. jangan la nak perli-perli ak dengan budak merah ni.
sob3.

Thursday, November 25, 2010

~joget lambak mcChicken~

salam.


hey you~! i dh abes 1 paper.
ceh. baru abes 1 paper dah nk canang satu m'sia. gila kentang~!


okie. satu paper dah abes.
tutup nota yang tu, kita bukak nota plant physio untuk esok pulak ea.


tetiba teringat plan giler rumate ak.

A: yeay~! ak abes exam 3hb~!
B: ade ak kesah.
A: memang la ko tak kesah sebab ko abes 10hb. kehkeh.
B: pastu???
A: nanti masa 3hb, lepas dorang kutip je ak punye paper, ak nak joget lambak kat situ jugak. woohooo.
B: erk???

bernas jugak idea tu...
ade sape-sape nak join ak joget lambak 10hb ni kat dalam dewan?
anyone??
tak pun kite buat joget lambak tyme pergi makan mcChicken~!
kahkah

p/s: 5 lagi paper...

Wednesday, November 24, 2010

~malam yg berkat~

salam.

gadis tu bagaikan malaikat kecil yg dipinjamkan oleh Allah untuk tolong ak pada malam tu.


malam tu ak sampai hentian putra pukul 8 p.m.
turun je daripada bas, ak terus meluru ke mcD sebab lapar dah tahap gaban~!


credit untuk sepupu ak sebab beliau belanja ak mcChicken.
hei mcChicken...
teringat iklan kt tv. gedix nk mampus. nak makan burger pun, siap nyanyi-nyanyi...
patotnya baca la basmallah dulu. hampesz~!


lepas siap tapau burger nak bawak balik kolej, ak terus berjalan sendirian menuju ke stesen pwtc.
ak cuak jugak masa tu sebab first time kot jalan sorang-sorang kat tengah-tengah bandar. malam pulak tu.
kl ni bukan boleh caye sangat.
orang dengan setan pun dah tak boleh nak beza.


dengan kepala yang masih tingtong, boleh pulak ak konpius laluan untuk ke masjid jamek.
tetiba ak ternampak seorang gadis.
comel~! putih. pakai spek. pakaiannya amat sopan. muka pun suci bersih je. orangnya kecik je.
rupanya gadis tu pun belajar kat um jugak.
yang menariknya, beliau senior ak. budak master.


kakak tu la yang tolong ak angkat bagasi ak yang nak sama berat dengan anak gajah ni.
berat wei. dan beliau juga belanja tiket lrt untuk ak.
ak memang segan giler dengan kakak tu.
dah la baru kenal ak tapi siap belanja tiket lrt lagi.
mulanya ak was-was jugak dengan kakak ni.
tapi bila tengok raut wajah beliau yang tenang, ak jadi kelu.
siyes, kakak tu amat baik. kak mumtaz...


sampai je stesen u, ak teros cari teksi.
gila nak naik bas masuk um~!
dah la bagasi ak ni ringan giler. alamatnya tak sampai kolej la ak malam tu sebab tercabut pinggang tengah jalan. hee.

takot jugak naik teksi malam-malam. single pulak tu.
muka pakcik teksi pulak ade iras-iras gangster.
tawakal je la jawabnya.
naseb la stesen u dengan pintu masuk um tu dekat je.


alhamdulillah. malam tu, ak selamat sampai um.
pakcik teksi tu pun baik. siap bagi nasihat lagi untuk ak sempena minggu exam ni.


ye~! budak-budak um baru nak start exam. harap maklum.


p/s: don't judge a book by its cover~!

Thursday, November 4, 2010

~last but not least~

salam.

ak tengah mengidam nasi lemak mapley ni~!
nyum3.



okie. fine. minggu ni merupakan minggu stadi week.
TAPI ak tak stadi pun. langsung tak.
sbb ak pulun nak siapkan esemen. dah macam zombie.
waktu tido ak pun tak tetap.
sampai la ak jatuh sakit. demam.
even due date after raya haji. tapi ak tak nak buat keje last minit.
ak memang dah set goal, nak siapkan esemen minggu ni jugak.


ANNOUNCEMENT:
ak akan bersara dari dunia alam maya buat seketika.
back to reality: i'm a student~!
final exam dah nak dekat woii...
asyik bukak muka buku pastu blogging. bila ak nak stadi nyer??
hampess.
camni la ak.
jangan la bagi ak berukband ke, wiFi ke.
kalu tak memang memanjang je nak online. ape kes?


ak amat terharu sbb ade bloggers yg sudi untuk datang terjah blog picisan ak yang serba pinky ni. terima kasih!!! mmmuuuaaahhhh. gedix. aiyakk.
maaf la ye kepada sesape yang dah berbulu mata dia sampai boleh guna sikat apabila melihat blog pink ak ni.
ngeh3.

YE... AK MEMANG HANTU PINK. harap maklum. hee.


kepada bidadari besi,
k.kin mungkin akan rindu dengan blog kamu (yang selalu gado2 manja dengan en mofasad anda).
dengan cerita musim salji kamu.
pastikan kamu upload gambar kamu tengah main dengan ketulan ais di sana ea~!
nanti bila k.kin dah ade berukband, boleh la skype dengan pa n ma k.kin.
mereka pun tengah merindui keceriaan kamu yang tak pernah pudar~!
kamu memang seorang yang kuat seperti bonda kamu~!



tenung gambar ni ketat-ketat di saat kamu merindui kami di Malaysia~!
credit to photographer yang tak bertauliah. hee.
suke gambar ni sbb tengok mimik muka dibah yang sangat2 comel+gaya baby yang bersahaja.
and k.kin pulak, muka tengah koya. kihkih.



kepada bloggers yang bakal merindui ak (bongkak giler), ak ade hadiah paling menawan kat u olls...
yg pasti bukan gambar ak pakai bra terbalik ea. dusshhh2.
...
....
......
........
..........
.............
.................
....................
.........................
............................
................................
...................................
.......................................
...........................................




TADAA...


PERGH... SANGAT MENAWAN~!
bisa meruntun hati sape2 yang melihatnya. wakaka.
kalu u olls rindu sama beruk yang jelita ni, jangan malu2, jangan segan2 datang jenguk blog pink ak ni.
thanx a lotzz... sayang kamoo semua. hee.

kenangan dari ak: buDAk kecik aka Nur Asyikin.

p/s: yeay~! akhirnya ak dapat jugak jamah nasi lemak mapley. erkkk. alhamdulillah. kenyang.

~dara ke?~

salam.

panas.sejuk.panas.sejuk.
pastu panas lagi.
macam tu la keadaan ak masa nak tidur semalam.
tambah sakit kepala yg berdenyut macam nak pecah.

konpem~!
DEMAM~!
tapi ak suka kalu ak demam sbb orang kata,
"bila kita sakit, dosa kita akan terhapus"
alhamdulillah, kalu betul.

ak kat malaysia pun dah demam.
camne la dengan sepupu ak yg tersayang (bidadari besi) kat bumi anbia tu?
beliau kata kat sana sekarang dah masuk musim salji~!
shuke-shuke...
take care ea sayang~!

dalam pukul 4.30 pagi, ak dah terjaga sbb sakit kepala lebih mengatasi nafsu tidur ak.
pastu, ak makin tak boleh tidur bila tengok katil rumateku kosong plus burger kepsi beliau yg tidak terusik sejak dari malam tadi~!
hah? mana beliau?
ak taw beliau pergi buat kerja surat-menyurat dengan cik paan malam tadi.
tapi dah pukul 4.30 pagi kot. takkan tak siap-siap lagi??
jiwa ak mula resah.
adeyh. mana nak cari rumateku yg comeyy tyme pagi-pagi buta camni?
kepala ak makin pusing~!

tak lama kemudian, ak dengar suara mereka di luar bilik ak.
fuh, lega~!
beliau bukak je pintu, ak terus serang hendap. ngee.

rupa-rupanya beliau jadi burung hantu sbb nak siapkan surat-menyurat untuk projek kolej kami, PESTA PANTUN BESTARI yg akan bermula pada bulan 2, tahun 2011.

nanti ak pulak yg bakal jadi burung hantu untuk menguruskan tajaan projek ni.
kepada sesiapa yg sudi untuk menyumbangkan tajaan untuk projek kolej kami ni, anda dipersilakan untuk meninggalkan mesej pada entry ni. terima kasih.


lepas semayang subuh, ak berfesbuk kejap sebelum start buat esemen.
(fesbuk je lama, buat esemen kejap je. ngeh3.)

tiba-tiba...



jengjeng...



ade sorang mamat yang tak berapa nak sedar diri telah memberanikan dirinya untuk bertanya soalan yg paling cepu emas kepada ak~!

'adekah anda masih dara??'

aiyaakkk.

ape kes pagi-pagi buta nak tanya soalan yg ekstrem ni??
ak terus offline... hee.


bila ak pikir-pikir semula.
dunia akhir zaman ni, berita maksiat yg melibatkan perempuan dengan lelaki yg bukan muhrim ni dah bersepah. saya ulang, DAH BERSEPAH~!
memang ak tak pelik la bila kaum lelaki pun dah mula sangsi dengan kaum perempuan...
mereka pikir, zaman sekarang dah susah nak carik perempuan yg still suci~!
dan ak yg tak bersalah ni pun turut dicurigai oleh mamat tersebut~!
uwaaaa. ak takde kena mengena pun dengan kes ini~!
ak still sayang kekasih ak (ALLAH)~! ak still sayangkan parents ak~!


nasihat ak: jauhilah maksiat.

caranya: jangan couple sebelum kawen. kalu dah lahap sangat nak bercinta, ajak la orang yg korang sangat-sangat kasihi tu kawen~! pastu, suka hati korang la nak berkepit macam belangkas pun. ade ak kesah? orang sekeliling ko pun tak kesah~!

p/s: malam tadi ade rama-rama menumpang tidur kat tangan ak. kehkeh. orang tua-tua kata, kalu ade rama-rama hinggap kat tangan perempuan (of course), ade orang nak masuk meminang. adekah ini fakta @ auta semata-mata??

Wednesday, November 3, 2010

~perasan model~

salam.

semalam,
lepas semua keje ak selesai, ak pergi meronggeng kat midvalley.

ak pergi pukul 5.15 p.m. kot dengan menaiki bas rapid.
bila pergi tyme camtu, alamatnya secara otomatik ak akan bertukar jadi sardin. ngee.
ak berasak je dalam bas tu. peduli ape ak.
janji ak selamat sampai mid.
cuma satu je yg ak takut. RABA-MERABA~!
tapi setakat ni, TAK PERNAH lagi kena raba~!
tak maw~! mintak jauh la semua tu. amin.

punya la lama nak sampai mid sebab jalan jammed~!
biasa la. tyme orang balik keje kot.
masa ak tengah khusyuk menikmati panorama alam dari dalam bas, ak perasan ade kereta kat sebelah bas ni dok gelak-gelak dengan kawan dia dok tengok aksi sardin kami.
ceit. kureng asam.

pastu, tetiba ak nampak mamat ni pegang pepejal yg berwarna hitam~!
apekah??
bila ak mengamatinya...pepejal tu adalah kamera nikon.

ape kes nak snap gambar sardin? masa jammed pulak tu.
menawan sangat ke?

alamak, camne ak nak posing ni?


nak posing camni ke?
haish, bajet comel pulak.


ke camni?
nanti, beliau terus meminang ak pulak.
ak nak graduate dulu~!


yg ni?
sopan sangat tu.


???
abes tercalar imejku yg ala-ala gadis melayu terakhir~!
ngeh3.


ke senyum camni je?


erk? motif?


alolo...comeynyer.


ak teringin nak posing camni tapi kiri kanan ak penuh ngan sardin hitam putih.
camne nak posing? sob3.


yg ni cam bajet macho pulak.


posing camni la senang.
konpem tak tido malam~!
kalu tido pun, konpem beliau akan termimpi-mimpi~!
ngee.

Tuesday, November 2, 2010

~nafasku yg terakhir~

salam.

alhamdulillah. berjaya jugak ak & cik paan hantar esemen plant physio petang tadi setelah bertungkus lumus(sambil berfesbuk+blogwalking) menyiapkan esemen tu.

ak memang kelam kelibut giler pagi tadi.
baru je tido after subuh sbb nak siapkan esemen punye pasal.
pastu pukul 9.15 a.m. dah bangun sbb nak compiling bagai la.
esemen nak kena hantar pukul 2 p.m.
TAPI dalam pukul 11 a.m., esemen tak print lagi~!
pastu plus masalah teknikal lagi.
memang banyak la dugaan nak hantar esemen ni.
pape pun esemen plant physio dah selamat hantar~! ngee.

siyes ak cakap, minggu ni memang minggu yg paling kalut~!
kalut-kalut pun, sempat lagi layan fesbuk+blog. ngeh3.
hati ak tak tenang. tension+stress~! camne tu?
bila dah tension-tension camni, mula la ak nak buat gila.
contohnya keluar jalan-jalan waktu malam dengan kawan sambil borak pasal crush masing-masing ke, main game budak hingusan ke, makan ais krim sampai comot-comot ke, mandi pukul 1 a.m ke, pakai bra terbalik ke, bertempik secara memvavi buta kat floor ak ni ke, etc.

TAPI still tak tenang jugak~!
pikir punya pikir baru ak jumpa formula untuk tenang.
dekatkan diri dengan Allah~!

kita ni nama je Islam.
tapi tyme tension je mesti pergi tengok wayang la, pergi bercuti kat genting la, karaoke la.
huh~!
ape yg kita dapat? dosa semata-mata.
nauzubillah.


BETUL~!
tiada lagi ketenangan yg sebenar melainkan ketenangan kurniaan Allah.
Allahuakhbar~!
ampunkan hamba Mu yg hina ini ya Allah...
berikan ak peluang untuk beribadat kepada Mu hingga nafasku yg terakhir...amin.

Monday, November 1, 2010

~H.A.N.T.U. vs G.H.O.S.T.~

salam.


hantu tu ape?
yg ak taw, kalu sebut je hantu, mata kecik pun boleh jadi besar secara tiba-tiba.
sebut je hantu, rasa nak terkucir secara mendadak pun ade.
kalu face to face dengan hantu pulak, pergh...
alamatnya terkencing, terberak dalam seluar lerr. ngee.


tyme nak exam macam ni la, telinga ak ni macam dah immune dengan perkataan HANTU.
ye la. asal nak exam je, mula la orang ni cakap nampak hantu berbungkus kat belah sana.
pastu orang tu pulak cakap nampak hantu berbungkus belah sini.


meh cheq nak habaq mai...
mane ade hantu, sayangku sekalian. harap maklum.
hantu memang takde kat dunia ni~!
yang ade hanya setan semata-mata.
yang korang nampak hantu bagai tu hanyalah rekaan orang-orang kita sahaja~!
pernah ade sorang budak comeyy ni tanya ak, dekat obersi pun hantu dia sama ek dengan hantu kita??
erk~!
ak pun mula terpikir. a'ah ek.
kat obersi tu pun ade ek hantu berbungkus, hantu raya, langsuir, toyol etc. tak larat ak nak sebut kat sini sbb banyak sangat jenis hantu kat malaysia ni.
adeyh.

yg ak tengok citer hantu omputis tu, takde pulak dorang tunjuk hantu berbungkus ke, toyol ke.
mana ade~!
langsung tak sama dengan hantu kita.
ceh, rupa hantu pun lain-lain ke antara negara-negara ni?
kihkih.
nonsense~!

setan-setan tu dok ketawa guling-guling bila tengok kita mencicit lari konon baru lepas tengok hantu~!
kita kena takut hanya dengan Sang Pencipta sahaja~!
bukan dengan hantu bagai ni~!


wazzaap~! amacam lawa tak wajahku ini?
ngee.

p/s: abes tu suara manja tengah-tengah malam tu pulak suara sape? lu pikir la sendiri~!