Monday, June 22, 2015

Bulan Ramadhan yg paling indah.




Alhamdulillah pada 15 Mac 2015 yg lalu, hubungan kami telah halal :')


Menantu pertama pa&ma.

Adik beradik husband

Thanks korang sudi terbang ke kelate ;)

Make up by Puan Zaza Norsyilla, my lovely cousin. If berminat dgn touch up Puan Zaza, boleh pm ak. Available in KB and the nearest part.



* Ramadhan ke-4 sudah. Ada hari2 yg ak terpaksa berbuka puasa. Tak tahan menanggung gastrik, baby kat dalam lapar gamaknya. Doakan yg terbaik untuk ak dan baby ye. Baby, please be strong inside. Ya Allah, lindungilah anak ak sepanjang dia berada dalam kandungan ak. Aamiin. 



Saturday, March 7, 2015

Rezeki tanpa disangka-sangka.


Assalamualaikum.

Lepas ak conteng pengalaman banjir kat sini,terus ak menyepi.
Dan sekarang,tiba masa untuk ak berkongsi khabar gembira ak di sini.

Minggu ni masih Cik. Minggu depan dah jadi Puan. Hehe.
InsyaAllah 15 Mac 2015,ak akan menamatkan zaman bujang ak.

Asalnya rancang bulan lain tapi akhirnya bulan 3 yg akan terlakarnya memori manis buat kami. InsyaAllah :)

Tapi jujur ak cakap,banyak pihak yg telah memudahkan lagi urusan perkahwinan kami terutama adik beradik mak ayah ak. Ak tak tahu macam mana nak balas budi mereka yg telah banyak membantu persiapan perkahwinan kami dan juga yg telah banyak menaja untuk persiapan perkahwinan kami.
Ya Allah,hanya Allah yg boleh balas jasa baik pakcik2,makcik2 ak dan jugak kakak sepupu ak.
Semoga mereka dimurahkan lagi rezeki dan semoga Allah sentiasa memberkati kehidupan mereka. Amin.
Terima kasih semua!!

*Semoga Allah memberkati perjalanan majlis kahwin kami. Amin.




Tuesday, January 13, 2015

Keadilan yang perlu dicari.


Ak dah penat cerita pasal banjir.
Nak tahu kisah benar ak pasal kejadian banjir hari tu boleh rujuk artikel ak kat dalam Malaysian Insider ataupun Berita Harian.

Apa yang ak boleh katakan, bila balik rumah tengok keadaan perabot yang tunggang langgang dengan berlumpur lagi. Ak rasa redha. Sungguh ak redha dengan ujian Allah.

Lagi2 bila tengok muka mak ayah ak yang tenang dan bersahaja tu.
Ayah ak senyum sepanjang masa, lagi membuatkan ak rasa kuat dan cekal hati.
Lagi membuatkan ak yakin Allah sedang menguji kami kerana Allah sayangkan kami :')

Balik KL dengan perasaan berat hati tapi tak sangka ofis ada buat buat tabung khas untuk keluarga ak.
Alhamdulillah dapat jugak meringankan beban keluarga ak sedikit sebanyak.

*doakan keadilan buat kami, terutama mangsa banjir di Kuala Krai. Semoga Allah permudahkan urusan kami. Amin.

Wednesday, October 22, 2014

macam lauk kat kedai.


hari tu pergi lunch dengan bebudak ofis, ak bawak bekal ak sekali.
tujuan ak bawak bekal sebab malas nak menghabiskan masa lunch kat luar plus nak jimat tapi dah dorang ni beria ajak, ok lah fine, i ikut uolls.

pastu masa makan, mula lah dorang dok mengomel makanan ak.
"syikin ni masak macam lauk kat kedai"

err habis tu korang masak lauk yg bagaimana?
macam lauk kat rumah?
lauk kat rumah tu macam mana? haha.


*happy diwali guys!! mohon bos tak merajuk kami tak pergi makan2 kat tepi kolam around sunway club katanyaa


Saturday, October 18, 2014

Rendang versi Kelantan.


Meh nak share resipi rendang dari kelatee. Tapi ni yg minggu lepas punya juadah, baru sempat nak update sini. ish3.
Buat pertama kalinya ak buat sendiri kot. 
Alhamdulillah rasa dia sama dengan air tangan mak ak. hehe.
Selalunya kena mak ak yang bimbing untuk buat rendang terutama masa raya. hihi.

Disebabkan teringinnnnnnnn nak makan rendang, pastu teringat besday boyy pulak, ok meh lah ak masak benda yang susah sikit.
Sebenarnya tak susah pun nak buat rendang, cuma kena ambik masa yang lama nak tunggu rendang tu kering. Itu sajoo. 
Dari segi preparation untuk bahan2 tu sangat mudah hokayyy.

Bahan2 tumbuk/blender:

1. 11 biji bawang merah
2. 4 biji bawang putih
3. halia (dalam 3 inci kot- hentam kromo sajo. jangan ambik yang gedabak besar tu pulak)
4. 21 tangkai cili padi (kalau nak yang betul2 pedas ala2 n9, taruk lah dalam 37 tangkai kot. depends)

*selalunya ak blender je bahan2 ni, tapi disebabkan rumah sewa takde mesin blender, maka ak gagahkan diri untuk tumbuk je semua bahan2 tu. haha. tapi orang kata, yang tumbuk lagi sedap. cuma ambik masa lah sikit sebab banyak benda nak kena tumbuk. dan ak ni kalau nak guna bawang ke cili padi ke, ak suka ambik dalam kuantiti yang ganjil sebab orang kata, kuantiti ganjil ni boleh menyedapkan masakan. tak taw lah betul ke idok. tapi ak selalunya kalau masak kena ada cili padi, so selalunya cili padi ni sama ada ak ambik 7 tangkai atau pun 11 tangkai. antara dua nombor ni je yg ak suka. tak taw lah kenapa, sebab nombor feveret Rasulullah s.a.w. jgk kot. hehe.

Bahan2 lain:

1. 1 ekor ayam 
2. Setengah kotak santan paket besar (yg ni pun ak hentam kromo je. haha. nasib baik jadi jgk rendang ak)
3. Kerisik
4. 4 helai daun kunyit (hiris nipis)
5. 7 keping daun limau purut (hiris nipis)
6. 2 batang serai (tumbuk hujung)
7. Rempah rendang

Cara masakan:

1. Masukkan bahan2 yang ditumbuk beserta dengan 2 batang serai yang telah ditumbuk ke dalam kuali.Tumis sehingga naik bau dan sedikit garing. Kemudian, masukkan rempah rendang.
2. Masukkan ayam ke dalam bahan yang ditumis. Biarkan selama beberapa minit dengan api kecik supaya ayam tu diperap elok dengan bahan2 tumisan dan rempah rendang.
3. Masukkan santan ke dalam ayam yang telah diperap dengan bahan2 tumisan tadi.

Sebelum kerisik dimasukkan.
4. Kacau sehingga warna santan tersebut kelihatan sedikit berubah, kemudian baru masukkan kerisik. Kemudian, kacau lagi.
5. Bila kuah rendang dah nampak berubah warna kehitaman (disebabkan kerisik), masukkan hirisan daun kunyit dan juga daun limau purut. Kacau sehingga kuah rendang kering.
6. Siap!! Sedia dimakan bersama dengan nasi panas atau pun nasi impit.


Selamat mencuba! ;)


*hari ni, makan roti cicah air kopi sajo. ak ni kalau dah betul2 malas, memang malas betul. haha. lagipun, malam ni ada dinner kat hotel, makin bertambah2 kemalasannyaaa. tadi kemas peti, baru perasan, tempe yang ak beli minggu lepas dah expired. hukhuk. minggu lepas, ak tak masak langsung, sampai tempe dalam peti pun ak dah lupa. huuu. 


Sunday, September 28, 2014

hikmah tawakal.


setiap hari rabu ada pasar malam kat kawasan flat ak.
dan setiap hari rabu, ak gelisah sebab pikir mana nak cari parking bila dah sampai rumah.

hari rabu hari tu, ak tak taw kenapa ak penat yang amat.
mula2 ak pikir macam nak redah je jem tapi hujan.
memang konpem lah jem kan.

pastu pikir2 balik, baik ak stay je lah kat masjid daripada ak redah jem yang tak tentu hala.
cuba bayang, ak keluar dari ofis pukul 6.30petang, sampai rumah dalam 7.45 camtu.
lagi bagus ak terus menyimpang ke jalan masjid after keluar ofis.
at least, lepas solat, kau nak jem sampai pukul 9malam pun takpe. janji solat maghrib dah settle. ye dak?

lepas keluar dari majid masa hari rabu hari tu, ak memang tawakal je lah dapat parking ke tak bila dah sampai rumah.
ak pikir ak nak balik tenangkan minda dan badan je.

sampai je dalam kawasan flat tu, ak terus masuk dalam pusing2 cari parking.
sampai depan blok ak, ak nampak ada kosong!
walaweh cun2 depan pintu masuk blok ak pulak tu.
mula2 ak was2 jugak kot lah tu tempat parking oku ke sebab selalunya depan tu memang awal2 dah full kot.
dengan hujan lagi, gelap lagi, lama jugak ak dok tengah jalan tu. haha. nasib takde kereta lalu.

lepas dah yakin tu memang parking bukan oku, ak nak pusing lah stereng nak masuk park, sekali aiseh teksi yang double park kat tepi tu makan sikit ruang parking kosong tu.
garu kepala lah pulak ak acane nak masuk ni?
mula2 memang ak nak give up dah, memang ak nak terus cari parking yang lain je.

tapi bila ak dah maju ke depan, ak pikir balik maybe boleh kot kalau ak masuk park ikut bontot kereta dulu tapi kena masuk senget dulu lah sebab teksi tu makan ruang parking tu. huhu
*err ak ni sebenarnya tak pernah2 masuk parking ikut bontot kot.
memang cabaran betul untuk ak masa tu.

ok then, ak cabar jugak diri ak supaya masuk je parking ikut bontot.
masa tu ramai kot budak2 muda dok melepak kat depan tu.
bukannya nak tolong ak tolak teksi tu ke belakang sikit.
semuanya berpeluk tubuh nak tengok ak masuk parking.
korang ingat ni perlumbaan masuk parking ke apa? adoii

lepas tu, alhamdulillah berjaya jugak ak masuk parking sempit tu walaupun kena masuk senget dulu.
yang bagusnya ak takde pun nak ke depan pastu ke belakang lagi betulkan sudut kereta ke apa.
kali ni, memang ak terus masuk pastu kawal stereng je. fuhh lega hati bila dah berjaya masuk parking bontot camtu. haha.

ya Allah, betul lah bila kita dah betul2 tawakal, insyaAllah Allah akan mudahkan urusan kita.
ak bersyukur sangat malam tu ak dapat parking yang paling dekat dengan blok ak.
tap payah ak nak pusing 2,3x cari parking. huhu.

lepas tu, malam tu encik bakal suami bagi bihun pulak.
rasa sejuk je hati bila tengok dia datang dengan baju melayu putih.
orang baru balik dari masjid kan. terus hilang rasa penat. hihi.


*minggu depan straight berkampung kat cyberjaya. semoga ak dapat pengetahuan yang baru dari sana. amin.








Tuesday, July 22, 2014

Ramadhan 1435H.


wah dah lama betul ak tak membebel kat sini. haha.
ak sebenarnya tak sabar nak balik kelate jumaat pagi ni. sobsob.
nak cium bau kereta baru lagi. hihi.

okay meh nak cerita kisah mc ak masa bulan ramadhan tahun ni.
rasanya dah lama tak kena senggugut teruk sampai dah tahap cramp paha ak.
selalunya senggugut yang biasa2 tu memang dah alah bisa tegal biasa dah pun.

hari jumaat hari tu, ak mc (hari tragedi MH17. takziah untuk ahli keluarga mangsa)
memang ak suka kalau cuti hari jumaat.
sebab apa? sebab ak boleh follow segala program agama kat tv9.
tapi masa ak mc tu, ak tidur je memanjang sampai tengahari kot. ish3.
bangun2 perut dah ok sikit, pastu lapar.
alang2 tak puasa, kita pergi lah bukak tudung periuk je, ye dak? haha.

bila perut dah ok sikit, ak pergi lah klinik petang tu.
niat nak ambik mc je pun.
bukan teringin sangat nak ambik ubat tu.
taw dah doktor akan bagi ubat tahan sakit.
ubat tahan sakit lah ak paling nak elak.
selagi ak boleh tahan sakit, ak sanggup tahan je sampai tertidur.

masuk2 jumpa doktor, ak hanya cakap "saya senggugut je. datang nak ambik mc"
lepas tu, doktor tu cakap "dik, ubat paling mujarab untuk senggugut ni satu je, iaitu kawen"
ni mitos ke fakta weh? haha.
dah banyak kali jugak ak dengar ubat senggugut tu kawen je. 
ye doktor. esok2 saya kawen lah. insyaAllah.

balik umah, ak campak je ubat tu atas meja.
sampai sekarang, ak pun tak taw ubat tu masih wujud ke ataupun dah ada orang buang. haha.
setakat ubat tahan sakit macam tu, baik ak tidur je.
sihat sikit badan ak dari telan ubat tahan sakit tetiap bulan. kan?

*selamat hari raya aidilfitri uolls. semoga dikurniakan kesihatan yg baik dan kerajinan yg berlipatkali ganda untuk mengejar malam lailatulqadar. siapa tahu, ini mungkin ramadhan kita yg terakhir ke. wallahualam